VII ENNAST KURSSI 8 populaarset sihtkohta, kuhu kohalikud turiste ei oota (1)

Copy
Pere nautimas reisi.
Pere nautimas reisi. Foto: Shutterstock

Puhkus tundub ükskõik mis ajahetkel olevat hea mõte, kuid see ei tähenda seda, et kõik võõras riigis olevad kohalikud elanikud oleksid teie tuleku üle õnnelikud. Seda selle tõttu, et igas riigis on omad reeglid ja tavad. Järgmisele puhkereisile minekul vii end kurssi nendes paikades olevate reeglitega, et vältida konfliktseid ja ebameeldivaid olukordi. 

Mallorca, Hispaania

21. juulil protestisid inimesed Mallorcal ületurismi negatiivsete mõjude vastu. Meeleavaldajate sõnul toob kontrollimatu külastajate hulk kaasa elukvaliteedi ja palgalanguse, samal ajal müra tõusu ja eluaseme kallinemise – nii üüritavates majades kui ka tulevaste majaomanike jaoks.

Üks protestiliikumise eestvedajaid, Menys Turisme Més Vida (Vähem turismi, rohkem elu) kasutab loosungit «Muudame suunda, seame turismile piire».

Amsterdam, Holland 

Amsterdam on pikka aega olnud populaarne linnapuhkuse koht, kuid mitte alati õigetel eesmärkidel. 2023. aastal käivitas linn kampaania, mis oli suunatud noortele brittidele, kes tavaliselt külastavad linna selleks, et end purju juua.

Selle jaoks on isegi tehtud reklaam, milles öeldakse «Tuled Amsterdami käratsema, viskad prügi maha 140-eurose trahvi ulatuses, olles väikese silmaringiga? Hoia eemale!» 

Protestimisi on korraldatud ka tänavu. 

Hawaii, USA 

Samuti on Hawaii langenud ülerahvastatuse ohvriks, kusjuures elanikud on pikka aega öelnud, et turistid mõjutavad kohalikku keskkonda negatiivselt ja ei väärtusta kohalike elanike kultuuri. 

Et tulla toime praeguse eluasemekriisiga, esitas senaator Brenton Awa 2024. aasta alguses seaduseelnõu, mis takistab välismaalastel saareriigis maad ostmast.

Rääkides sellest, kuidas puhkemaju ostnud pensionärid on pannud kinnisvarahinnad hüppeliselt tõusma, on senaator kommenteerinud: «Kui turistid kolivad siia rahaga, mis on meie siinsetest väiksematest palkadest väiksemad, ei saa me paraku nendega konkureerida.»

Veneetsia, Itaalia 

Veneetsia kehtestas turismi mõju vähendamiseks külastajatele uue tasu, mille kohaselt on Itaalia linnas turistidele voodikohti rohkem kui oma elanikele.

Kõik üle 14-aastased külastajad peavad enda eest tasuma, samal ajal, kui Veneetsia elanikud saavad kuludest kõrvale hoiduda, kuid peavad end linna külastamiseks broneerimisplatvormi kaudu internetis registreerima. 

Kuigi Veneetsia linnapea rõhutab, et tasu võimaldab kõigil linna nautida, ilma et sellest üle sõidetaks, pole siiski kohalikud piisavalt õnnelikud öeldes, et selliste kohtade pealt tasustamine sarnaneks nagu lõbustuspargiga. Paljud ei näe ka voodikoha eest tasustamisel eesmärki, sest turistide jaoks on see lihtsalt maks, mis tasutakse ära. 

Hallstatt, Austria 

Turism on alla tuhande inimesega väikelinnale Hallstattile avaldanud suurt mõju. BBC andmetel külastab päevas kuni 10 000 külastajat ja puhkajad kogunevad sellesse idüllilisse järveäärsesse külla just selleks, et nautida maalilisi mägesid.

Hallstatti peamine eelis on rahu ja vaikus – ülerahvastatus ja mürasaaste lükkavad mõlemad müügiargumendid need kaks omadust ülearuseks.

Näib, et kohalikud elanikud on haaranud ohjad enda kätesse ja hakanud 2023. aasta suvest püstitama populaarse pildistamiskoha blokeerimiseks müüri. Samuti töötab linnapea selle nimel, et vähendada busside sõitmist turistide jaoks mõeldud kohtadesse, et vähendada ületurismi teket. 

Málaga, Hispaania

Peamine kaebus turismi kohta nendes linnades on selle tagajärjel tekkinud eluasemekriis – ja Málaga Hispaanias sellest ei erine.

Jällegi on meeleavaldused selles Hispaania linnas levinud teema, kus protestijad hüüavad: «Málaga on elamiseks, mitte ellujäämiseks!»

Málaga üürnike ametiühingu liikme Curro Machuca sõnul ei saa turismivaldkonnas töötavad kohalikud oma linnas endale üürimist lubada. 

Oaxaca, Mehhiko

Mehhikost on saanud turistide, eelkõige Oaxaca, leviala – tänu toidupealinnaks tunnustamisele. Alates pandeemiast on turism linnas kasvanud 77 protsenti ja elanikud on avaldanud jaanuarist alates külastajate vastu meelt. Mitte ainult keskklassistumine ei muuda maastikku, vaid ka elukallidus on selle tulemusena tõusnud. 

Tagasi üles