Elamused merel ja maal: Põnevad seiklused, mis ei jäta kedagi külmaks!

Copy
Foto: Shutterstock

Eesti Noorsooteater läheb suvele vastu koguperelavastusega „Lahenduste ministeerium

Foto: Kalev Lilleorg

Eesti Noorsooteatri 72. hooaja viimaseks uuslavastuseks on Taavi Tõnissoni koguperele mõeldud „Lahenduste ministeerium”, mis põhineb Hollandi nüüdisaegse lastekirjaniku Sanne Rooseboomi samanimelisel jutustusel. Lavastus esietendub küll Noorsooteatri Ferdinandi saalis, kuid suvehooajal rändab teater üle Eesti ning kokku antakse 16 etendust erinevates mängupaikades.

Foto: Kalev Lilleorg

Seikluslik „Lahenduste ministeerium” võlub oma värvikate tegelaste, universaalsuse ja vahetu optimismiga. Ajal, mil maailmas muutub kõik aina keerulisemaks, leidub keegi, kes julgeb astuda vastu ülekohtule ja püüab inimesi aidata, seejuures iseendale tähelepanu tõmbamata. Varateismeline Niina teeb julge valiku, asudes koos parima sõbra Alfaga kaitsma poissi, kes on koolikiusamise ohver. Nii asuvad noored missioonile, mis osutub palju suuremaks ja keerulisemaks, kui nad algselt arvata oskasid.

Foto: Kalev Lilleorg

Lavastaja Taavi Tõnisson tõdeb, et „Lahenduste ministeeriumi” juures kõnetas teda enim mõte anonüümsest heateost. „Nii lihtne on mõelda, et mind teise inimese mure ei puuduta. Aga kui palju paremaks ja lahkemaks muutuks maailm, kui me kõik oskaksime näha iseendast pisut kaugemale, kui me kõik julgeksime, jaksaksime, sooviksime kellegi heaks miskit ära teha, kasvõi midagi väikest?

Mängivad

Maria Ehrenberg, Alice Siil (EMTA lavakunstikool), Laura Kukk, Laura Nõlvak, Hardi Möller, Mart Müürisepp

2024. aasta suve mängupaigad:

08.06 – Kose lauluväljak

09.06 – Kadrina laululava

15.06 – Tartu laululava

16.06 – Rapla laululava

28.06 – Lihula laululava

29.06 – Kuressaare lossihoov

30.06 – Kärdla laululava

04.07 – Märjamaa lauluväljak

05.07 – Viljandi lauluväljak

06.07 – Võru Kandle aed

07.07 – Paide vallimägi

11.07 – Rakvere vallimägi

12.07 – Suure-Jaani lauluväljak

13.07 – Rõuge Ööbikuoru laululava

14.07 – Aruküla laululava

25.08 – Haapsalu kultuurikeskus

Kõhu saab kiirelt ja maitsvalt täis Dodo Pizzaga nii Tallinnas kui Pärnus!

Hei, oleme Dodo Pizza! Kas oled meist varem kuulnud või on see esimene kord, kui meie nime kuuled?

Meie oleme need, kes pakuvad Sulle kiiret ja maitsvat kõhutäit. Tule üksi, sõpradega või koos perega, asume Tallinnas Gonsiori 10, Mahtra 27 ja Sõpruse pst 211a ning Pärnus, Rüütli tänav 45. Ja kui Sul ei ole tuju meie pitsarestorani külastada, siis pole probleemi - võid alati tellida oma lemmikroogasid kulleriga, mis jõuavad Sulle kätte ükskõik millisest punktist meie tarne piirkonnas. Tarne piirkonda saate kontrollida meie kodulehel - dodopizza.ee.

Meie teame, et pitsa peab olema maitsev, kuum ja õigeaegne. Just selleks oleme välja töötanud Dodo süsteemi, mis keskendub kvaliteetsetele koostisosadele, värsketele maitsetele ning kiirele teenindusele pitsade valmistamisel. Meie tootmisprotsess toetub rangetele standartidele ja põhjalikult läbimõeldud retseptidele, tagades kvaliteedi igas etapis.

Meie mitmekülgsest menüüst leiad laia valiku pakkumisi, mis pakuvad maitseelamusi igale meelele.

Teeme kõik selleks, et meie klientidel oleks mugav ja kiire oma lemmik pitsat tellida. Selleks oleme välja töötanud oma rakenduse, kus saad mitte ainult tellida pitsat või suupisteid, vaid ka teenida Dodo-coine. Dodo-coinide eest võid Sa saada tasuta magustoidu, joogi, kastme jne. Lisaks pakume suurimatele fännidele oma bränditooteid. Ning seni, kuni ootad oma tellimust, saad mängida meie rakenduses mängu, mis ilmub pärast tellimuse esitamist, teenides sellega lisaks dodo-coine.

Samuti meeldib meile rõõmustada oma pitsasõpru erinevate kampaaniatega. Praegu saavad kõik, kes laevad alla ja kasutavad esmakordselt Dodo Pizza rakendust meie pitsarestoranis kohapeal, 50% allahindlust ükskõik millisele suurele pitsale. Selleks tuleb kasutada promokoodi: APP50

Tutvu rohkemate maitsetega meie Dodo Pizza veebilehel ning muuda oma päev maitserikkaks ja nauditavaks!

Energia avastuskeskuses saab vaadata välguetendust ja katsetada üle saja erineva käed-külge eksponaadi

Foto: Tallinna Tehnika- ja Teaduskeskus SA

​Suvi on hea aeg põnevate kohtade avastamiseks. Ajaloolises Tallinna elektrijaama hoones paiknev Energia avastuskeskus ootab huvilisi avardama oma teadmisi elektri-ja energeetika teemadel, katsetama silmaringi arendavaid eksponaate ja tutvuma planetaariumis näidatavate lühi-ja animafilmidega.

Foto: Tallinna Tehnika- ja Teaduskeskus SA

Energia avastuskeskus asub ajaloolises Tallinna elektrijaama hoones, mis on renoveeritud kaasaegseks teaduskeskuseks. Tänavu suvel möödub keskuse taasavamisest 10 aasta, seega tähistatakse ka juubeliaastat. Keskus pakub põnevaid elamusi nii väiksematele kui suurematele, andes ülevaate elektri ajaloost, aidates mõista, kuidas jõuab elekter meie kodudesse ja miks on kasulik juua kraanivett. Lisaks pakub keskus ainulaadseid vaatemänge sellest, kuidas tekib äike ning staatiline elekter.

Foto: Tallinna Tehnika- ja Teaduskeskus SA

“Teisel korrusel asub valgusküllane välgusaal, kus toimuvad unikaalsed välgudemonstratsioonid. Külastajatele näidatakse turvalises keskkonnas lähedalt, milline näeb välja välgunool. Sinna juurde selgitatakse ka tausta,” ütleb Enel Kivivare, Energia avastuskeskuse turundus-ja kommunikatsioonijuht.

Ta lisab: “Samuti on populaarne staatilise elektri eksponaat, kus on võimalik saada üks lõbus kogemus ning tunda, kuidas keha pinnale kogunev elektrilaeng tõstab juuksed suisa juurteni püsti.”

Foto: Tallinna Tehnika- ja Teaduskeskus SA

Energia avastuskeskuses on kokku üle saja ainulaadse käed-külge eksponaadi. Keskusest leiab ka kuppelplaneteeriumi, kus saab vaadata populaarteaduslikke lühi-ja animafilme.

“Kellel on huvi, siis meie juures on ühtlasi võimalik korraldada vahvaid ja arendavaid laste sünnipäevi. Sünnipäevatoas saab üritust mugavalt läbi viia ja keskuses eksponaate katsetada,” lisab Kivivare.

Foto: Tallinna Tehnika- ja Teaduskeskus SA

Energiakeskus on avatud E-N kell 10.00-16.00 ning R-L kell 10.00-18.00. Välgudemonstratsioonid toimuvad E-N kell 11.00, 13.00 ja 15.00, R-L lisaks veel kell 17.00.

Loe lähemalt: www.energiakeskus.ee/

Seikluslik Eesti Vabaõhumuuseum Rocca al Mares!

Eesti Vabaõhumuuseum on viimastel aastatel püüdnud üha enam tulla vastu perede soovile ja pakkuda rohkem tegevust lastele. Kuigi tänapäeva lapsed on harjunud aega veetma helendavate ekraanide ees, meeldib neile siiski ka joosta, mängida ja vabas õhus aega veeta. Seda silmas pidades avasime alates sellest aastast, Eestis ja lähiriikides ainulaadse ekspositsiooni tervikpealkirjaga „Talulapse maailm“, kus saab uusi teadmisi omandada läbi mängu, ise taluõuedel toimetades ning muuseumi mitmekesist looduskeskkonda vahetult kogedes.

Tutvust saab teha karjapoiss Antsu ja tema truu koera Muriga, kes juhatavad külastaja „Karjalapse teekonnale“. Sellel seikluslikul rajal saab teada, mida sisaldas karjalapse päev varahommikust õhtuni, millised olid karjalapsele vajalikud oskused, mida tuli metsas silmas pidada või karta. Teekonnal jagub põnevat tegevust nii puude vahel ronides ja kiikudes kui ka pakurajal turnides, saab uusi teadmisi ümbritsevast loodusest ja meie rahvapärimusest.

„Talulapse maailm“ tervikuna pakub lastele ja peredele mõnusat meelelahutust ja tegevust terveks päevaks, kuid seda võib külastada ka osade kaupa. Ootame teid talulapse eluga tutvust tegema, puhkama, mängima, kaunist loodust nautima ja samas ka tarkust koguma!

Aasta kõige romantilisem jaaniõhtu toimub 23. juunil Eesti Vabaõhumuuseumis ja on pühendatud armastusele! Kiigeplatsil laulavad Untsakad ja Lõõtspillipoisid. Südaööl kohtuvad merel Koit ja Hämarik. Koos Leigaritega satud külaväljakul ehtsale 19. sajandi külapeole. Kolhoosimajas peavad Laine ja Ülo pisikest 1960. aastate pulmapidu. Pulmapeole kohaselt on kaetud laud, lauldakse ja tantsitakse ning mängitakse pulmamänge.

Õpilased loodusretkel: nutimikroskoobid ja kõhedust tekitavad järsakud muutsid matka meeldejäävaks 

Matkajuht näitab taimi, järsud tõusud ja kallakud tekitavad närvikõdi, sääsed pinisevad kõrva ääres – kooliõpilased läksid Ubari maastikukaitsealale matkama. Küll aga saavad matkale minna ja loodust nautida kõik, kel jalad terved. Olgu selleks sõbrad, töökaaslased või koolikaaslased.

Juunikuine hommikupoolik, päikesekiired langevad ja tuul sahistab puude lehti. 8. klassi õpilased on jõudnud mändide ja kaskede vahele, Jõelähtme valda, umbes 30 kilomeetrit Tallinnast. „Tere,“ hüüab rohelises kostüümis mees ja näitab käega, et kõik talle järgneksid.

Matkajuhid Priit ja Anti on liivasele teele tõmmanud oksaga kuus joont. „See on maailma ajalugu,“ selgitab Priit Adler ja küsib, kas noored teavad, kui vana on maakera. „4,5 miljardit aastat“ oskab üks poiss öelda. Ubari kaitsealal saab näha vaid killukest ajaloost, sest sealsed liiva- ja paekivi paljandid, mida nimetatakse ka Balti klindiks, on vaid pool miljardit aastat vanad.

Teekond algab. Noored ei jõua palju samme kõndidagi, kui matkajuht Priit haarab tee äärest võilille ja muudab selle sekunditega pilliks. „Vajuta lapikuks, pane sügavale suhu ja puhu,“ õpetab ta ning linnulaulule lisaks kostavad nüüd ka loodusepillide põrisevaid helid.

Pidevalt jalge ette vaadates, et mitte okstesse tekerduda ja sääski eemale peletades, jõutakse languseni, kus tuleb kasutada köit. „Ma olen mägironija,“ hüüab nokamütsiga poiss ja laskub vaikselt sammudes järsakult alla. Võimas!

Pilgud liiva- ja paekivi paljandile

Loodushuvilised peatuvad liivakivi ees, mis on justkui voolitud kunstiteos, kuhu on uuristatud augud ja erinevad kujundid. Järsku kostub giidi hoiatav hääl: „Ära pane oma käsi siia sisse! Siin on nahkhiired, roomajad, rebased ja mägrad.“ Tuleb tõdeda, et osadesse aukudesse mahub ka inimene end peitma.

Foto: Metsamõisa Loodus OÜ

Nüüd tuleb proovile panna oma tugevad jalad ja käed, sest ees seisab tõus. Terve matka jooksul on tõusud ja langused, mille jooksul tõustakse viie meetri kõrgusele liivakivi platoole ja lõpuks tõustakse klindi servale, 33 meetri kõrgusele maapinnast, kust avanevad põnevad vaated Kaberneeme poolsaarele ja Kolga lahele. Köiest üles vinnates jõudsid matkajad lubja- ehk paekivi paljandini. Vaade alla tekitab noortes adrenaliini ja kohati lausa aupaklikust looduse ees. „Lubjakivi on tekkinud kihtide ladestumise teel. Kui hoolikalt vaadata, siis võib näha fossiile,“ räägib matkajuht Priit, mille peale üks õpilane näitab peajalgset fossiili.

Foto: Metsamõisa Loodus OÜ

Looduse väikesed saladused silme ees

Kostuvad hüüded nagu „Näe jänesekapsas!“, „Oo, piibeleht!“ ja seni taskutesse unustatud telefonid tuleb välja võtta, sest kätte jagatakse nutimikroskoobid. Sellega saab lähemalt uurida nii samblikke, käbisid kui ka kuuseokastel olevaid õhulõhesid. Paar tundi looduses viibides on õpilased hakanud asju märkama ning vaatavad ja pildistavad mikroskoobiga uudishimulikult isegi sääski. Tundub, et selle abivahendiga võiks terve päeva aega veeta.

Lisaks Ubari kaitseala matkale on veel mitmeid looduslikke seiklusi, mida läbida. 8. klassi noored käisid klassiga matkal teist korda. „Me eelmine aasta saime teada, kuidas lõket süüdata erinevate vahenditega ja kuidas märku anda otsijatele,“ meenutas Reti ja lisab, et naudib looduses käimist ja soovitab neid matku ka teistele.

Lisaks Ubari Loodustarkuse Keskusele korraldab matku ja silmiavavaid retki ka Puhta vee teemapark. Olgu selleks matk jalgsi, räätsadel või jalgrattal. Lahemaal või Järvamaal. Olemas ka transpordivõimalus.

Loodusmatkade ja erinevate retkede kohta, kuhu minna üksi, sõbra, pere või kolleegidega, leiab lisainfot SIIT.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Copy
Tagasi üles