KUHU MINNA? Vaata, mis üritused sel nädalavahetusel toimuvad

Christin Krass
, ajakirjanik
Copy
Foto: Saunaelamus.ee

Juuni teine nädalavahetus toob Eestimaale sedavõrd rikkaliku ürituste assortii, et esimese hooga ei teagi, kuhu poole tormata. «Rahu, ainult rahu!» ütleks seepeale Karlsson, sest aega puhkepäevade sisustamiseks ju veel on ning paljude suvesündmustega on sedasi, et need kestavad terve päeva või isegi mitu – küll jõuab sinna ja tänna.

Vanalinna- ja hansapäevad

Tallinnas tähistatakse eeloleval nädalavahetusel vanalinna päevi. Vanalinna kultuuripärandile ja kogukonnale pühendatud festivalil toimuvad kolme päeva vältel erinevad tasuta muusika-, teatri-, kunsti- ja spordisündmused. Nii väikesed kui suured saavad põigata vanalinna hoovidesse, tutvuda pidustuste kaudu Tallinna pika ja muljetavaldava ajalooga ja võtta osa erinevatest tegevustest.

Foto: Kaupo Kalda

Ka Viljandi pöörab sel nädalal pilgu möödanikku. Kui tänapäeval võib Viljandit nimetada innovaatiliste ettevõtete rohkuse tõttu Eesti ekspordipealinnaks, siis keskajal käis siin tänu linna läbinud kaubateele vilgas elu. Meenutamaks Viljandi üht kuldaega, toimuvad linnas igal aastal (tänavu 7.–9. juunini) hansapäevad. Hansapäevade ajal saab külastada suurt hansa käsitöölaata ning kogu perega osa võtta mitmekülgsest kultuuri- ja spordiprogrammist.

Hansapäevade rongkäik 2023. aastal.
Hansapäevade rongkäik 2023. aastal. Foto: Mailiis Ollino

Samal ajal Tallinna vanalinna- ja Viljandi hansapäevadega peavad hiidlased kirjandusfestivali. Seekord kogunevad kirjandushuvilised Kärdla keskväljakule, Kärdla kultuurikeskusesse ja Pikka Majja. Toimuvad vestlusringid ja raamatuesitlused, erinevad töötoad. Kohale tulevad Eesti Lastekirjanduse Keskus ja tuntud eesti kirjanikud. Festivalil on ka muusikat, näitusi ja filme nii lastele, noortele kui täiskasvanutele. Avatud on Eesti kirjastuste raamatumüük.

Kõht täis mehemoodi

Juba vanarahvaski teadis, et tühi kott ei seisa püsti ning selleks, et Eestimaa suve ikka täiel rinnal nautida, tuleb aeg-ajalt maitsemeeli ergutada.

Reedel ja laupäeval pakub rohkem kui 300 toidupakkujat Eestist ja välismaalt Pärnus looduskaunil Vallikääru aasal Grillfestil head ja paremat. Avatud on välirestoranid ja kohvikud ning isegi lemmikloomarestoran. Toimuvad hea toidu laat, üleriigilised kalapüügi ja toiduvalmistamise suurvõistlused. Laste rõõmuks on avatud suur ja sisukas mängumaa. Erinevatel lavadel esinevad head artistid ning muusikat on igale maitsele.

Grillfest vallikääru aasal Pärnus.
Grillfest vallikääru aasal Pärnus. Foto: Urmas Luik

Ka Rakveres möödub laupäev gastronoomiliselt – linnasüdames toimub suuremahuline tänavatoidufestival, millest võtavad osa kümned erinevate maitsete pakkujad Eestist ja lähiriikidest. Rakvere vanalinnas Pikal tänaval pakutakse pea kõike – alates käsitööburgeritest, poké bowl'idest kuni jäätisteni. Lisaks erinevate maitsete mekkimisele saab kuulata kontserte, osaleda retrodiskol ja valida parimat tänavatoitu. Lastele on avatud mini-atraktsioonipark.

Pärnumaal Saarde vallas asuvas Allikukivi veinimõisas tehakse kummardus rabarberile. Meie koduaedades laialt levinud taimele on veinimõis pühendanud terve päeva jagu erinevaid tegevusi nagu toidu-, aiandus- ja veinivalmistamise teemalised õpitoad ja veinikeldri külastamine. Rabarberipäevalt saab kaasa meisteraednik Erna Grossi juhised nii rabarberi kui teiste veinimõisas kasvavate marjade kasvatamiseks, samuti jagatakse õpetussõnu koduseks veiniteoks. Esineb laulja Uku Suviste, avatud on kohvik, kus saab terve päeva jooksul kohalikke jooke degusteerida.

Midagi kõrvadele

Kas muusikaüritusi nädalavahetuse menüüst ei leiagi? Leiab ikka. Näiteks ajaloolises Patarei merekindluses toimub reedel suurejooneline intrigeeriva nimega eriüritus «Prison Break», kus astuvad üles artistid Suurbritanniast ja Hollandist. Endiseaegse kinnipidamisasutuse müüride vahel toimuv vabaõhureiv viib müstilisele muusikarännakule, lubavad korraldajad.

Ida-Virumaa suvepealinnas Narva-Jõesuus avatakse laupäeval suvehooaeg. Eesti pikima liivase mererannaga suvituslinn, kus alati paistab päike, pakub hooaja avaüritusel mitmekesist kultuuriprogrammi, spordivõistlusi, kontserte ja lasteprogrammi, sest suve tuleb alustada aktiivselt ja rõõmsalt.

Eesti Lennupäevad 2023 Eesti Lennundusmuuseumis. Pildil NATO turvehävitajate F-16 Falcon ülelend ja slackliner Tauri Vahesaar.
Eesti Lennupäevad 2023 Eesti Lennundusmuuseumis. Pildil NATO turvehävitajate F-16 Falcon ülelend ja slackliner Tauri Vahesaar. Foto: Margus Ansu

Ärme unusta Lõuna-Eestitki, kus Eesti lennundusmuuseumis peetakse iga-aastaseid lennupäevi. Tegemist on kahepäevase suursündmusega, mis pakub võimalust saada osa lennundusest ning avastada selle maailma kaasahaaravat ja põnevat poolt. Tegevusi jagub kogu perele.

Teeme koos saunarekordi!

Ja üks äraütlemata tähtis asi veel. Nimelt avaneb sel nädalavahetusel harukordne võimalus osaleda maailmarekordi tegemises. 8. juunil tähistavad eestlased ja soomlased koos rahvusvahelist saunapäeva. Sel puhul on kõik saunasõbrad oodatud sauna, et püstitada maailmarekord – «Enim fotosid saunas viibivatest inimestest Facebookis 1 tunni jooksul». Selleks tee oma saunaskäigust foto (keha rätiku või ujumisriietega kaetud) ja postita see 8. juunil vahemikus 19–20 Facebooki!

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles