Paki kohver kokku! Reisimisel on sinu tervisele veel üks positiivne mõju

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Hiljutine uuring näitab, et reisimine võib teha enamat kui lihtsalt silmaringi laiendada – see võib aidata aeglustada ka vananemisprotsessi. Uuringu järgi võib puhkusel käimine pakkuda mitmeid tervisega seotud eeliseid.

5. septembril avaldatud uuring Science Daily portaalis, mida juhtis Fangli Hu Edith Cowani ülikoolist Austraalias, leidis, et puhkusereisid võivad leevendada kroonilist stressi, vähendada immuunsüsteemi liigset koormust ja toetada keha loomulikke kaitsemehhanisme.

Hu rääkis Newsweekile, et kuigi vananemisprotsess on vältimatu, on seda võimalik mitmete meetoditega leevendada – ja turism võib olla üks neist. Ta selgitas: «See uuring erineb traditsioonilistest vananemise käsitlustest, kuna rakendab entroopia ehk korrapäratuse mõistet, et aru saada, kuidas reisimine võib tervist mõjutada.»

«Tavapärased arusaamad keskenduvad paratamatule vananemisele ja tervise hoidmise väljakutsetele. See uuring aga käsitleb vananemist kui kehas tekkivat korratust ning turism – pakkudes uusi kogemusi, sotsiaalset suhtlust ja füüsilist aktiivsust – võib aidata seda korratust vähendada, leevendades mõningaid vananemise aspekte.»

Hu rõhutas, et tervislik eluviis koos reisimisega võib parandada nii füüsilist kui vaimset heaolu. Uute keskkondade, näiteks metsade või randade avastamine, võib stressitaset palju vähendada.

«Reisimine soodustab füüsilist aktiivsust, nagu kõndimine, matkamine või jalgrattasõit, mis parandab südame-veresoonkonna tervist, suurendab lihasjõudu ja parandab üldist heaolu. Samuti võib see toetada sotsiaalsust, olgu siis kohalike elanike või reisikaaslastega, mis omakorda parandab meeleolu, vähendab üksildustunnet ja tugevdab kognitiivseid võimeid,» lisas ta.

Uuring toob esile, et reisimine toetab tervislikku toitumist, kuna sageli tarbitakse värskeid kohalikke tooteid. Lisaks toetavad tervisekeskused ja vabaõhualad nii füüsilist kui ka vaimset heaolu.

Tagasi üles