Air Balticu esimene poolaasta oli rekordeid purustav

Copy
Foto: Air Baltic

Täna toimunud Baltikumi suurima lennufirma Air Balticu investorkõnes esitlesid president ja juhatuse esimees Martin Gauss ning juhatuse liikmed – finantsjuht Vitolds Jakovļevs ja tegevjuht Pauls Cālītis – lennufirma esialgseid auditeerimata finantstulemusi 2024. aasta esimese poolaasta kohta kuni 30. juunini k.a. Kokkuvõtvalt on Air Baltic säilitanud tugevad äritegevuse näitajaid, mis järgnesid rekordilistele I kvartali tulemustele.

Olulised saavutused:

  • Esimese poolaasta tulud kasvasid 16 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, ulatudes rekordilise 339 miljoni euroni.
  • Esimese poolaasta korrigeeritud EBITDAR (kasum enne intresse, makse, kulumit ja renti) kasvas 39 protsenti, rekordilise 77 miljoni euroni.
  • 11-protsendilist kasvu näitas reisijate arv, mis ületas kaks miljonit reisijat.
  • ASK (Available Seat Kilometers) näitaja kasvas 16 protsenti ja ületas neli miljardit.
  • Keskmine lennukite täituvus kasvas 77 protsendini.
  • Võrreldes aastatagusega on võrgustikku lisandunud 20 uut lennusihtkohta, kasvatades kogu lennuvõrgustikku 130 lennusihtkohani ja laiendades koodijagamise partnerite arvu 24ni, mis tagab Baltikumile parima õhuühenduse ülejäänud maailmaga.

Esialgsete auditeerimata andmete järgi saavutas lennufirma esimesel poolaastal rekordilise 339 miljoni euro suuruse müügitulu, mis on 16 protsenti suurem võrreldes sama perioodiga 2023. aastal, ning ligi 77 miljoni euro suuruse korrigeeritud EBITDARi, mis on ligikaudu 22 miljoni euro võrra suurem kui 2023. aasta esimesel poolaastal. Mahult on EBITDAR näitaja ulatunud 22,6 protsendini, mis moodustas kasvu 3,7 protsendipunkti võrra. Esimese poolaasta korrigeeritud EBITDAR on lennufirma kõigi aegade kõrgeim tulemus.

Martin Gauss, Air Balticu president ja juhatuse esimees: «Meie esimene poolaasta on olnud tugev, seda tänu lendude arvu suurenemisele, täiustatud opereerimisele ja pühendunud klienditeenindusele. Nii nagu teised lennundusettevõtted, oleme seisnud silmitsi kasvavate kulude ja võimekusega seotud väljakutsetega, kuid meie strateegiline fookus ja tegevuse tõhusus on võimaldanud meil nende väljakutsetega edukalt toime tulla. Lisaks sellele näitavad Air Balticu esimese poolaasta tulemused lennufirma vastupidavust ja kohanemisvõimet ning suutlikkust edukalt toimida ka muutlikus turuolukorras.»

«Hoolimata positiivsetest numbritest näitas Air Baltic puhaskahjumit, mida põhjustas peamiselt Pratt & Whitney mootorite tarneraskus 2024. aastal ja kasvanud amortisatsioonikulud, mida omakorda põhjustasid mootorite täistsükli ennetähtaegselt saabunud hooldused. Tulemuse taga olid ka metalli tarneahela probleemid, samuti valuutakursi kõikumised ja ühekordsed kulud, mis olid seotud meie eelmise võlakirja varajase lunastamisega. Sellest hoolimata näitame jätkuvalt tugevaid tulemusi, mis vastavad meie ootustele ning keskendume jätkuvalt operatiivse tipptaseme hoidmisele ja strateegilisele paindlikkusele, mis kokku tagavad meile hea positsiooni aasta teiseks pooleks.»

Gauss lisas: «Tulevikku vaadates jäävad meie põhieesmärgid muutumatuks – tagada parim õhuühendus Balti riikidele, parandada reisijakogemust ja anda oluline panus kohalikku majandusse.»

2024. aasta esimese kuue kuu jooksul vedas Air Baltic üle kahe miljoni reisija, mis on 11 protsenti rohkem kui 2023. aasta samal perioodil. Esimesel poolaastal tehtud lendude koguarv kasvas peaaegu 12 protsendi võrra, 34 000ni, mis on lennufirma jaoks järjekordne rekord.

Ajaloolised tipptasemed saavutati ka muude oluliste tegevusnäitajate puhul. Jättes välja lennukite liisimisega (ACMI) seotud operatsioonid, tegi lennufirma umbes 22 000 lendu, mis moodustas 9-protsendilise kasvu ja tagas rohkem kui neli miljardit nn istmekilomeetrit (Available Seat Kilometers ehk ASK), moodustades 16-protsendilise kasvu. Lennukite täituvus paranes 77 protsendini, mis on kahe protsendipunkti võrra kõrgem kui 2023. aasta esimeses pooles. Mainitud näitajad iseloomustavad lennufirma kasvavat operatiivset tõhusust ja võimet rahuldada kasvavat nõudlust.

Sellel aastal opereerib lennufirma lende 130 lennusihtkohta, millest 20 on uued ning tänu koostööle 24 koodijagamispartneriga pakub Air Baltic jätkuvalt parimat õhuühendust Baltikumi ja ülejäänud maailma vahel.

Kogu aruandega on võimalik tutvuda siit.

Märksõnad

Tagasi üles