KATSUMUS ⟩ Eesti soolopurjetaja naaseb jäiselt merelt: «See on uskumatu, aga tervisel on mingeid tohutuid ressursse!»

reis.postimees.ee
Copy
«Merel pole seda võimalust, et sa «astud maha», ja merel ei saa olukordi «seisma panna»,» tõdeb Priit Valkna. «See on üks suur katsumus.»
«Merel pole seda võimalust, et sa «astud maha», ja merel ei saa olukordi «seisma panna»,» tõdeb Priit Valkna. «See on üks suur katsumus.» Foto: Priit Valkna

Möödunud aasta novembris ihuüksi mööda Läänemerd purjetama hakanud Priit Valkna on pärast Põhjamere ületamist jõudnud tagasi edukalt Lõuna-Rootsi ning kuulutab oma merereisi lõppenuks.

«Mina tulen tagasi Eestisse, teistel jahiomanikel tekkis aga suurepärane plaan minna siit alusega edasi Kieli merepäevadele,» ütles režissöör ja kultuurikorraldaja Valkna Postimehe reisiveebile Ystadi sadamast. «Mul on suurim heameel, et siit läheb üks reis veel edasi.»

Peaaegu täpselt pool aastat üksinda merel veetnud Valkna tegeles eneseotsingute kõrval ka filmimisega. Teise maailmasõjaaegsete põgenike jälgedes üles võetud teos tööpealkirjaga «Purjetades vabadusse» vajab nüüd monteerimist. Karm talvine reis sisuliselt kütteta ja vaevu kümnemeetrises jahis kujutas ka tõsist seilamist hingekaride vahel. «Üksilduse momenti on hästi suurtes kogustes olnud, selle pinna pealt sünnivad kõik kokkuvõtted,» rääkis Vaikna Postimehe reisiveebile. «Oma tavalises igapäevaelus me suudame elada nii, et me lõplikult iseendale silma ei vaata. Sealt võib vastu vaadata ka midagi sellist, mida sa kunagi pole tahtnud tunnistada.»

Kõneldes kõige ohtlikumast seiklusest, mis merel juhtus, meenutab Vaikna üht ööd, mil gta oli pimeduses ja külmas purjetanud järjest 24 tundi ning lõpuks nii kurnatud, et ei mäletanud täpselt, kuidas ta end lõpuks sadamasse navigeerinud ja kai külge kinnitanud oli. Ärkas mees alles siis, kui üks kalalaev samuti sadamasse tuli: «Olin nagu mingi kallerdise sees.»

Priit Valkna  Edinburghis laeva mootori katkiläinud osale asendust  otsimas. FOTO:
Priit Valkna  Edinburghis laeva mootori katkiläinud osale asendust  otsimas. FOTO: Foto: Krister Kivi

Kuid üldiselt pidas organism karmile katsumusele oodatust paremini vastu. «Tervisel on mingeid tohutuid ressursse. Ma ei ole inimesena eriti külmakindel, aga ma ei olnud merel kordagi haige, kuigi miinuskraadidega sai ööbitud põhimõtteliselt õuetingimustes.»

Lugu Postimehe ajakirjaniku ja Valkna kohtumisest reisi sihtpunktis olnud Šotimaal võib lugeda siit. Vaadata tasub ka Valkna reisiblogi, rohkem reisilugusid leiab aga lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles