Moskva pakub ka muud peale Arbati

, venekeelse Postimehe vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvasse saabunud turistid võivad tavapärastele vaatamisväärsustele vahelduseks valida näiteks  maaliliste vaadetega jõekruiisi.
Moskvasse saabunud turistid võivad tavapärastele vaatamisväärsustele vahelduseks valida näiteks maaliliste vaadetega jõekruiisi. Foto: Viktoria Korpan

Lõbusõit Moskva ringraudteel ehtsa auruveduriga võimaldab Euroopa suurimas linnas Moskvas huvitava päeva veeta Punasele väljakule kiikamata. Ekskursioon  «Auruveduri triptühh» sisaldab kahe muuseumi külastamist ja mis kõige olulisem: ligikaudu 1,5-tunnist sõitu auruveduriga.


Tuusiku lunastamiseks tuleb veidi vaeva näha. Kõige lihtsam on siis, kui leidub hakkajaid Venemaa kodanikest tuttavaid-sõpru, kes selle vaeva enda kanda võtaks. Moskvas elav sõber otsustas maksta tuusiku kinni firma kontoris, kuid selgus, et välisriikide kodanikud pääsevad mingil põhjusel sellesse hoonesse vaid eriloa alusel, mida tuleks eelnevalt taotleda.

Lõpuks leitakse ka lihtne, kuid geniaalne lahendus – helistamise peale tõi firma töötaja tuusikud ise lihtsalt maja ette. Rohkem venekeelset infot selle kohta, kus neid ekskursioone müüakse, võib leida aadressilt www.retropoezd.ru.

Ekskursioon algab kell 12.30. Kuna olime saabunud varem, saime uudistada Rižski vaksalis asuvat Venemaa Raudteede külastamiskeskust, kus saab kaeda suurt mänguraudteed ja liikuvaid ronge. Väikeste külastajate nägudest võis lugeda, et see keskus neile meeldib.

Keset mitte väga suurt saali on ehitatud näidislinn. E-kioskist võis lugeda, et näiteks jaama mudel on Ladožski vaksali täpne koopia, magala ühe Piiteri uue elamurajooni ja ka klooster tegevkloostri miniatuur.

Retrot täisraha eest

Mängurongid vaadatud, võib vaksalihoones keha kinnitada. Hinnad on taskukohased,  küpsetised värsked ja maitsvad, ning kui osta kaasa keedumune või kilesse mähitud klassikalisi võileibu, saab retrot täie raha eest. Toidumoonast on hiljem rongist nii kasu kui ka rõõmu, sest kõht kipub vahepeal siiski tühjaks minema.

Muuseumi sissepääsu juurde on veidi enne ekskursiooni algust kogunenud mitukümmend inimest. Õue peal asjatab tugevalt meigitud keskealine naisterahvas peamikforoni ja vöö külge kinnitatud kõlariga. Pärime viisakalt, kas tema on ekskursiooni korraldaja. Sõna lausumata keerab ta meile selja ja sebib kaootiliselt ringi.

Veel mõni eksinud turist üritab proualt pärida, kuidas saada ekskursioonile retrorongiga (kassa müüb pileteid ainult muuseumisse, mitte rongile) või kuidas korraldada retrorongis sünnipäevapidu, kuid rahateenimisvõimalused asjapulka ilmselgelt ei huvita.

Lõpuks selgub, et rühmadega saabunud turistid lähevad kahe giidihärra käsutusse, individuaalkülastajate ehk siis meie saatus püsib jätkuvalt lahtine. Kuid siis – oh õnne: «Seltsimehed! Kes on minuga? Kes on ostnud individuaalseid tuusikuid? Tulge minu juurde!», teatab mikrofoniga proua. «Ivanov? Teid nimekirjas ei ole!!!» paristab ta ühele turistile toonil, mis kustutab igasuguse lootuse rongile pääseda. Meie: «Perekonnanimi, kolm inimest!» – «Kirjas!» Ekskursiooni jooksul kordame: «Perekonnanimi, kolm inimest» veel mitu korda. Lõpuks teatab proua: «Tere tulemast ekskursioonile «Retrorong».»

Saame teada, et see koosneb ekskursioonist rongimuuseumis Rižski raudteejaamas, sõidust auruveduriga ning ekskursioonist Moskva raudtee­muuseumis Paveletski raudteejaamas.

Maad või vett mööda

Peatume ühe rongi juures ja jutt võib alata. Tagantjärele selgub, et erinevalt kahest giidihärrast ei ole meie proua kolmest esimesest eksponaadist eriti kaugele jõudnud, ronge on aga uudistamiseks kümneid.

Meil veab aga siiski – jääme üht kenasti restaureeritud vedurit imetlema ja kiidame omavahel, et nii ilus on. Rongi juures askeldav töötaja pöördub meie poole, uhkus hääles, et see on tema oma.

Selgub, et tegemist on ühega auruveduri masinistidest, kes tuli korraks vaatama, kuidas vana raudruun muuseumielu elab. Selgub, et samal veduril töötasid nii härra isa kui ka vanaisa ning isegi üks tema poegadest on valinud raudteelase elukutse. Masinistiga vesteldud, ongi aeg hakata rongi peale minema.

Saame endale paraku mittetöötava tualetiga vaguni, see kurvastab väga meie giidi, kes teatab valju häälega, et tema tahaks pissile. Õnneks selgub, et teises vagunis on tualett siiski töökorras. Nagu ekskursioonil ikka, saab giidi käest teada huvitavaid ja suvalisi fakte, ekskursiooni lõpus laseb ta makist igihalja «Helesinise vaguni» laulu.

Palju põnevam on hoopis aknast vaadata, kuidas moskvalased ilusat ilma kasutades kõigest paar meetrit raudteest eemal massiliselt piknikut peavad, šašlõkki sussutavad ja valget auru laskvat mööduvat rongi imetlevad. Üsna omapärane kogemus on sõita läbi alles ehitatavast metroojaamast, mis hakkab kandma nime «Gagarini väljak».

Neile, kes suvel ei taha rongis aega veeta, võib soovitada jõekruiisi Moskva jõel. Kergesti ligipääsetav peatus asub Kiievi rongijaama juures. Maalilisi vaateid jagub igas suunas, vihma puhul võib ka sees istuda ning laevuke teeb tihti peatusi, kus saab soovi korral maha minna ja omal käel edasi seigelda.

Mõned hinnad Moskvas

•    Infot auruveduri kohta saab aadressil retropoezd.ru.

•    Infot jõekrusiisi kohta www.cck-ship.ru, 1,5-tunnine sõit maksab 400 rubla, lastele (6–11 a) 200, kuni 6-aastased tasuta.

•    Päevapilet maksab 800 rubla (hop on/hop off-süsteem)  (1 euro = umbes 40 rubla).

•    Auruveduri triptühh – täiskasvanud 950 rubla, lapsed 850 rubla. Soovitatav vanus alates 8 aastast, pisematele võib see kurnav olla.

•    Rižki jaama külastuskeskus – 40 rubla täiskasvanud, lapsed 30 rubla, koolieelikud tasuta.

•    Suitsuvorstiga võileib jaama puhvetis 40 rubla

•    Pakk šokolaadikomme, 250 gr 700–120 rubla.

•    Pakk krõpse 25 rubla.

•    1 l mineraalvett 25–40 rubla.

•    Sööklas Pelmeška Paveletski jaamas: oblikasupp 50 rubla, 0,5 l klaas heledat õlut 100 rubla, aurutatud lõhe 185 rubla, toorsalat 40 rubla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles