Suur Vallrahu varjas hiiglaslikku saladust

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur Vallrahu
Suur Vallrahu Foto: SCANPIX

Kuulsa Suure Vallrahu all peitis end veel üks hiiglaslik korallrahu.  

Teadlased kasutasid laseritega kogutud infot, et kaardistada 6000 ruutkilomeetri suurust ala, kus peidavad end suured künkad, vahendab Travel and Leisure.

Künkad on hinnanguliselt 200-300 meetri laiused ning 10 meetri kõrgused. Nende keskel on väikesed vetikad, mis surres moodustavad pisikesi lubjakivi tükikesi, mis omakorda moodustavad suured künkad.

«Me oleme nendest geoloogilistest struktuuridest olnud teadlikud juba 1970. ja 1980. aastatest, kuid me ei teadnud nende tõelist suurust, kuju ja mõõtkava,» kirjeldas avastust üks teadlastest Robin Beaman.

Avastuse tõttu tuleb veelgi kiiremini hakata tegelema kliimasoojenemise probleemiga, sest tõusev veetemperatuur ja kõrgem happelisus mõjutab vetikate elu. Beamani sõnul läheb ilmselt varsti piirkonnas käima suuremat sorti uurimine, et veealustest küngastest põhjalikult aru saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles