Lugeja küsib: miks puudub viit Sinimägede lahingupaigale?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimägede lahingute mälestusüritus  Grenaderi mäel.
Sinimägede lahingute mälestusüritus Grenaderi mäel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ida-Virumaal rännanud Postimehe lugejal tekkis küsimus, miks pole Sinimägede lahingupaika pandud korraliku viita selle kohta.

«Kuigi suure (Tallinna-Narva – toim.) maantee ääres on viit Sinimägedele, siis lahingupaika viiva tee enda ääres pole mingit märki selle kohta. Tee ääres nägime tahvlit paiga geoloogiliste iseärasuste kohta ja see oligi kõik. Kui edasi sõitsime, siis märkasime mäe otsas olevat mälestusmärki ja pidasime tee ääres auto kinni. Ilmselt olid ka teised esimese hooga mööda sõitnud, sest mälestusmärki viiva mäenõlva peale oli sisse tallatud jalgrada. Kas kohalikud võimud pelgavad selle paiga korralikku tähistamist?» kirjutab lugeja.

Sinimägede lahingupaik, tuntud ka kui Grenaderide mägi asub Ida-Viumaal Vaivara vallas ja kohalikule vallavanemale tuleb Postimehe lugeja küsimus suure üllatusena. «See on tähistatud küll. Tallinna-Narva maantee ääres on viidad olemas, just eelmisel aastal panime,» rääkis Vaivara vallavanem Heiki Luts. Vallavanem pakkus välja, et ilmselt tõmbas enne lahingupaika olev kalmistu otsijate tähelepanu endale ja nad lihtsalt ei pannud lahingupaika tähele.

«See on tõesti hea tähelepanek, võib-olla peaks sinna täiendava tähise panema. Sellega võiks täitsa tegeleda, kuigi maanteeametiga kooskõlastamine võib võtta pool aastat aega,» arvas Luts.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles