Viru Folk toob Alpid Käsmu: rahvamuusika sõprade jaoks on pandud kokku enneolematu programm

2023. aastal pühendus Viru Folk Briti saartele, nüüd on Alpi piirkonna kord.
2023. aastal pühendus Viru Folk Briti saartele, nüüd on Alpi piirkonna kord. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja / Postimees Grupp

Folgipidude teatepulga võtab tuleval nädalavahetusel enda kätte Virumaa. 9.–11. augustil kostitab Viru Folk muusikasõpru vägeva ja enneolematu programmiga – lavale astuvad nii Metsatöll, Curly Strings, alpiroki kuningas Hubert von Goisern ja paljud teised. 

Põhjuseid, miks kaunisse Käsmu sõita ja folgi tippude muusikat nautida, on palju. «Folkmuusika on ju teiste sõnadega rahvamuusika ja rahvale omane, inimlik ja lihtne,» selgitab kontserdikorraldaja Peep Veedla folkmuusika fenomeni ja publiku armastust. 

Programm on igal aastal eripärane, sel korral pühendutakse Alpide piirkonna muusikale. Veedla kirjeldab: «Alpide kandi suurim eripära on vast joodeldamistraditsioon, mida kantakse edasi põlvest põlve ning samuti see, kuidas rõõmuga kantakse sealseid traditsioonilisi riideid: meestel traksidega nahksed põlvpüksid ja sulega kaabu, naistel korsetiga kaunid kleidid-seelikud ja pitsilised valged pluusid.»

Korraldaja julgustab kõiki huvilisi festivali külastama, sest sellist võimalust ei pruugi enam tulla: «Sellist professionaalsete joodeldajate kontsentratsiooni pole Eestis varem kindlasti olnud ja kahtlane, et edaspidigi siia satub. See on ainukordne. Enamik neid muusikuid on Eestis esimest korda.»

Kuula kaasahaaravat joodeldamist Oesch's die Dritteni esituses SIIT

Külluslik programm ei jäta kedagi kõrvale 

17. korda toimuva muusikapeo rikkalikust programmist leiab hulgaliselt saksakeelse kultuuriruumi tippesinejaid ning kaptenite külas annab oma bändiga viimase kontserdi alpiroki kuningas Hubert von Goisern. Ta väisas Viru Folki juba 2015. aastal ja tookord jättis Eesti ja Viru Folk talle nii kustumatu mulje, et ta soovis oma pikaajalisele karjäärile bändi solistina punkti panna just Käsmus Viru Folgil.

Välisartistide varju ei jää ka kohalikud muusikud, sest festivalil astuvad üles Kukerpillid, Metsatöll, Lonitseera, Arsise kellade ansambel, Lõõtsanoobid ja paljud teised kodumaised esinejad. Kõik nad on lubanud lisada programmi ka Alpi hõngu. Festivalile panevad pühapäeval 11. augustil ühise kontserdiga võimsa punkti Curly Strings, nublu ja Airi Liiva laululapsed.

Kaasa tasub võtta ka pisemad muusikasõbrad, sest mõeldud on kogu pere meelelahutuse peale. Saab teha muusikat, käia looduses ja õppida käsitööd, toimub nii teatri- kui filmiprogramm. Kogu info festivali kohta on saadaval SIIN

Tagasi üles