Amazonase isoleerituim hõim tappis tee peale ette jäänud puuraidurid (1)

Copy
Amazonase isoleeritumaid hõime Mashco Piro ja selle liikmed Las Piedrase jõe ääres Monte Salvado kogukonna lähedal Peruus.
Amazonase isoleeritumaid hõime Mashco Piro ja selle liikmed Las Piedrase jõe ääres Monte Salvado kogukonna lähedal Peruus. Foto: Survival International via AP / Scanpix

Amazonase vihmametsas Peruus leidis aset traagiline juhtum, kui maailma isoleerituimaks hõimuks peetav Mashco Piro ründas nooltega kahte puuraidurit, kes hukkusid sündmuskohal. Veel kaks inimest on teadmata kadunud.

Intsident toimus Madre de Dios piirkonnas hõimu enda territooriumil Pariamanu jõe lähistel, kui metsaraidurid alustasid seal uue tee rajamist. Mascho Piro hõim on pikka aega vältinud kontakti välismaailmaga, kuid viimastel kuudel on neid üha enam nähtud väljaspool oma tavapärast elupaika, sealhulgas ka Brasiilias. Arvatakse, et selle põhjuseks on suurenenud surve metsaraie tööstuselt, mis ohustab nende elu ja elupaiku. 

Brasiilia katoliku kirkiku piiskoppide põlisrahvaste missiooninõukogu esindaja Rosa Padilha sõnul on hõimuliikmed ohus: «Nad on rahutud ja ärevad, sest nad peavad pidevalt põgenema ja otsima peidupaiku. Nad ei leia enam rahu.» Aastatel 2015–2022 on tavainimeste kokkupõrked hõimuga lõppenud vähemalt nelja inimese surmaga.

Tagasi üles