Pariisi tippkoor esitab Tartus unustatud rahvaste auks Veljo Tormise kooritsükli

Copy
Foto: william beaucardet

Soome-ugri päevad on 14.–15. juunil pühendatud hõimurahvastele, kes on poliitiliste vastasseisude ajal vajunud unustusse. Teemapäevad tipnevad Ingrid Männi juhatusel Pariisi orkestri koori Veljo Tormise tsükli «Unustatud rahvad» ettekandega Eesti Rahva Muuseumis.

«Unustatud rahvad» on Veljo Tormise kooriloomingu tippteos – kuue Läänemere-äärse soome-ugri hõimu muusikaline koondportree. Kontserdil laulab üle 80 Pariisi orkestri koori (Chœur de l’Orchestre de Paris) laulja vadja ja isuri keeles ning ingerisoome murdes märgilisest koorimuusika tsüklist kolm osa: «Isuri eepos», «Vadja pulmalaulud» ja «Ingerimaa õhtud».

Veljo Tormis
Veljo Tormis Foto: Photo © Tõnu Tormis

Aastatel 1970–1989 valminud kuueosaline kooritsükkel saab prantslaste teistkordsel esituses Tartus uue tähendusmõõtme. Dirigent Ingrid Männi sõnul on Pariisi koor Tormise teost õppinud pea kaks aastat ning jõudnud publikuni Pariisi Filharmoonia kontserdisaalis.

«Seda erilisem on nende jõudmine lõpuks Eestisse, Veljo Tormise kodupaika, laulda hääbuvatest rahvastest, olles ise pea 68 miljonilise elanikuga riigist. Nad annavad neile teostele juurde kindlasti palju omapärast, nii tundmuselt kui vokaalilt, aga see ongi teiste rahvaste muusika esitamise võlu,» rääkis Mänd.

Kontserdile on loonud video- ja valguskujunduse Alyona Movko-Mägi. Kooriteoste saateks on Eesti filmiarhiivi ja Lennart Meri filmide valitud kaadrite põhjal loodud soome-ugri põlisrahvaste eluolu võimestavad visuaalid.

Foto: Alyona Movko-Mägi

Kultuuripealinn soovib soome-ugri päevadega tuua tähelepanu keskpunkti unustatud vähemusrahvad, kelle traditsioonilist kultuuri Venemaal ähvardab halveneva olukorra ja repressioonide tõttu väljasuremisoht.

«Soome-ugri päevadel on oluline roll anda hääl neile, kes praegusel poliitiliselt keerukal ajal jäävad kahetsusväärselt tähelepanuta,» rääkis Oliver Berg, Tartu 2024 programmiliini Omapära ja Euroopa juht. «Me ei tohiks unustada sugulasrahvaid, kellel pole ajalooliste keerdkäikude tõttu olnud võimalust nautida kestvat omariiklust,» lisas ta.

Fenno-Ugria Asutuse seltsi seminar

Soome-ugri päevade kavas on Fenno-Ugria Asutuse seltsi korraldatud akadeemiline seminar Eesti Rahva Muuseumi raamatukogus, kus arutatakse hõimurahvaste aktuaalseid probleeme ja tulevikuväljavaateid. Soome-ugri filmifestivalil (FUFF) linastuvad väikerahvaste lühi- ja mängufilmid ning toimuvad pärimust tutvustavad töötoad.

15. juunil vahemikus 18.30–20.00 on kõikidel «Unustatud rahvad» kontserdi piletite omanikel võimalik külastada Eesti Rahva Muuseumi püsinäitust «Uurali kaja». Väljapanek on pühendatud soome-ugri omariikluseta põlisrahvastele, keskendudes nende traditsioonilisele elukeskkonnale, tarbeesemetele ja erilisele maailmatajule.

Kontsert «Unustatud rahvad» V. Tormis / Chœur de l’Orchestre de Paris:

Laupäev, 15. juuni kell 20.00, Eesti Rahva Muuseum

Dirigent: Ingrid Mänd

Videokunstnik: Alyona Movko-Mägi

Esitaja: Chœur de l’Orchestre de Paris (Pariisi orkesti koor)

Kavas: «Isuri eepos» (1975 / 1979), «Vadja pulmalaulud» (1971), «Ingerimaa õhtud» (1979)

Tagasi üles