MITMES KOHT? Maailma kõige mõjukamate passide nimekirja jõudis ka Eesti

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Mis on väljast punane, seest lilla ja annab sulle võimaluse üle maailma ilma viisata 195 sihtkohta reisida? See on Singapuri pass, mis on hiljuti passide edetabelis maailma kõige võimsamaks reisidokumendiks nimetatud.

Londoni ettevõte Henley & Partners on juba 19 aastat Henley passide indeksit koostanud, jälgides reisivabadusi 227 riigis ja territooriumil, kasutades andmeid Rahvusvaheliselt Õhutranspordi Assotsiatsioonilt (IATA).

Singapuri viisavaba juurdepääs 195 sihtkohale on nii riigi kui ka indeksi jaoks rekord. Sellele vastupidiselt on Afganistani pass maailma nõrgim, võimaldades kodanikel viisavabalt reisida ainult 26 riiki – madalaim skoor indeksi peaaegu kahekümneaastase ajaloo jooksul.

Henley & Partnersi esimees Christian Kaelin märkis: «Viisavabade sihtkohtade globaalne keskmine on kasvanud 58st 2006. aastal 111ni 2024. aastal. Lõhestumine kõige võimsamate ja kõige nõrgemate passide vahel on nüüd suurem kui kunagi varem.»

IATA hinnangul lendab sel aastal 39 miljonil lennul ligi viis miljardit inimest. Hoolimata sellest on lennureiside tegelik maksumus üle kolmandiku langenud, lennufirmade kasum reisija kohta on keskmiselt veidi üle viie euro. «See on vaevalt piisav ühe espresso jaoks tavalises hotellikohvikus,» ütles IATA peadirektor Willie Walsh.

Hiljutisel Kigalis aset leidnud Aafrika tegevjuhtide foorumil kaebas Nigeeria rikkaim mees Aliko Dangote, et tal on üle Aafrika reisimiseks 35 viisat vaja, mis on tunduvalt rohkem kui Euroopast pärit turistidel.

Siin on pingerida riikidest, mille passid pakuvad parimaid võimalusi maailmas reisimiseks:

  1. Singapur (195 sihtkohta)
  2. Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan, Hispaania (192)
  3. Austria, Soome, Iirimaa, Luksemburg, Holland, Lõuna-Korea, Rootsi (191)
  4. Belgia, Taani, Uus-Meremaa, Norra, Šveits, Ühendkuningriik (190)
  5. Austraalia, Portugal (189)
  6. Kreeka, Poola (188)
  7. Kanada, Tšehhi, Ungari, Malta (187)
  8. Ameerika Ühendriigid (186)
  9. Eesti, Leedu, Araabia Ühendemiraadid (185)
  10. Island, Läti, Slovakkia, Sloveenia (184)

Allikad: CNN, Henley Passport Index

Tagasi üles