Välismaal elamine vallandab loovuse

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaal elamine vallandab loovuse
Välismaal elamine vallandab loovuse Foto: Caro / Scanpix
Üliõpilastega tehtud uuring näitab, et mõnda aega kodumaast eemal olemine ja uue kultuuriga kohanemine soodustab loovuse vallapääsemist.

Ajakirja Journal of Personality and Social Psychology mainumbris ilmunud uuringus said välismaal õppinud USA tudengid loovust nõudvate ülesannete lahendamisega paremini hakkama, kirjutab Healthday.

Uuringut juhtinud organisatsioonikäitumise abiprofessori William Madduxi sõnul on välisriikides elamine ja võõraste kultuuridega tutvumine klassikaline soovitus inspiratsioonipuuduses kunstnikele.

Katses osalenud üliõpilastel paluti lahendada Dunckeri küünlaks kutsutud ülesanne, mille täitja peab välja mõtlema, kuidas küünal tikutopsi ja karbitäie rõhknaelte abil seinale kinnitada. Õige lahenduse korral tuleb knopkapakki küünlaalusena kasutada ning sellist sooritamist loetakse loova mõtlemise märgiks.

Selgus, et mida kauem tudengid välismaal elanud olid, seda tõenäolisemalt said nad ülesandega hakkama.

Tehti ka teine test, milles peeti läbirääkimisi kujutletava bensiinijaama müügi üle kusjuures madalaim müüjale vastuvõetav hind pidi olema kõrgem kui ostja pakutav maksimum. Lahendusena hinnati kõrgeimalt loova lähenemise tulemusel sõlmitud kokkuleppeid, mis rahuldasid mõlema poole huve.

Ka selles katses olid edukamad välismaal elanud üliõpilased.

«See näitab, et välismaal elades kogevad inimesed mingit psühholoogilist muutust, mis vallandab loovuse,» sõnas uurimisrühma kuulunud Adam Galinsky. «See võib juhtuda siis, kui inimesed uue kultuuriga kohaneda üritavad.»

Viimases katses pidid osad tudengid meenutama välismaal elatud aega ja uue kultuuriga kohanemist, teised aga kirjutama muudest kogemustest, näiteks uue spordiala õppimisest või kauplustes käimisest.

Esimesse gruppi kuulunud üliõpilased ilmutasid vahetult pärast seda rohkem loovust, olles edukamad sõnamängudes ja lähenedes loovamalt ülesandele joonistada tulnukaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles