Punker Amsterdami kesklinnas annab aimu sõjakoledustest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amsterdami kesklinnas avas külastajatele uksed uus Teise maailmasõja teemaline muuseum – punker, mis annab aimu elust ja karmidest valikutest sõja ajal.

Sõjateemalise näituse korraldaja John Sijmonsbergen rääkis Reutersile, et eripäerase Punkri eesmärk on muuseumisse meelitada inimesi, kes näitustest ja väljapanekutest tavaliselt eemale hoiavad. See projekt täidab oma eesmärki väga hästi, arvas Sijmonsbergen.

Muuseumisse sisenedes ootab ees kaheksa meetri laiune betoonist punkrit meenutav ruum ja selle seintel kangastuvad sündmused, millele paljudel hollandlastel tuli 1940. aastate algusel oma silmaga tunnistajaks olla.

«See võib olla sinu või minu maja ja rahu ajal on see kena koht elamiseks, kuid sõda toob kaasa teistsugused helid, ilmuvad teistsugused märgid, näiteks «juutidele keelatud» pelgupaigad, nii et tavalisest elupiirkonnast saab sõjaväli,» kirjeldas Sijmonsbergen.

Näitus seab külastaja ka karmi dilemma ette – ruumis kõlab koputus ja orvuks jäänud juudist naabripoiss palub varjualust. Kas avaksite ukse või mitte?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles