Lapsed ja noored õpivad, kuidas kriisis toime tulla

Copy
Foto: Lauri Lindoja

Põlvamaal Valgemetsas toimuvas päästeameti noortelaagris täiendavad selle nädala jooksul 200 noort oma teadmisi kriisides hakkamasaamisest ja ohutusest. Juba 23. korda toimuvasse päästeala noortelaagrisse tulevad kokku vabatahtlike komandode juures päästeringides õppinud 7–15-aastased noored.

Noortelaagri ühe korraldaja, päästeameti päästetöö osakonna juhi Viktor Saaremetsa sõnul on tänavuse laagri läbivad teemad elanikkonnakaitse ja vaimne tervis. «Tänapäevases heitlikus maailmas on vaja kriisis hakkamasaamist ja ellujäämisoskusi õpetada lastele ja noortele juba varakult. Üks parimaid viise on teha seda turvalises keskkonnas ja mänguliselt. Ilm on suurepärane, kõigil silmad säravad ja suud naeravad,» ütles Saaremets.

Foto: Lauri Lindoja

Viie päeva jooksul õpivad noored praktiliste tegevuste kaudu, kuidas olla kriisideks valmis ning mida saab ise ära teha, kui operatiivse abi saabumine võtab tavapärasest palju rohkem aega. Laagrilistest on kokku pandud ka päästekomando, kes nädala jooksul kõikvõimalikele «õnnetustele» reageerib ja neid lahendab.

Pika traditsiooniga päästeala noortelaagri eesmärk ongi noorte kaudu tervet ühiskonda turvalise paigana hoida. «Iga laagris osalenud laps, noor, aga ka täiskasvanud vabatahtlik rühmajuht, viib õpitu ja kogetu endaga kaasa, muutes sageli eneselegi teadmata me armsa Eesti ohutumaks, turvalisemaks ja paremaks elupaigaks nii oma kogukonnas kui ka laiemalt. Siit laagrist on välja kasvanud mitmeid tänaseid tublisid pääste- ja siseturvalisuse valdkonnas tegutsevaid kodanikke,» rääkis Saaremets.

Laagri viis päeva on igaüks ise teemaga: Nublu päev, targa retke päev, noorpäästja spordipäev ning vaimse tervise päev. Nädala jooksul õpitu praktikas järele proovimiseks toimub laagri viimasel päeval suur õppus.

Päästeala noortelaager toimus esimest korda 2001. aastal ning seda korraldavad 60 vabatahtlikku päästeala spetsialisti.

Märksõnad

Tagasi üles