TOHOH Suurbritannias naasevad üllatuslikud käsipagasi vedelikupiirangud

reis.postimees.ee
Copy
Loendamatud miljonid kilekotid on vedelike lennukisse võtmist ohutumaks muutnud juba ligi kaks aastakümmet. Pildid spetsiaalne kilekotiautomaat Müncheni lennujaamas.
Loendamatud miljonid kilekotid on vedelike lennukisse võtmist ohutumaks muutnud juba ligi kaks aastakümmet. Pildid spetsiaalne kilekotiautomaat Müncheni lennujaamas. Foto: User:Mattes / Wikimedia Commons

Alates pühapäevast tohib Suurbritannias taas lennukisse viia maksimaalselt 100 milliliitriseid vedelikukoguseid.

BBC teateil on alates 9. juunist Newcastle´i, Leeds Bradfordi, London City, Aberdeeni, Southendi ning Teesside´i lennujaamades lubatud lennukisse viia maksimaalselt 100 milliliitristes konteinerites, mis peavad olema pakendatud läbipaistvasse plastikaatkotti. Nimetatud lennujaamad olid jõudnud tööle saada kõrgtehnoloogilised Next Generation Security Checkpoint skännerid, mis on käsipagasis veetavatele vedelikele kehtivad mahupiirangud üldjoontes lõpetanud. Uued skännerid on paigaldatud ka Tallinna lennujaama, mille kodulehe sõnul võib läbi julgestuskontrolli nüüd viia maksimaalselt kaheliitriseid vedelikuanumaid.

Kuigi Suurbritannias taheti uus tehnoloogia võtta kasutusele juba 2022. aastal, on selle implementeerimine veninud ning enamus suuri lennujaamasid ei jõudnud reegleid lõdvendada, küll tegid seda aga mõned väiksed, kellel on nüüd kästud pöörduda tagasi vanade protseduuride juurde. Väidetavalt pole tegemist reageerimisega mingile otsesele hädaohule ning tagasipööramine on ajutine ja selle eesmärk on tehnoloogiat täiendada. BBC annab mõista, et piirangud võivad olla jõus kuni 2025. aasta juunini. 

Vedelikupiirangud kehtestati 2006. aasta reaktsioonina vandenõule, mille eesmärk oli panna Atlandi ookeani kohal plahvatama Suurbritanniast Ühendriikidesse ja Kanadasse suunduvaid reisilennukeid. Terroristid plaanisid selleks kasutada karastusjookideks maskeeritud lõhkeaineid. Vandenõu avastamisele järgnenud nädalate jooksul olid piirangud käsipagasile väga ranged ning isegi suhkruhaigetel oli probleeme reisile oma insuliini kaasavõtmisega. Meetmeid hakati järkjärgult leevendama seoses uue põlvkonna turvaskännerite kasutuselevõtuga. Näiteks Amsterdamis lõdvendati vedelikupiiranguid juba 2021. aastal.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles