Madagaskar, kauge ja salapärane

, Giid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimene kohtumine Madagaskariga on küllap ootamatu ja üllatav – kõik on siin esmapilgul teistsugune sellest, mille fantaasia ja ettekujutus on loonud. Lopsakate leemuritest ja orhideedest küllastunud vihmametsade asemel jäävad esimestel saarel viibitud tundidel või isegi päevadel rändajat saatma punakaspruunid kultuurmaastikud, teeäärsed tellisekuhilad ja lõpmatud riisiterrassid. 

Ligi 80 miljonit aastat on Madagaskar arenenud iseseisvalt – ülejäänud maismaast eraldatuna – ja nii on saarel tekkinud unikaalsed looduskooslused. Suur osa ehk ligi 80 protsenti Madagaskari taimestikust ning looma- ja linnuriigist on endeemiline. Siin võite päris kindel olla, et kui kohtute mõne toreda leemuri või imepisikese värvilise kameeleoniga, on see hetk unikaalne – oma loomulikus keskkonnas ei kohta te seda uut tuttavat mitte kusagil mujal maailmas. Veelgi enam, Madagaskari loodus peidab endas ikka veel avastamata saladusi ja nii leitakse pea igal aastal jälle mõni senitundmatu liik.

Esimesed inimesed jõudsid Madagaskarile umbes 1500 aastat tagasi ja selle ajaga on inimene saart suuresti muutnud. Viimasel paarikümnel aastal on elanikkond plahvatuslikult kasvanud: 12 miljonilt (1993. aastal) lausa 22,9 miljonile (2013. aastal). Liiga palju on Madagaskaril katsetatud n-ö uute võimalustega populismist ja turumajandusest kristliku sotsialismini välja. Vaesus on siin tõeline ning rikkus enamasti korruptiivne ja ohjeldamatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles