10 SOOVITUST Just neid asju pead enne pikemale puhkusele minekut kindlasti tegema

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Suvi on hea aeg kodumaa avastamiseks või välismaale reisimiseks. Kuid kuidas tagada oma kodu turvalisus ajal, mil see pikemaks ajaks tühjaks jääb? Toome välja kümme soovitust, mis reisielevuses kergelt ununeda võivad.

1. Kõik väärtuslik silme eest ära

Kui elad eramajas, pane kõik vähegi väärtuslik silme eest ära, ideaalis kinnisesse hoonesse.

«Lihtne on oma asjade väärtust alahinnata. Pererahva jaoks lihtsalt redel või raudkang võib päti käes olla tööriist järgmise sammu astumiseks,» viitab G4Si turvaekspert Tarmo Pärjala, et redelit mööda saab varas teisele korrusele ronida ning raudkang võib olla abiks uste ja akende lahti muukimiseks.

2. Uksed-aknad kinni

Kontrolli, et kõik aknad ja uksed oleksid täielikult suletud. Kui aken peaks ununema tuulutusasendisse, on päti eest pool tööd juba ära tehtud. Lisaks soovitame paigaldada akendele ja ustele valvesüsteemi magnetandurid, mis reageerivad nende avamisele ja edastavad häire turvaekipaažile.

3. Vesi kinni ja seadmed välja

Õnnetuste ennetamiseks soovitame kõik elektriseadmed vooluvõrgust välja võtta. Hea mõte on ka vesi kinni keerata, et ära hoida võimalikke lekkeid – veekahjustuse kindlustusjuhtumid on väga aeganõudvad.

4. Valgustus

Nähtavus on kodu turvalisuse tagamise seisukohast väga suure tähtsusega. Mida segamatumalt pätt tegutseda saab, seda suurem on tõenäosus, et eramu temas huvi tekitab. Hoovis võiks olla valgustus, näiteks kõnniteel ja värava lähedal, ning ukse ees liikumisanduriga suurem valgusti – nii jääb kahtlane tegevus naabritele paremini silma.

5. Naabrivalve

Kui sinu elukohas on naabrivalve, tasub sellega pikemale reisile minnes kindlasti liituda. Samas ei tohiks unustada, et see ei asenda koduvalvet – ka kõige tähelepanelikum naaber ei pruugi igat liikumist ja kahtlast tegevust märgata.

6. Teavita sõpra või naabrit

Palu usaldusväärsel sõbral või naabril sinu äraolekul kodul silm peal hoida. Kui elad eramus, on hea, kui keegi käiks aeg-ajalt ka hoovis muru niitmas või näiteks postkasti tühjendamas – see aitab jätta mulje, et kodu pole tühi ja keegi seal toimetab.

7. Ära jaga reisiplaane võõrastega

Eelseisvast reisist räägi vaid lähedaste ja sõpradega. Isegi taksoga lennujaama sõites jäta muu jutu sees mainimata kuhu ja kui kauaks lähed – seda võidakse ära kasutada. Esmapilgul võib see tunduda ülemõtlemisena, aga näiteks Tartus rüüstati mitut elamut just sõpruskonnas olnud taksojuhilt saadud informatsiooni põhjal.

8. Postita sotsiaalmeediasse hiljem

Mõistame, et soovid esimesel võimalusel oma reisikogemust jagada, kuid oma eemalolekust reaalajas teada andmine võib sinu kodu muuta varaste sihtmärgiks. Soovitame reisipilte ja -videoid jagada alles koju tagasi jõudes.

9. Koduvalve

Ehkki kõik eelnevad punktid on kodu turvalisuse tagamiseks olulised, on koduvalve neist kõige tähtsam. «See on parim, mida oma pere ja vara kaitsmiseks teha saad,» toonitab Pärjala. «Teadmine, et teie kodu on ööpäevaringselt turvafirma valvsa pilgu all, annab turvatunde nii kodumaal kui kaugemal viibides.»

10. Turvakaamera

Ehkki kaamera n-ö posti otsast alla ei tule, on see siiski väga hea lisakaitse koduvalve kõrval. Esiteks on see preventatiivne – kaamerat nähes on vähem tõenäoline, et sinu kodu pättide huviorbiiti satub. Teiseks on see varguse korral suureks abiks uurijatele.

Tagasi üles