Rolf Roosalu täitis suure soovi: ühel hetkel tulid vee äärde vaalad! (1)

Copy

Rolf Roosalu täitis enda pikaaegse unistuse, võttes ette pisut üle kahe nädala kestnud matkareisi Norra kõige põhjapoolsemasse tippu. «Oluline on olla teel ja näha kõike seda, mis sul parasjagu ümber on,» kommenteerib laulja «Ringvaate» saates, tuletades meelde, kui tähtis on elada hetkes. 

Pisut üle kahe nädala kestnud matkareis Nordkappi on olnud Rolf Roosalu unistus juba kaks aastat. Seekordne reis aga erines eelnevatest. 

«Arvestades eelnevaid matkamisi, kui asjad olid kõik läbi mõeldud, siis seekord oli kõik kuidagi pilla-palla ja jäetud viimasele hetkele,» ütleb Rolf. 

Kui jätta välja toidupoes käimise, tuleb tõdeda, et Eesti hinnad ei ole veel Norra omadele järele jõudnud. Rolf soovitab võtta kaasa kuivtoidud, sest restoranides või isegi mõningas lihtsamas toidukohas söömine nõuab hingehinda. «Kuivtoitudega saad väga kvaliteetse põhiroa kätte,» kommenteerib ta ning mainib, et peamisteks toidukordadeks reisil olid kuivtoidud, puhas jõevesi ja sellest valmistatud kohv. 

Rolf Roosalu kogemus näitab, et alati ei pea olema reis otsast otsani planeeritud, et saada kätte sellest maksimaalne nauding. Näiteks mõni päev ei teadnud Rolf isegi kell seitse õhtul, kus ööbida. Õnneks on tänu tänapäeva tehnika kõikvõimsusele võimalik leida Google'ist üles alati vajalik informatsioon. 

Rolf kirjeldab matkamist kui eluga paralleeli tõmbamist. «Oluline on olla teel ja näha kõike seda, mis sul siis parasjagu matkaraja kõrval või enda ümber on,» kommenteerib ta, «tegelikult on elus täpselt samamoodi: ta aitab meelde tuletada, et ole siin ja praegu.»

Ebamugavustega Norras Rolfi sõnul kokku puutuma ei pea. Ta kirjeldab, et reisil olles ta sääskedega kokku ei puutunud ei metsas ega matkaradadel käies. Isegi kui olla põlvini muru või sambla sees, ei tule sulle ka puuk kallale. 

Laulja avaldab saladuse, et põhielamus asub tegelikult matkarajast mõned kilomeetrid eemal, kus on kõige õigem põhjapunkt ning milleni jalutamine võtab aega umbes kaheksa tundi. «See oli selles mõttes elamus, et ühel hetkel tulid sinnasamasse vee äärde vaalad!»

Veel kiidab Roosalu seda, et Norras on ülimalt üksteist austav ühiskond ja tohutult sõbralikud inimesed. «Ma sain sellest poole reisi peal aru, kui ma avastasin, et kõik ühisWCd on täiesti puhtad.»

Roosalu usub, et selleks, et matkale sattuda, peab jõudma elus mingisse punkti. Ta soovitab sellistele reisidele minna spontaanselt ja vaadata päev korraga, mis seal ees ootamas on, sest nii tekib üllatuslikke hetki kõige rohkem. 

Selle reisiga tuletab Rolf kõikidele meelde, et tähtis on elada hetkes ja et isegi kui tee on kivine või sile, tuuline või täis päikest, on iga lõpp vaid uue katsumuse algus, mis avab ukse järgmisele tasemele, rännakule, võimalustele.

Kokku sai autoga sõidetud 4950 kilomeetrit ja mägistel teedel jalgsi matkatud umbes 50 kilomeetrit.

Igal juhul oli reis Rolfile kasulik, sest tagasi Eestisse naastes tuleb tal taas tööasjade juurde asuda. Selle nädala pühapäeval on Palusalu aedades tulemas tore akustiline kontsert ning augustikuus on Rolfi näha Tartu lauluväljakul Tribute Festil. 

Tagasi üles