PILDID Lennukid väldivad tohutult suurt ohtlikku tsooni nendel põhjustel

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kas te teadsite, et maailmas eksisteerib ohtlik tsoon, kus ükski lennuk ei lenda? See piirkond on Qinghai-Tiibeti platoo, mida tuntakse ka Tiibeti platoona.

Tiibeti platoo asub Kesk-, Lõuna- ja Ida-Aasia ristumiskohas. Prantsusmaast viis korda suurem ala hõlmab 2,5 miljonit ruutkilomeetrit, mis katab suurema osa Tiibeti autonoomsest piirkonnast ja mõningaid osasid Hiinast, Indiast, Pakistanist, Nepalist, Tadžikistanist ja Kõrgõzstanist.

Lennukid väldivad selle piirkonna kohal lendamist, kuna seal leiduvad maailma mõned karmimad tingimused.

Qinghai-Tiibeti platoo.
Qinghai-Tiibeti platoo. Foto: Shutterstock

Platool asuvad maailma kõrgeimad mäed, sealhulgas Mount Everest, mis ulatub 8 849 meetrini. Kaubalennukid lendavad umbes 10 000 meetri kõrgusel, kuid hädaolukordades, näiteks õhurõhu kaotamise puhul, peavad nad umbes 3 048 meetri kõrgusele laskuma. Platoo keskmine kõrgus on umbes 4 500 meetrit, mis muudab lennukite ohutu laskumise võimatuks.

Lisaks Everestile on piirkonnas ka teisi kõrgeid tippe, nagu Shishapangma (8 027 meetrit), Gyachung Kang (7 952 meetrit) ja Gurla Mandhata (7 728 meetrit).

Makalu ja Kanchenjunga tipud Himaalaja mägedes Shigatse linnas Tiibeti autonoomses piirkonnas Hiinas.
Makalu ja Kanchenjunga tipud Himaalaja mägedes Shigatse linnas Tiibeti autonoomses piirkonnas Hiinas. Foto: Shutterstock

Platoo ilm on äärmiselt ettearvamatu – tugevad tuuled, turbulents ja järsud ilmamuutused teevad lendamise keeruliseks. Talve iseloomustavad karmid külmad ja paks lumi, suved toovad kaasa mussoonvihmad ja öösel järsult langevad temperatuurid, vahendab Metro.

Tiibeti platool on piisavate hädamaandumisradadega lennujaamu väga vähe. Hädamaandumisrajad on olulised ohutuks maandumiseks mootoririkke, halva ilma või kütusepuuduse korral. Tiibetis on vaid viis lennujaama: Lhasa Gonggar, Nyingchi Mainling, Shigatse Peace, Qamdo Bangda ja Ngari Gunsa. Väheste lennujaamade arv teeb platool lendamise väga riskantseks, eriti hädaolukorra puhul.

Kuulus Jangtse jõe käänak Yunnani provintsis Hiinas. Jangtse jõe esimene kurv Lijiangis.
Kuulus Jangtse jõe käänak Yunnani provintsis Hiinas. Jangtse jõe esimene kurv Lijiangis. Foto: Shutterstock
Tagasi üles