SAJANDI LEID? Reisi planeerides avastas mees midagi šokeerivat

Copy
Metoriidi kraater kosmosest.
Metoriidi kraater kosmosest. Foto: Shutterstock

Kanadast pärit mees Joël Lapointe plaanis rahulikku matka, kui ühtäkki sattus ta hoopis ajaloolise avastuse otsa. Google Mapsi kaudu stelliidipilte uurides märkas ta tohutut suurt üheksa miili laiust kraatrit, mis võib olla iidse meteoriidi löögijälg. Teadlaste sõnul võib tegemist olla sajandi leiuga. 

Uudishimulik Lapointe jagas oma avastust geofüüsik Pierre Rochette’iga, kes kinnitab, et kraater tundub väga tõenäoliselt meteoriidiplahvatuse tagajärg.

Rochette avastas kraatri proovides mineraali nimega tsirkoon, mis muudab kuju pärast suuri sündmusi, nagu meteoriiditormid. «See võib olla suur avastus,» ütleb Rochette.

Tara Hayden Westerni Ülikooli maateaduste osakonnast lisab, et avastus võiks anda rohkem vihjeid selle kohta, kuidas ja millal see maapinnale jõudis. «See vajab väljaselgitamist,» ütleb Hayden.

Teadlased, sealhulgas Gordon Osinski, plaanivad edasisi uuringuid ja võimalikke välitöid, et kinnitada avastust. «See on väga põnev,» ütles Osinski, märkides, et maailmas on leitud vaid 200 kraatrit, millest 31 asuvad Kanadas.

Tagasi üles