Istanbuli Sinine mošee läheb ulatuslikku restaureerimisse

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinine mošee
Sinine mošee Foto: SCANPIX

Sinist mošeed ootavad ees suurimad restaureerimistööd alates selle ehitamise hetkest 17. sajandil.

Restaureerimine läheb lahti 2017. aasta aprillis ning ilmselt võtab see aega kolm ja pool aastat. Viimati renoveeriti mošeed 30 aastat tagasi, kuid siis ei tehtud vajalikke maa-aluseid töid, vahendab Lonely Planet.

«Me tegime röntgenpildi mošeealusest maast ja saime aru, et seal on vee äravooluga mõned probleemid,» selgitas üks asjaosalistest Adnan Ertem. Järgmisel aastal alustatavate renoveerimistöödega plaanitakse see probleem lahendada.

Ühtlasi vahetatakse välja kupli välimine kiht; mošee sisemus ja välimus, minaretid, marmorikiht, sambad ja plaadid läbivad aga uuenduskuuri. Lisaks läheb restaureerimisele torustik, aed ja tualetid.

Asendatakse ka mitmed plaadid, mis on aegade jooksul seina küljest lahti tõmmatud ja ära varastatud. «Varastatud plaatide vahetamiseks ei ole seni midagi tehtud. Nüüd saime aga loa vahetada puuduvad plaadid koopiate vastu,» lisas Ertem.

Mošee jääb tööde ajaks avatuks nii turistidele kui ka palvetajatele ning remondist tulenev heli ei tohiks külastajaid häirida, sest kõik ehitusalad muudetakse helikindlaks.

Sinine mošee on Istanbuli üks peamisi vaatamisväärsuseid, mille lasi ehitada sultan Ahmet I, kelle haud ka mošee alal asub. Ametlik mošee nimi on Sultanahmet Camii, kuid sinised plaadid, millega on kaetud ehitise sisemus, annavad sellele tema rahvapärase nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles