KUI PÕNEV! Kultuuripealinn avab Eesti esimese vastsündinutele mõeldud näituse

Christin Krass
, ajakirjanik
Copy
Foto: Anke Ellik

Tartu 2024 avab 1. juunil kell 11.00 Tartu Keskpargis beebide kogemusnäituse «Mida sina ütleksid kõige alguses?», kus kõige väiksemad saavad vanema abiga ohutult kunsti kogeda. Näitus tugevdab beebi ja vanema vahelist sidet ja avardab maailma juba päris alguses.

Kuraator Helmi Langsepa sõnul on galerii oluliseks osaks tutvustada inimese nägemisvälja kujunemist kõige esimestest hetkedest alates. «Projekt juhib meie kõigi tähelepanu unustatud ajale elu alguses, mil oleme enim mõjutatud sellest, mida tajume enda ümber,» rääkis kuraator.

Kahekihiline galerii annab kõige väiksematele ruumilise, kunstilise ja teiste imikute läheduse kogemuse. Ülejäänud külastajatele avaneb teaduslik sissevaade vastsündinute tajuvälja.

«Beebid suudavad alguses tuvastada valgust ja liikumist. Esimestel päevadel on nad huvitatud suurte kontrastidega mustritest ja värvidest nagu musta ja valge või põhivärvide – sinine, punane, kollane kombinatsioonid. Vastsündinute nägemisteravus on selles staadiumis üsna madal,» selgitas Langsepp.

Tartu 2024 juhi Kuldar Leisi sõnul on Euroopa kultuuripealinn mõeldud kõigile, ka meie pisematele, kes ise eriti palju ei liigu. «Kipume unustama, et ka beebid on väga oluline sihtrühm ning meil on hea meel, et «Kõige alguse galeriis» on nende peale mõeldud,» ütles ta.

Millega peab lapsevanem näitusel arvestama?

  • Galerii on vaid 0–6 kuu vanustele beebidele
  • Aseta beebi galeriisse maale vaatama
  • Vajadusel desinfitseeri pind
  • Ära jäta beebit järelvalveta
  • Kui tahad teha pilte teiste lastest, siis pildista vaid nõusolekul
  • Väldi enda füüsilist kontakti galerii seinaga (sh sellele nõjatumist

Lisainfo kohta vaata siit!

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles