Namiibia kavatseb hakata lääneriikide kodanikelt viisasid nõudma

Copy
Sossusvlei Namibi kõrbes on armastatud turismiatraktsioon.
Sossusvlei Namibi kõrbes on armastatud turismiatraktsioon. Foto: Moongateclimber / Wikimedia Commons

Aafriklasi ärritab, et sealsete riikide kodanike viisataotlustest lükatakse läänemaailma saatkondade poolt suur protsent tagasi.

Namiibia on üks Aafrika populaarsemaid turismisihtkohti, kus ürgsed kõrbemaastikud ja punased liivadüünid saavad kokku ookeani ja rikkaliku faunaga. Kuid alates 2025. aasta aprillikuust peavad USA, Kanada, Suurbritannia ja paljude Euroopa Liidu riikide kodanikud Namiibia külastamiseks hankima viisa. Siiani on sisenemine olnud neile viisavaba. Nambiibia immigratsiooniminister on BBC andmeil sammu põhjendanud sellega, et Namiibia külalislahkusele pole läänemaailma poolt vastatud. 

BBC viitab konteksti loomiseks immigratsioonialase ajutrusti Lago Collective raportile, mille kohaselt öeldakse aafriklastele ära umbes kolmandik Schengeni viisa taotlustest. Väidetavalt teenis ainuüksi Euroopa Liit 2023. aastal äraöeldud viisataotluste lõivudena 53 miljonit eurot. Suurbritannia viisataotluse tasu on tõusnud aga 115 naelsterlingini (umbes 137 eurot). 

BBC andmeil säilib lääneriikide kodanikel siiski võimalus taotleda viisat Namiibiasse saabudes lennujaamas. See on praegu võimalik ka Eesti kodanikel, kellele viisavabadus Namiibiaga sarnaselt teiste idapoolsemate Euroopa Liidu riikide kodanikega rakendunud pole. Piiril viisa taotlemise tasu on erinevatel andmetel kas 90 dollarit või 1200 Namiibia dollarit (umbes 60 eurot). 

Sebrad ja teised metsloomad on turistide jaoks üks Namiibia suurimaid võlusid.
Sebrad ja teised metsloomad on turistide jaoks üks Namiibia suurimaid võlusid. Foto: Hans Hillewaert / Wikimedia Commons
Tagasi üles