700 aasta vanuste müüride taga peitub lummav linn, kus brutalistlik nõukogude arhitektuur kohtub luksuslike butiikide ja kiiresti areneva toidukultuuriga. Vilniuse unikaalne atmosfäär on omamoodi segu ajaloolisest keerukusest ja vabaduse hingusest. «Kuigi Leedu saavutas NSV Liidust iseseisvuse üle 30 aasta tagasi, on vabaduse hõngu endiselt õhus tunda,» sõnas Alice.
Alice kirjeldab, kuidas tema esimene mulje Vilniusest oli ääretu rahu ja turvatunne. «See on nagu soe kallistus pärast pikka päeva rahvarohkes linnas,» meenutab ta.
Lennujaam asub vaid 15-minutilise sõidu kaugusel UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvast vanalinnast. Kohalik õlu maksab restoranides umbes 3,20 eurot pudel – linn on põhjusega nimetatud Euroopa soodsaimaks linnapuhkuse sihtkohaks.
Pärast hilisõhtust saabumist alustas Alice oma seiklust restoranist 14 Horses, kus pakutakse farmist-lauale-stiilis roogasid, nagu lambapelmeenid, grillitud angerjas röstsaial ning kartulipannkoogid harknäärmega. «Toidu kvaliteet ja loomingulisus üllatas mind tõeliselt, arvestades, kui taskukohane see oli,» märkis ta. Teine kohustuslik peatus oli Džiaugsmas, üks neljast kohalikust restoranist, mis pälvis Michelini tärni. Alice soovitab kindlasti proovida verivorstist valmistatud sõõrikuid koos luuüdiga.
Vilniuse turvalisus jättis samuti sügava mulje. Alice tundis end piisavalt kindlalt, et jätta oma mantel ja kott ukse kõrvale baaris Nick & Nora, kus pakutakse suurepärast küdoonia džinni. «Sellist usaldust ei kohta iga päev,» tunnistab ta.
Vanalinna lähedal asub Užupise linnaosa, mis kuulutas end 1997. aastal vabariigiks. Piirkond on tuntud oma loova ja vabameelse vaimu poolest ning Alice kirjeldab seda kui Vilniuse tõelist kultuurikeskust. Giid Lina Dusevičienė selgitas, et kunagine mahajäetud ja kõrge kuritegevusega piirkond on muutunud elavaks loominguliseks rajooniks. «See oli koht, kus inimesed said olla nemad ise, ja nad aitasid teistel taas indiviidiks saada,» lisas giid.