KUI LAHE! Meie oma Wagenkülli võlupark jõuab peagi rahvusvahelisse televisiooni

Copy
Taagepera lossi pargis avati sel suvel ainulaadne teemapark „Alice Imedemaal“.
Taagepera lossi pargis avati sel suvel ainulaadne teemapark „Alice Imedemaal“. Foto: Paul Poderat / Lõuna-Eesti PM

Taagepera lossi võlupargist «Alice Imedemaal» on saanud tõeline kultuskoht, kuhu on lisaks kümnetele tuhandetele külastajatele leidnud tee ka rahvusvahelised filmirežissöörid. Läinud nädalal filmis Islandi televisiooni võttegrupp lossi aias üht osa peatselt linastuvast dokumentaalfilmist.

Eestis on käimas Islandi dokumentaalfilmi võtted, mille peaosas on 4-aastane tüdruk Ísey Ava, kelle isa on eestlane Rünno Allikivi ja ema islandlanna Melkorka S. Magnúsdóttir. Filmi mõte on näidata ühe segaperest pärit lapse suve nii Eestis kui ka Islandil. Filmimise käigus külastab väike Ava erinevaid Eestimaa paiku ja veedab aega siinsete sugulastega. Kuuldes Taagepera lossi muinasjutulisest pargist, soovis võttegrupp filmida dokumentaalkaadreid ka lille- ja skulptuurirohkes aias.

Ísey Ava pere. 
Ísey Ava pere. Foto: Erakogu

Filmi režissööri ja produtsendi Linda Ásgeirsdóttiri sõnul oli kogu «team Ísey» vaimustuses Wagenkülli võlupargist. «Üks osa filmist on külastus Taagepera lossiparki ja sealse imelise maastiku ning loodud keskkonna nautimine,» sõnas Ásgeirsdóttir. «Olime tõesti õnnega koos, et saime ühel päikeselisel päeval Wagenküllis filmida. Seal oleks võinud filmida terve nädala, sest pargis oli nii palju, mida vaadata ja teha,» lisas Ásgeirsdóttir.

Kõigi ootuste kohaselt valmib dokumentaalfilm jõuludeks ja seda näidatakse nii Islandi kui ka Eesti televisioonis ning soov on jõuda ka teiste riikide vaatajateni. Filmi režissöör Linda Ásgeirsdóttir on töötanud üle 25 aasta Islandi lasteteatris ja televisioonis. Ta on lavastanud üle 150 telesaate ja teinud lastelavastusi teatris, tegutsenud nii näitleja, lavastaja kui ka produtsendina. Linda Ásgeirsdóttiri ja Hrefna Hallgrimsdottiri juhitud ettevõte Skrítla ehf. pälvis sel aastal Islandi teenetemärgi kvaliteetse laste meelelahutusprogrammi loomise eest.

Paremalt Linda Ásgeirsdóttiri ja Hrefna Hallgrimsdottiri.
Paremalt Linda Ásgeirsdóttiri ja Hrefna Hallgrimsdottiri. Foto: Eraokgu

«Tõeline nauding ja rõõm oli Eestis filmida – saime imelisi kaadreid looduses koos Ísey ja ta perega. Olime siin väga oodatud ja meid aitasid nii paljud toredad inimesed. Ísey on nii loominguline, uudishimulik, nutikas ja elurõõmus tüdruk ning tal alles täitub neljas eluaasta. Ta räägib ladusalt eesti, islandi ja natuke ka inglise keelt. Ta armastab mängida, lugeda ja elu nautida,» sõnas Ásgeirsdóttir filmi iseloomustuseks.

Filmigruppi võõrustas Wagenkülli võlupargi projektijuht Jan Oscar Veidenberg, kelle sõnul on Taagepera lossi ümber rajatud teemapargist kujunenud koht, kuhu tahetakse tulla kogu perega. Seepärast sobis park ideaalselt võttepaigaks ka Eesti-Islandi perest vändatavale koguperefilmile. «Pargis jagub tegevust ja avastamisrõõmu nii väikestele kui ka suurtele ja rõõm oli Islandi inimestelt kuulda kiitust, kui palju tööd ja vaeva on sellise võlumaailma loomiseks tehtud – Islandil sellist parki pole,» ütles Jan Oscar Veidenberg.

Tagasi üles