Kertu Jukkum soovitab taskukohast sihtkohta: olen külastanud 78 riiki ja see ei väsi üllatamast! (1)

Copy
Kertu Jukkum Läti reisil.
Kertu Jukkum Läti reisil. Foto: Erakogu

Selleks, et nautida eksootilist reisi, ei pea ilmtingimata võtma ette kalleid soojamaareise, mõnikord võib piirduda ka naaberriigi Lätiga. «Need on paigad, mida pead külastama!» soovitab raadio- ja telesaatejuht ning maailmarändur Kertu Jukkum. 

«Need on piirkonnad, mis on olnud aastakümneid suletud alad,» sõnab Jukkum enda postituses, mis võiks nädalasele Läti reisile ja uute kohtade avastamisele lisada veelgi rohkem põnevust. 

Kertu soovitused Lätti reisides on järgmised: 

Liepāja

Liepāja on Läti kõige läänepoolsem linn, mida saab nimetada põneva arhitektuuriga tuule-, kunsti- ja muusikalinnaks. Võrratu toiduga, mis on pärit 17. sajandist, kostitavad külalistemaja nimega Hoijeres Kundzes Nams ja restoran Parka Paviljons. Kui soovida nautida ilusat ja romantilist õhtupoolikut, sea sammud rannabaari Red Sun Buffet. Ehk tuleb kohvisõpradele kasuks teadmine, et linna parim kohv asub Way Coffee House'is. 

Pāvilosta

Pāvilosta on lummav roheline linn Lõuna-Kuramaa piirkonnas, kus iga tänav viib mereni. Siit edasi loogilisena näiv soovitus on võtta jõel või meres ette paadisõit, kus pöörduda võib kohaliku giidi Ģirtsi poole. Samuti kala püüdmine, sest jões leidub ka kuulsaid kolekalasid. Õhtut soovitab Kertu lõpetada ägedas ööbimiskohas, mis asub Peldmājas, millega tulevad kaasa grillimisvõimalused ja linnavaade. 

Paadisõit kohaliku giidi Girtși korraldamisel.
Paadisõit kohaliku giidi Girtși korraldamisel. Foto: Erakogu

Alsunga 

Seda linna saab võrrelda kui Eesti oma Setomaaga, mille piirkonda tasub külastada just pühapäeval, sest just siis on Alsunga rahval kirikupäev. Kui tavaliselt tutvustatakse reisi ajal maailma parimaid küpsetisi ja roogasid, soovitab Jukkum astuda läbi Sapnotava teemajast, kust saab vastupidiselt sellele hoopiski maailma halvimaks auhinnatud rahvustoitu, kuid ei tasu heita meelt, sest tema sõnul maitses see kõigest hoolimata hästi. 

Maailma halvimaks valitud küpsetis, mis Kertule maitses.
Maailma halvimaks valitud küpsetis, mis Kertule maitses. Foto: Erakogu

Kuldīga

Latvia Travel kirjeldab seda kui keskaegset väikelinna, mis sobib tänu oma varjamatule võlule ideaalselt romantiliseks nädalavahetuseks. Kertu Jukkumile ehk spordientusiastile kohaselt ümbritsevad linna matka- ja jooksurajad. Meeleolu loomiseks ja silmaringi avardamiseks külasta maailmakuulsat klaverimeistrit David Klavinsit, kelle käe all valmivad unikaalsed akustilised klaverid, mis otsivad uusi helivõimalusi. 

Kertu Jukkum on aktiivne sportija, kes on osalenud 18 maratonil ja teinud läbi Ironmani.
Kertu Jukkum on aktiivne sportija, kes on osalenud 18 maratonil ja teinud läbi Ironmani. Foto: Erakogu

Sabile 

See on linn alkoholi nautlejatele, sest tegemist on veinipealinnaga, kus valmistatakse porgandiviina. Ka seal linnas ei tule puudust hubasest õhkkonnast, maitsvatest toitudest ja fantastilisest vaatest, mida pakub imeline restoran Terase. Vaatamisväärsusi pakub Peldvale kunstipark, mille eesotsas seisab inspireeriva looga skulptor Ojārs Arvīds Feldbergs. 

Kõik need ettevõtmised mahuvad ühte nädalasse ja sobivad olenevalt maitsele nii peredele kui ka paaridele. 

Millega tuleb arvestada? 

Positiivne on Kertu sõnul see, et hinnatase on suuremates paikades sarnane Eestiga ning kohati leiab isegi soodsamaid hindu, kuid näib, et Lätimaa on kaetud automaatsete kiirusemõõtjatega. Nii ületas ka Kertu Jukkum enesele teadmata kiirust ja sai reisil olles trahvi. 

Siin on täispikk video Kertu Läti külastusest: 

Tagasi üles