Barcelonas kisume suve südamesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagrada Família kirik Barcelonas
Sagrada Família kirik Barcelonas Foto: SCANPIX

Kui Eestis loeme alles talvekahjustusi kokku ning oleme tänulikud, kui temperatuur plusspoolel püsib, kogub Vahemere-äärses kuurortlinnas Barcelonas suvehooaeg täistuure. Barcelona on meile uskumatult lähedal.

Kolm lennutundi ja ¡Hola! Barcelonasse saab Tallinnast kahe otselennuga - kas Estonian Airiga või paljukardetud Ryanairiga. Viimane maandub küll Barcelonast tunnise bussisõidu kaugusel asuvas Girona lennujaamas, aga bussiühendus odavlennujaama ja Barcelona südalinna vahel on mugav, soodne ning märkamatult kiire. Juba bussisõit ise pakub sissejuhatuseks kauneid maastikuvaateid.

Vahemere-äärne rannakuurort

Barcelona on tõeliselt muretu linn ja sobilik külastamiseks neile, kes otsivad lühikese aja jooksul palju elamusi ühes sooja päikese ja rannamõnudega.

Kindlasti ei sobi Barcelona foobikutele, sest hipilik suurlinn meelitab meepotina ligi sõna otseses mõttes nii sulelisi kui karvalisi, kelle kombed, arusaamad ja põhimõtted põhjamaise vagurusega alati kokku ei klapi.

Barcelona on nagu suur ja sõbralik kommuun, mis on mingil viisil endale linnaõigused saanud ja kus tuleb kaasa nautida mõnulemise intensiivset meelelaadi kogu tervikus, teadvustades loomulikult ka selle pahupoolt - taskuvargad ja narkokaubandus ehk põhilisimad neist.

Rand on Barcelonas see, kuhu minnakse või kust tullakse. Rannas keeb elu varastest hommikutundidest hilise ööni, või siis vastupidi. Turistid segunevad Barcelona rannajoonel märkamatult kohalikega ja üldiselt saadakse kiiresti ka omavahel jutule.


Kogu see pidu ja pillerkaar

Juttu on aga kohalikega põhjust pidada küll, sest just nii saab teada, kus toimuvad parimad peod või kust saab soodsamaks sissepääsuks flaiereid. Barcelona peokultuur on mitmetahuline ja seda tuleb tundma õppida. Aga just peopealinna õigustatud kuulsuse tõttu paljud kaaseurooplased Barcelonasse lendavad ja pikkade põnevate pidude tõttu siia vahel ka planeeritust kauemaks paigale jäävad.

Barcelona pidu algab rannas, linnapargis või kus iganes mujal, kus sõbrad koguneda otsustavad ja võhivõõrastega kiiresti segunema kipuvad.

See, mis toimub öösel Barcelona tänavatel, on kui lõunamaine rahukokkulepe ametivõimude ja linnarahva vahel - seni, kuni sa probleeme üles ei küta, vaatavad nad tänavakultuurile «läbi sõrmede».

Alkoholitarbimine tänavail on siin «rangelt keelatud» ja kohe kui põhjust tuletatakse seda ka viisakalt meelde.

Kui peorahvas koos ja hoos, liigutakse edasi eelpeobaaridesse - kes kuhu. Jagunemine toimub üldjuhul hinnataseme ja maitse-eelistuste koosmõjus.

Kolme paiku, kui baarid ja pubid end kokku hakkavad korjama, on aeg klubisid vallutada. See kõik toimib suhteliselt märkamatult ja sujuvalt, sest sulgevast baarist saadetakse seltskonnad sooduskupongide ja flaierite saatel ööklubidesse sujuvalt edasi.

Ja kui needki enda vastu päikese tõusu unele sätivad, lähevad targemad koju tuttu, pidurdamatumad pidutsejad aga tagasi rannajoonele ja linnaväljakutele. See on pidutsemise filigraanselt lihvitud süsteem, millesse tasub igas mõttes austuse, tarmukuse ja kainusega suhtuda – pidu on hea ju senikaua, kuni kõik end hästi ja turvaliselt tunnevad ja oma piire tajuda suudavad.

Pilk ajaloopärandile

Loomulikult vürtsitab ja täiendab Barcelona peo- ja rannakultuuri ka väärikas ajalugu läbisegi põneva kultuuri ja värvika kunsti-arhitektuuriga, mille nautimiseks tasub kulutada pilvisemaid päevi. Jalutuskäik mägedesse tasub aga ette võtta selgel, kuival ja tuulevaiksel päeval - nii saab naudelda silmatorkavaid vaateid kogu Barcelonale.

Barcelona tuntuimad, kõrgustesse sirutuvad turismiatraktsioone on Sagrada Família suurutsev katoliiklik kirik. Arhitekt Antoni Gaudi hakkas kiriku projektiga tegelema 1880-ndatel, pühendades sellele oma elu viimased 15 aastat. Kiriku ehitus kestab tänini. Linnalegend jutustab, et 2026. aastaks peaks kirik siiski lõplikult valmima.

Vaatamisväärsusi on Barcelonas peo- ja rannamõnude kõrval pakkuda igale soole, eale ja maitsele tuhandeid.

Barcelona on kui rannamelust ja suurlinnaelust koosnev lelu, mille kasutusotstarbe igaüks endale sobivalt valib, vastavalt tujule, tahtmisele ja teadmisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles