Endine koonduslaager muudeti peokompleksiks (2)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koonduslaager Leedus
Koonduslaager Leedus Foto: SCANPIX

Ilusa looduse keskel pesitsev kompleks on arusaadavalt populaarne paik pulmade ja muude pidude korraldamiseks, kuid selle pikk ja tume minevik seab kahtluse alla, kas selline kasutus on sobilik.

Leedus Zaliakalnis on suur kompleks, mis ehitati 1882. aastal ja mis on ajalukku läinud koonduslaagrina, kus tapeti Teise maailmasõja ajal kokku 5000 juuti, vahendab Daily Mail.

2009. aastal ostis kogu kompleksi aga üks kohalik MTÜ, kes selle paiga ilusaks tegi ja nüüd pidudeks välja rendib. Holokausti mälestusgrupp peab seda aga šokeerivaks ja tülgastavaks.

Paiga veebilehel on kirjas, et Seitsmenda Kindluse eesmärk on jagada külastajatele rohkem teadmisi erinevate ajalooliste perioodide kohta. Nii saab seal raha eest võtta giidi, kes ekskursiooni käigus räägib ka kõige võikamaid lugusid.

Ühtlasi korraldatakse seal militaarteemalisi sünnipäevapidusid, mille käigus saavad lapsed salajasel missioonil aardeid otsida.

Johnny Daniels, ühe holokausti mälestusgrupi eestvedaja, peab seda aga kohatuks ja lugupidamatuks. Ta lisas, et Leedu valitsusel peaks olema häbi ning sellist käitumist tuleks rahvusvaheliselt hukka mõista.

1941. aastal sai Seitsmendast Kindlusest koonduslaager, kus juba 1942. aastal hukati 95 protsenti terve riigi juutidest. Ohvrite hauad leiti 2011. aastal renoveerimistööde käigust kompleksi ühest tiivast ja nüüd on sinna asetatud postid. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles