Tartu 2024 lõppakord toob koju tippkunsti, millel on üle maailma miljoneid austajaid

Copy
2013. aastal Sydneys aset leidnud Jaapani kunstniku Ryoji Ikeda installatsioon «Test Pattern».
2013. aastal Sydneys aset leidnud Jaapani kunstniku Ryoji Ikeda installatsioon «Test Pattern». Foto: DANIEL MUNOZ / REUTERS

2. novembril avatakse Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 ajal Eesti Rahva Muuseumis hinnatud jaapani kunstniku ja helilooja Ryoji Ikeda isikunäitus, mille jaoks loob kunstnik spetsiaalselt kaks uut teost. Sama päeva õhtul toimub ka ainukordne kontsert, kus kõlab Ryoji Ikeda ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori ühise heliteose maailma esmaettekanne Tõnu Kaljuste juhatamisel.

«Ryoji Ikeda on kunstimaailmas tuntuks saanud oma mastaapsete, sageli teadusandmetel põhinevate ruumiinstallatsioonidega,» ütles Kati Torp, Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 loovjuht. Torp, kes on kunstnikuga koostööd teinud varemgi, tõi Ikeda ühe tähelepanuväärse eripärana esile võime ühendada kunst ja teadus viisil, mis on detailitäpne, kuid samas ka audiovisuaalselt kaasahaarav.

Viimati sai Eestis Ryoji Ikeda loominguga tutvuda 2015.–2016. aastal, mil Torpi kui toonase Kumu kunstimuuseumi kuraatori juhtimisel jõudis Eestisse Ikeda «supersümmeetria» – Euroopa tuumauuringute keskuse (CERN) labori andmetel põhinev ruumiinstallatsioon, mille eest pärjati kunstnik 2014. aastal ka Collide@CERN Prix Ars Electronica auhinnaga. Tänavu eksponeeritav looming on otseselt inspiratsiooni saanud Eesti kultuurist ja teadusest.

Tagasi üles