Tervisesõbralik välisreis: väldi kraanivett ja jäta hinnalised asjad koju

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööseisaku tõttu on Helsingi-Vantaa lennuväljale kuhjunud 6000 kohvrit.
Tööseisaku tõttu on Helsingi-Vantaa lennuväljale kuhjunud 6000 kohvrit. Foto: Caro/ Scanpix.
Välismaal reisides kindlate tervisenõuannete järgimine on asjatundjate sõnul sama oluline kui sobivate riiete kaasapakkimine.

«See, et tegu on puhkekeskuse või viietärnihotelliga, ei tähenda veel, et see ohutu oleks,» vahendab terviseuudiste portaal Healthday Loyola ülikooli immuniseerimiskliiniku õe Laura Gonzalezi sõnu.

«Te peate ikkagi jälgima, mida sööda, kaitsma end putukahammustuste eest ja mitte öösel üksi välja minema,» loetles Gonzalez põhilisi nõuandeid.

Loyola ülikooli immuniseerimiskliiniku soovitused välismaal puhkajatele on järgmised:

Pange rõhku hügieenile – oluline on korralikult käsi pesta. Pesugeelide asemel võiks kaasa võtta desinfitseerivaid salvrätte, millega saab vajaduse korral lisaks kätele ka toidunõusid puhastada.

Reisile tuleks kaasa võtta või kohapeal soetada putuka- ja loomahammustuste eest kaitsevad riided ja vahendid.

Teise ajatsooni või merepinnast palju kõrgemal asuvatesse piirkondadesse reisides on oluline piisavalt puhata ning palju vett juua.

Arengumaades vältige kraanivee joomist ja jookides jääkuubikute kasutamist ning tehke enne söömist kindlaks, kas liha ja juurviljad on korralikult läbi küpsenud. Kõhulahtisuse tekkides tarbige palju vedelikke ja võtke vajaduse korral antibiootikume.

Vähendage riske: ärge võtke reisile kaasa hinnalisi esemeid, ärge reisige üksi (eriti õhtuti), jääge alkoholi tarvitamisel mõõdukaks ning ärge laske endale tätoveeringuid ega nõelravi teha.

Troopilistes maades vältige magedas vees ujumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles