Mida teha Järvamaal ja Raplamaal?

Copy
Foto: Toosikannu Puhkekeskus & Juurimaa Tall

Tule koos pere ja sõpradega Toosikannule puhkama ja punahirvesid vaatama!

Kujutle suvehommikust või -õhtust autosõitu läbi maalilise looduse, kopsud täis värsket õhku ning südames ootusärevus. Ees ootab ainulaadne kogemus – punahirvede vaatlusretk nende loomulikus keskkonnas. Ja seda siinsamas, keset Eestimaad, Toosikannul.

Kutsu pere või sõbrad kaasa ja tule avastama Toosikannu metsloomaparki, kus suurel maa-alal elab ligemale pooltuhat punahirve. Toosikannu pakub rohkelt avastamisrõõmu ja sugugi mitte vaid suurüritustel osalejatele. Aiaga ümbritsetud punahirvede elupaik laiub Toosikannu puhkekeskuse kõrval kunagise Käru mõisa maadel.

Palavate ilmadega on suurem tõenäosus näha loomi varahommikul või hilisõhtul. See ei ole loomaaed – loomad otsustavad ise, millal ja kus nad ennast näitavad. Võid tulla oma autoga broneerides pargikülastuse internetist kuni kaks nädalat varem ja tasudes mugavalt meie veebilehel. Safari kestab ligemale tunni.

Seltskonnaga tulles saate tellida ulukisafari matkaveoki, retrobussi või viiekohalise UTV-ga.

Puhkekeskus jaguneb mitmeks erinevaks kompleksiks. Aktiivseid tegevusi jätkub nii lastele, noortele kui täiskasvanutele. Juhiluba omavad täisealised saavad minna instruktori juhendamisel ATV-matkale, instruktor valib ATV-matka raja raskusastme eelkõige tuginedes seltskonna kogemustele.

Discgolfi rada on üheksa korviga ning kilomeetri-pikkune. Lasketiirus on võimalik harjutada laskmist nii sile- kui ka vintraudsete jahisportrelvadega. Jahilaskmisel kasutatakse lendavate savitaldrikute pihta tulistamisel sileraudseid jahisportrelvi. Puhkekeskuses on kaks Compak Sporting väljakut kokku tosina märgiheitemasinaga. Kuulitiirus saab 50 meetri distantsilt lasta vintraudse tulirelvaga "jooksvat metssiga".

Hirvesarve töötoas juhendab instruktor, kuidas valmistada hirvesarvest ehteid või suveniire. Hirvesarved pärinevad Toosikannu loomapargis elavatelt hirvedelt, kes need igal kevadel maha heidavad.

Kui soovite kogeda pärandkultuuri võite broneerida Toosikannu peakompleksis asuva suitsusauna – haruldane elamus on kindlustatud. Suitsusaun on ehe näide sajanditepikkusest saunatraditsioonist ning annab võimaluse nautida saunarõõme nagu seda tegid meie esivanemad. Suitsusauna juurest saab hüpata karastavasse järvevette.

Pool-suitsusaunaks võib pidada ka järve kaldal asuvat vene sauna, mille kaminaruumi mahub istuma kuni 15 inimest ja teisel korrusel on avar 10 madratsikohaga magamisruum. Sauna leiliruumist ja terrassilt avaneb võluv vaade järvele.

Toosikannule saab jääda pere või sõpradega ka öömajale - vabu aegu leidub nädala sees rohkem. Peremajutust pakutakse metsade rüpes asuvas Karupahna puhkemajas ning põhikompleksis, otse peamaja kõrval asuvas aidamajas. Ajaloolises talukohas asuv populaarne Karupahna puhkemaja mahutab tosin külalist – puhkajat ootab ees võrkpalliväljak, saun, grillimisnurk ja privaatne kümblustünn. Puhkemaja on varustatud kõigi mugavustega. Kasutada on kaks peretuba ning teisel korrusel kuue üheinimese voodiga magamistuba. Majas on ka kööginurk kogu vajaliku tehnika ja nõudega. See on nagu privaatne metsaspaa!

Täiesti uus aidamaja valmis 2021. aasta mais ja selles on kokku 16 tuba kahele kuni neljale inimesele. Enamikes tubades on üks kaheinimese- ja üks üheinimesevoodi ning peretubades on kaheinimesevoodi ja nari, lisaks külmkapp, veekeedukann, WC ja dušš.

Üks tuba on kohandatud spetsiaalselt liikumisraskustega külastajate tarbeks ja selles toas on kaks üheinimesevoodit. Tubade ustel on mugavad ja turvalised koodlukud ning enam pole vaja võtit omavahel jagada

Eraldi saarekesel asub ekslusiivne majutus kahele https://toosikannu.ee/saare-saun-ja-majutus-kahele/.

Hea on teada, et Toosikannu firmamärgiks on ulukiroad, mille kõrval pakutakse ka laia valikut vegan-roogasid. Toitlustus on ettetellimisel ja lisaks on võimalik hõrgutisi kaasa osta. Broneeri oma ulukisafari juba täna, võta kaasa fotoaparaat ja binokkel ning tule kogema Toosikannu looduse võlu ja metsloomade ilu!

Hobumatkal saad aega mõelda, mis elus tegelikult tähtis on

Ratsutamiseks ei ole sa kunagi liiga noor ega liiga vana, liiga suur ega liiga väike, liiga pikk ega liiga lühike. Juurimaa Talli seinal on omamoodi autahvel, kust võib lugeda, et kõige vanem, kes seal ratsutamist proovinud, oli 71 aastane proua – tuli välja küll ja nautisid mõlemad, nii inimene kui hobune.

Kusjuures see, et ka hobune asja naudiks, on väga oluline. Treener Mark Rashid on öelnud, et selleks, et kontrollida elusolendit, peame õppima kontrollima iseennast. Ratsutamine nõuab meilt head meeleolu ja rahulikkust. Ratsanik ei tohiks kunagi tunda kärsitust, viha või hirmu. Jah, hobukäsitlus on kunst valitseda enda, mitte hobuse, liikumist, mõtteid, tundeid ja käitumist.

Hobuste seltsis saad veeta mõnusalt aega, unustada igapäevased mured ja tunda ennast osakesena loodusest. Juurimaa Tallides on ratsaspordi huvilistele treeningud, matkasellidele ratsa- ja vankrimatkad ning lastele ratsalaagrid.

Ratsamatk on suurepärane võimalus avastada Eestimaad. Kuigi algajate ratsamatk sisaldab ka 15 minutilist algõpet, on siiski soovitatav enne matka võtta üks treeningtund, kus omandad elementaarsed oskused – seda juhul kui sa pole varem ratsutanud.

Teine võimalus on valida Loodna küla ratsamatk, kus saad tutvuda kohalike vaatamisväärsuste ja loodusega. Kolme küla ratsamatkal ratsutatakse mööda kruusateid ja läbi metsa, eesmärgiks on näidata osalejatele loodust ja külasid ning anda ülevaade, kuidas elu-olu on muutunud läbi sajandi. Matkalon üks lühem ja üks pikem puhkepaus, võimalus kaasa tellida piknikukorv, hea ilma korral saab minna ujuma.

Kasari jõe ratsamatkal ratsutatakse mõne kilomeetri kaugusel asuva Kasari jõe äärde. Soovi korral saab pidada jõe ääres piknikku ja käia ujumas.

Kui aga osa seltskonnast tahab loodusesse minna ratsutades ja teised vankriga, siis selleks on olemas ka kombineeritud võimalus.

Vankrimatka marsruute on mitu, valida saab erinevate vaatamisväärsuste vahel: vanad mõisad või iidsed talukohad ja kultuurimälestised. Hea ilma korral saab teha peatusi veekogude ääres ja karastavaks supluseks vette sulpsata.

Tavaliselt on matka pikkus kaks-kolm, soovi korral neli-viis tundi. Ühele vankrile mahub mugavalt neli täiskasvanut või kuus-seitse last.

Jälgides hobuse mõõdetud samme, looma, kes väldib energia liigset raiskamist, võime meiegi aja maha võtta ja mõista, mis meie elus tegelikult tähtis on.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Copy
Tagasi üles