Rooside saar Gotland

Copy
Gotlandil võib roose õitsemas näha novembrini välja.
Gotlandil võib roose õitsemas näha novembrini välja. Foto: Erakogu

Rootsi suurim saar on roosilõhnaline, kuid miks on õhus vahel ka safrani hõngu?

Gotland ehk Ojamaa on Rootsi üks kaunimaid puhkerajoone. Siin tekib soov igas paigas peatuda ja pildistada. Oma külaskäiku Gotlandile võin tinglikult nimetada ka snapshotiks (tõlkes - hetkepilt), mis on Jaapani turistide lemmikväljend. Nad astuvad autost välja, teevad kõige ilusamatest kohtadest fotod ja lähevad edasi. Kui neilt pärast reisi küsida, mis oli meeldivaim elamus, vastavad nad, et ei tea, pole veel reisipilte vaadanud. Minul tekkis saarel viibides sama tunne.

Gotland on Läänemere suurim saar ning kuulub Rootsi kuningriigi koosseisu. Saarel leidub palju keskaegseid kirikuid ja muinasaja rajatisi. Balti mere pärliks kutsutud ning samal ajal Ojamaa keskuseks olev Visby linn on 20 000 elanikuga, üle 5000 aasta vanune hansalinn. Linna peetakse kõige paremini säilinud keskaegseks linnaks kogu Põhja-Euroopas. Gotland on rootslaste kõige lemmikum suvituskoht.

Gotlandi külastab aastas umbes kaks miljonit inimest, kuid siiski leidub kohti, kus turiste väga silma ei hakkagi.
Gotlandi külastab aastas umbes kaks miljonit inimest, kuid siiski leidub kohti, kus turiste väga silma ei hakkagi. Foto: Erakogu

Suvisel ajal pääseb saarele hõlpsasti Tallinki erikruiisidega. Viimased kruiisid sel suvel toimuvad veel augustikuus, nii, et kiirusta, et saada osa augustikuus toimuvatest keskaja päevadest, mil saar on eriliselt kaunistatud ja toimub palju erinevaid sündmusi. Keskaegse peo kulminatsioon on suurejooneline rüütliturniir. Saarele viib Sind Tallinki valge leedi Victoria I. See on väärikas kruiisilaev, mille päikesetekil mõnulemine on kohustuslik osa suvisest merereisist. Tegevust jagub siin kõigile.

Laevalt maha astudes võid ringkäiku alustada mööda rannapromenaadi, selle ääres pargivad põhiliselt Rootsi, kuid ka lõunapoolsete Läänemeremaade jahid ja luksuskaatrid. Isegi Malta lipu all sõitev uhke kruiisilaev oli kohal. Edasi leiad end Almedaleni pargist, kust avanevad maalilised vaated Visby vanalinnale. Pargis sõidavad rulatajad, teised noored istuvad suure tiigi ümber, naudivad suvepäikest ja ajavad omavahel eri keeltes juttu. On ka piknikupidajaid. Tasub imetleda ja pildistada ka linnamüüri, mis on ehitatud 13. sajandil. Ringmüüri pikkus on 3,5 kilomeetrit ja enamik selle 29 tornist on alles. Kõige vanem neist on 1151. aastal ehitatud Kruttornet ehk Püssirohutorn, mis on ühtlasi ka Visby vanim kiviehitis. Keskaja hõng kumab siin kõikjal.

Vanalinnas jalutades mõistad, et oled jõudnud väiksesse nukulinna. Munakivisillutisega tänavaid ääristavad maalilised majakesed, kummituslikud varemed ja arvukad kohvikud. Vanalinna nautimiseks tuleb aega võtta. Eriti põnev koht, kuhu turistid sattuda ei tea on Kränku teepood. Siin on meeldiv atmosfäär ning saad mekkida Gotlandi teesid. Lisaks jutustab perenaine entusiastlikult Sulle lugusid saare elanikest ja sellest, mida nad turistidest arvavad.

Edasi tasub jalutada Fiskargrändi tänaval, siin upud roosidemerre ning aroomid on kirjeldamatult meeldivad. Soojus jõuab kiiresti Sinu nahavahele ja tekitab hea ning turvalise tunde, täpselt nagu maal vanaema ahju juures. Lisaks asuvad siin väga kaunid keskaegsed majad. Roosilõhn saadab sind veel tagasiteel laevaski, sest roose on siin linnas tõesti palju-palju ja igat värvi. Valdavalt jalutavad linnas turistid, kuid sekka ka mõni kohalik daam koerakesega.

