VANA JA KOBE Tema on uus maailma vanim inimene, kes vallutab mägesid ja isegi ilma kepita (1)

Copy
Tomiko Itooka tähistamas oma 116. sünnipäeva oma hooldekodus Ashiya linnas. 23. mai 2024, Jaapan.
Tomiko Itooka tähistamas oma 116. sünnipäeva oma hooldekodus Ashiya linnas. 23. mai 2024, Jaapan. Foto: City of Ashiya / EP / Scanpix

Pärast Maria Branyas Morera surma 19. augustil, sai uueks maailma vanimaks inimeseks 116-aastane Jaapanist pärit naine nimega Tomiko Itooka.

Tomiko sündis 1908. aastal Osaka linnas teisena kolmest lapsest. Samal aastal sooritasid vennad Wrightid oma esimesed avalikud lennud Euroopas ja Ameerikas ning Eiffeli tornist saadeti teele esimene kaugraadioteade. 20-aastaselt abiellunud jaapanlanna kasvatas üles neli last – kaks tütart ja kaks poega. Teise maailmasõja ajal juhtis Tomiko oma abikaasa tekstiilivabriku kontorit. Kui tema abikaasa 1979. aastal suri, jäi naine üksi elama oma kodulinna Nara prefektuuris.

Järgmise paari aastakümne jooksul oli ta sage mägironija, ületades legendaarseid mägesid, nagu Nijo ja Ontake, muideks viimase puhul üllatas ta matkajuhti sellega, et vallutas 3067-meetrise mäe tavalistes tossudes. Võimalik, et tema suurim füüsiline saavutus oli 100-aastaselt Ashiya pühamu pikkadest kivitreppidest ülesronimine, ilma et ta oleks isegi jalutuskeppi kasutanud. 

116-aastane Tomiko elab praegu Ashiya linna hooldekodus. Pärast seda, kui Guinness kinnitas eelmisel nädalal tema uue staatuse, vastas proua tagasihoidlikult: «Aitäh».

Foto: ASHIYA CITY HANDOUT / EPA

Tomiko tähistas oma sünnipäeva kolm kuud tagasi, saades linnapealt lilled, tordi ja kaardi. Igal hommikul joob ta populaarset jogurtimaitselist jooki nimega Calpis ja tema lemmiktoit on banaanid.

Allikad: live5news.com, dailystar

Tagasi üles