ELAMUSED MERE ÄÄRES Käsmus alanud kontserdite sari tõmbab muusikasuve käima

Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja/Postimees Grupp/Scanpix

Teisipäeval algav ja pühapäevani kestev Käsmu kaunite kontsertide sari on läbi 15 aasta pakkunud tõelist muusikalist pillerkaari ja väga erinevas võtmes elamusi. 

Kontserdite sarja üks peakorraldaja Villu Veedla sõnul on ka sel aastal iga kontsert omamoodi eriline ja pakub publikule elamusi.

Selle aasta ühe pärlina toob ta välja «Laula mu laulu» kontserti. «See on minu jaoks ilmselt kõige isiklikum projekt ja lavale astub vinge koosseis: Jalmar Vabarna, Stefan, Grete Paia, Siiri Sisask, Stig Rästa, Ines ja ansambel, mida juhatav Tomi Rahula. Kõik need on väga põnevad tippartistid, esitusele tuleb palju eestikeelse kullafondi muusikat läbi aastate, aga kõik uues coolis võtmes.» Kui Veedla on varasemalt «Laula mu laulu» projekti raames üle-Eestilisi tuure korraldanud, siis sel aastal on võimalik näha ja kuulata seda kontserti vaid ühe korra, 13. juunil Käsmus.

Villu nimetab enda üheks lemmikartistiks Dagöt, kes astub Käsmus lavale pühapäeval ja esmakordselt koos Lennaga. «Dagö on olnud mu üks lemmik Eesti bändi läbi aegade ning ka Lennal on meeletult häid lugusid. Ehk siis ma arvan, et sellest tuleb väga äge kontsertelamus. Ja Käsmu sobib sellise muusika esitamiseks eriti hästi.» 

Suuri asjad sünnivad koostöös  

Igal suvel hakkavad kontserditesarja peakorraldajad mõtteid liigutama, keda järgmisel aastal lavale kutsuda. Villuga koos veab seda vankrit tema isa, Peep Veedla. «Kui kummalgi mingi idee tekib, siis jagab seda teisega, seedime selle läbi, ja võtame varem või hiljem ühise otsuse vastu, et kas võtame selle kontserdi programmi või mitte. Ja kuna meil paljud projektid on eriprojektid, siis tihti hakkame juba varakult esinejatega mõtteid veeretama, et kas oleks mõtet sellise värske koosluse või projekti lavale tulla.» Kuna ürituste sari on nii tuntud ja pikki aastaid toimunud, võtavad vahel ühendust ka artistid ise ja pakuvad uusi põnevaid plaane välja. 

Mehed eelistavad Käsmu lavadele esinema võtta eestimaiseid ja eestikeelseid projekte. «Kogu Käsmu kontsertide idee lähtub paljuski siiski EESTI looduse ja keele ilu esiletoomisest ning nende vahel sümbioosi tekitamisest,» selgitavad nad. 

Kohalikud ulatavad abikäed  

Käsmu külaelanikud lubavad oma kinnistutel külastajate autosid parkida ning majutavad külastajaid, kes jäävad mitmeks päevaks. Mitmed külaelanikud osalevad ka külastajate toitlustamisel, pakkudes omaküpsetatud vahvleid, kooke, kala ja muud suupärast. Samuti on kogukonnaliikmed abiks territooriumi korrashoiul. Käsmu elanikele on kontseripiletid alati oluliselt soodsamate hindadega.

Väljakutseid jagub 

Veedlatel on kontserdite ja festivalide korraldamisel mõlemal suured kogemused ja erilisi ootamatuseid ette ei tule. Villu toob suurima murekohana välja parkimise, mis on läbi aastate kõige menukamate kontserdite ajal parajaks pähkliks osutunud. Kuid sel aastal on loodetavasti ka see mure maas: «Liikluskorraldajad ja turvameeskond annavad endast parima, et tagada sujuv sissesõit ja parkimine külasse, aga mõnel korral on inimeste meeletu tungi tõttu ka probleeme selles osas tekkinud. See aasta ilmselt seda juhtuma ei saa praeguste prognooside järgi.»

Ainus, mida korraldajad muuta ja mõjutada ei saa, on ilm, aga Villu sõnul on üldiselt neil ilmaga vedanud. «Vaid paaril korral on ilm täiesti alt ära hüpanud. Tihti on nii, et kui Tallinnas või isegi Võsul sajab, siis Käsmus on jätkuvalt ilm kuiv ja päikeseline.»

Käsmu kaunid kontserdid toimuvad 11-16. juunil. Lisainfo, kontserdite ajakava ja piletite info leiab SIIT.

Tagasi üles