Lisaks roosidele on linnas näha luuderohtu, mis on Gotlandi saare üks sümboleid. Seda kohtad paljude eramajade ustel, aga ka botaanikaaias, kuhu tasub samuti sisse astuda. Enam kui 150-aastases mere ääres paiknevas botaanikaaias võid imetleda muljetavaldavat roosikollektsiooni, tänu Ojamaa pehmele kliimale ka erinevaid eksootilisi puid ja taimi ning rikkalikku ürdiaeda. Kui Sul kedagi teist parasjagu kallistada ei ole, siis kallista neid iidseid puid, küll nad selle välja kannatavad. Lase Visby lilledel ja liblikatel lisada oma ellu üks ilus naeratus juurde. Saar on ka Rootsi kõige päikeserohkem paik. Hea on see, et aeda pääsed sisse ilma rahata. Botaanikaaiast avaneb värav läbi linnamüüri otse randa. See pole ilus sile liivarand, vaid põhjamaiselt karm ja kiviklibune, kuid ujujaid oli küll. Liivarandu Visbys ei ole. Högklinti pangalt saab nautida kõrgelt suurepärast linnavaadet.

Kunagi oli Visbys kokku 16 kirikut, praeguseks on alles vaid üks, 1225. aastal valminud Püha Maarja toomkirik, mis meenutab Lumivalgekese lossi muinasjutus. Selle katedraali juures tabasin end mõttelt, et igal lool on õnnelik lõpp, ja kui ei ole õnnelik, siis see pole veel lõpp. Romantilisi kirikuvaremeid on aga vanalinnas peaaegu iga nurga peal. Nende vahel õitsevad erinevad kaunid lilled. Kui muidu on linnas valdavalt roosiuputus, siis ühe maja trepilt leidsin isegi meie kaunid rukkililled.

Kui saaks kasvõi korraks tagasi lapsepõlve… küllap nii on igaüks meist millalgi unistanud, siin saarel on see võimalus olemas. Sa saad astuda Pipi Pikksuka jälgedes. Pipi teemapargis nimega Kneippbyn on 50 vahvat atraktsiooni ning kõige krooniks asub siin Astrid Lindgreni raamatust tuttav Segasummasuvila, kus saad kohtuda Pipi endaga. Lõbustuspark sobib ennekõike eelkooliealistele, veepargis leiavad tegevust ka vanemad lapsed ja täiskasvanud suvitajad. Kneippbyni park asub Visby kesklinnast umbes viie kilomeetri kaugusel. Gotlandil filmitigi kuulus Pipi-seriaal.

Visby linna keskel asub Gotlandi muuseum ehk „Fornsalen“, tõlkes muististe saal. Muuseum annab ülevaate saare pikast ja põnevast ajaloost, sealhulgas 9000-aastasest inimasustusest. Siin saab näha mitmeid viikingiajast pärinevaid aardeid, unikaalseid kivimaalinguid ja palju muud. Sissepääs on umbes 15 EURi ning avastamisrõõmu jagub siin vähemalt tunniks.

Paljudele eestlastele on Gotlandi saar paigaks, kus omal ajal tehti parimaid käiu. On inimesi, kes sõitsid Ojamaale just sellepärast, et käiasid osta. Kohalikud ise selles midagi erilist ei näe ega erilisi lugusid jutustada oska.

Saarelt ei saa lahkuda enne, kui oled maitsnud safranipannkooki. Õnnestunud pannkook on aromaatne, õhulise tekstuuriga ja kuldkollase sisuga ning see on menüüs peaaegu kõigis Visby kohvikutes ja restoranides. Huvitav tõsiasi on seegi, et saarel kasvavad looduslikud trühvlid.

Gotland on tuntud lambatoitude ja sütel küpsetatud angerja poolest, kuid saar on andnud nime ka kuulsale saffranspannkakale ehk Gotlandspannkakale.
Gotland on tuntud lambatoitude ja sütel küpsetatud angerja poolest, kuid saar on andnud nime ka kuulsale saffranspannkakale ehk Gotlandspannkakale. Foto: Erakogu

Ega palju rohkemat päevaga jõuagi, kuid kel aega rohkem, siis tasub sõita ka naabersaarele Faröle, kus ootab Sind omapärane Langhammari küla, kus asuvad uhked kivisambad ehk raukarid. Meri, tuuled ja jää on aastatuhandete jooksul vorminud lubjakivist uskumatuid põnevaid kujusid, mis ulatuvad kuni 30 m kõrguseni.

Inimene ei väsi otsimast, eks seepärast laia maailma rändama minnaksegi. Visby elanikud teatavad kindlameelselt, et nemad siin elavad paradiisis. Las maailm ja tema mitmekesisus leiab tee Sinugi juurde. Tule ja vaata järgi, kas Sinugi arvates on Gotland paradiis!?

Märksõnad

Tagasi üles