KUMMUTAME MÜÜDI Kas telefoni võib märjaks saades riisi sisse panna?

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Foto: EugeneEdge / Shutterstock

Suvised ajad toovad endaga mõistagi kaasa grillpeod, rohkelt ujumist ja rannas ajaveetmist. Tänapäeval ei lähe aga muidugi keegi kuhugi ilma enda nutitelefonita, seega on väga tavapärane, et nutiseade pillatakse mõnda loiku, tiiki, järve või hoopis vetsupotti. Samsung Eesti koolitusjuhi Alari Pennari sõnul ei pea selle pärast liialt muretsema, kuid on mõned olulised asjad, mida tasub meeles pidada.

«Esiteks tasub teada, kas sinu nutitelefon juba on ehk veekindel või vastupidav väiksematele pritsmetele. Selleks kasutatakse nutitelefonide puhul IP ehk ingress protection reitingut, mis näitab, kuivõrd vee- ja tolmukindel seade on. Paljud tänapäevased nutitelefonid on juba varustatud IP68 reitinguga, mis tähendab, et seade võib veeta kuni 1,5 meetri sügavuses vees kuni 30 minutit ja tulla sealt välja täiesti tervena,» selgitas Pennar.

Kui seade on sellise reitinguga, siis ei ole muretsemiseks suurt põhjust. Tuleks lasta sel lihtsalt ära kuivada ja seade peaks toimima täpselt sama hästi edasi. Oluline on lihtsalt meeles pidada, et mainitud reitingud kehtivad magevee kohta, kui võimalik tuleks vältida ükskõik millise IP reitinguga seadme kukkumist merevette.

Siiski tuleb ka kõrge veekindlusreitinguga seadmete puhul olla ettevaatlik näiteks laadimispesaga. Kui sinna on kogunenud vett või niiskust, tuleks sel lasta enne laadija külge kinnitamist ära kuivada, muidu võib seade saada kahjustada. Paljudel seadmetel ilmub sel juhul ekraanile ka spetsiaalne hoiatus, et laadimispesa on saanud märjaks ning laadija tuleks lahti ühendada.

«Kui aga telefonil sedasorti vee- ja tolmukindlusreitingut ei ole, siis tuleb tegutseda kiiresti. Esimese asjana tuleks mõistagi telefon veest võimalikult kiirelt kätte saada. Seejärel tuleks see kiirelt väljastpoolt kuivatada, välja lülitada ning eemaldada seadme küljest võimalikult palju lahtisi osi, näiteks SIM kaardi pesa või mälukaardipesa,» selgitas Pennar.

Seejärel tuleks telefon asetada kuivama, kus see võiks olla 24–48 tundi ning kuivatamiseks ei tohiks kindlasti kasutada väliseid soojusallikaid, nagu soojapuhur või föön. Nendest tulev intensiivne soojus võib üles sulatada seadme sees olevad kokkuliimitud kinnitused ja telefoni hoopis rohkem kahjustada.

Kui vajalikud vahendid on saadaval, võib asetada telefoni näiteks riisi või silikageeli sisse, mis on mõlemad väga head niiskuseimajad. Nende sisse asetatuna võib telefon kiiremini kuivada, kuid ka lihtsalt õhu käes kuivamine on piisav. Tuleb lihtsalt lasta seadmel kuivada piisavalt kaua. Kui aega on mööda läinud, võib proovida osad tagasi seadmesse panna ja seda sisse lülitada.

Lühidalt kokkuvõttes tuleks telefoni märjaks saamisel tegutseda nii:

- Eemalda seade kiirelt veest.

- Pühi suurem vesi kuiva lapiga maha. Ära hõõru või vajuta liiga tugevalt, see võib vett seadmesse sisse suruda.

- Eemalda seadme lahtikäivad osad (SIM-kaardi pesa, mälukaardipesa).

- Aseta seade õhu kätte kuivama 24–48 tunniks (pane riisi või silikageeli sisse).

- Vaata, kas see on töökorras. Vajadusel pöördu parandusse.

Märksõnad

Tagasi üles