Milliseid tegevusi pakub suvine Tartumaa?

Foto: Shutterstock

Korralda Vudilas sündmus või puhka perega kasvõi mitu päeva

Ka kõige kangema vudilase jõud ühel hetkel raugeb ja ta vajab puhkust. Oled väiksema seltskonnaga või suurema perega, Vudila puhkekeskuses leiab nüüd ka öömaja

Väga omapärase kogemuse saad, kui ööbid ühel jalal seisvas muinasjutulises Vuta pesas, mis meenutab tänu oma vahvatele kolmnurksetele akendele ning laastudest välisfassaadile linnupesa. Et maja on kahe meetri kõrgusel puitposti otsas, võid tuulise ilmaga tunda tasast kõikumist. Vuta pesa sobib kuni neljale inimesele, ööbijatele mõeldud WC, dušš ja kööginurk asuvad pesamaja vahetus läheduses.

Väga põneva, lausa UFOt meenutava väljanägemisega viies peremajas on olemas kõik mugavused, et seal veeta üks värskendav öö. Siin on lahtikäiv kaheinimese diivanvoodi ning mugav 140 cm laiune voodi. Mõistagi on siin ka dušš, WC ning kööginurk.

Kaiavere järve vahetus läheduses asuvad Vudila paarismajad on varustatud kõige ööbimiseks vajalikuga ja mahutavad kuni 32 inimest. Olmeruumid asuvad majade vahetus läheduses.

2024 avatakse Vudilas ka laagriküla, kus 7 vahvat kämpingumaja pakuvad soodsaimat võimalust Kaiavere kaldal ööbida. Kokku on ühes majas 6 voodikohta, kus saab öö mööda saata nii perega, kui ka suvepäevalisena.

Kolme magamistoaga ja kaheksa inimest mahutav saunamajas on lausa kaks sauna – siseruumides Soome saun ning õues kümblustünn. Majas on olemas oma köök ja terrass koos varjualuse ja grilliga.

Vudilasse saab tulla ka matkaautoga! Kõik vajalikud võimalused meie karavanide parkimisalal, kuhu mahub mugavalt kuni 8 masinat ning liskas piiramatu telkimisala.

Majutus on avatud maist septembrini ja mängumaa avamisaegadel saad nautida hommikusööki Vudila bistroos, mis on juba majutuse hinnas ja õhtusööki grillmajas. Kui sa aga nii soovid, võid õhtusöögi ise kinni püüda. Nimelt saad sa uue välialaga grillmaja ja forellipüüki külastada ka peale mängumaa sulgemist, see on hooajal lahti kuni kella 22ni. Sinu püütud kalast valmistavad kokad imemaitsva õhtusöögi.

Jääajast tänapäeva Jääaja Keskuses Saadjärve ääres!

Jääaja Keskus Saadjärve kaldal kutsub teid ainulaadsele teekonnale läbi 13,7 miljardi aasta pikkuse ajaloo, alates Suurest Paugust. See erakordne elamuskeskus avab ukse minevikku, kus saab näha kliimamuutuseid, jälgida Maa arengut ja luua seoseid erinevate ajastute ja nähtuste vahel. Jääaja Keskuse missioon on tõsta inimeste teadlikust meie planeedi, kliima ja looduse pidevast muutumisest.

Interaktiivsed näitused ja elamused pakuvad kaasahaaravat ajalugu alates maailma tekkimisest rännates läbi jääaegade tänapäeva. Siin saate astuda otse jääaega ja kogeda selle karmi ilu oma silmaga. Peeter Lauritsa näitus hingematvate fotodega ürgmetsadest viib teid looduse mitmekesisusse ning Saadjärve elustikku tutvustav näitus avab ukse haruldase järvepalli ja teiste unikaalsete liikide maailma.

Lapsed saavad põneval avastusretkel osaleda otsimismängus Lemming Lemps, mis on täis mängulisi tegevusi ja õppimist läbi kogu Jääaja Keskuse. Lisaks lastele, pakub ka täiskasvanutele kindlasti huvi Särtsutuba. See äärmiselt põnev ja hariv näitus tutvustab elektriga seotud teemasid lihtsas ja arusaadavas võtmes, pakkudes põnevat teavet elektriarvete, võrgutasude, kokkuhoiu ja elektrituru kohta. Külastajad saavad ise elektrit toota, uurida Jääaja Keskuse päikeseparki ja osaleda linna kriisiolukorra simulatsioonis, õppides seeläbi meeskonnatööd ja loogilist mõtlemist. Parvesõit Saadjärvel võimaldab nautida järvemaastikku ja looduse ilu ning koos giidiga kuulata põnevaid lugusid järve uppunud kirikust, järvepallidest, kalevipojast. Muidugi võib parvel pidada ka pikniku.

Jääaja Keskus on ideaalne koht loodusläheduse nautimiseks ja mugavuste kasutamiseks. Keskus on vaid 30-minutilise jalgrattasõidu kaugusel Tartust mööda kergliiklusteed, mis teeb siia tuleku lihtsaks ja meeldivaks. Saadjärve puhtad ja ilusad rannad pakuvad suurepärast võimalust suplemiseks. Hubane kohvik pakub maitsvat lõunabuffeed, kus saate lõõgastuda ja nautida. Lisaks on meil elektriauto laadimisjaam, et saaksite oma sõiduvahendi mugavalt laadida.

Tartu, olles 2024 aasta kultuuripealinn, toob kaasa pikemad avamisajad: neljapäeviti sulgeme uksed kell 20.24, pakkudes pikemat aega avastamiseks ja lõõgastumiseks. Tule ja avasta Jääaja Keskust – koht, kus ajalugu elustub! See on ideaalne paik, kus veeta terve päev sõprade või perega, käies läbi maailma tekkeloo ja saades kaasa teraseid näpunäiteid tuleviku parandamiseks.

Vaata lähemalt www.jaaaeg.ee ja tule külla!

Floating Tartu – kosmos keset linna

Tartu südames asub üks hästi peidetud aare, mis on külastajaid oma teenustega lummanud juba neli aastat. Eestis on see ainuke koht, mis pakub floatingut ja massaaži ühe katuse all.

"Floating" tähendab maakeeli hõljumist. Just seda hakkab tegema keha, mis on end sisse seadnud floatingu kabiinis, kus ligi pool tonni magneesiumsoola on muutnud vee nii tihedaks, et see kannab inimest kergusega pinnal. Vee temperatuur kabiinis on ligilähedane inimese kehatemperatuurile (+35 C). Floatida saab nii pimedas kui valgusega, vaikuses kui muusikaga. Mõne aja pärast võibki tunda end justkui eikusagil hõljumas, kaotades keha-, ruumi- ja ajatunnetuse.

Hõljumise eesmärk on meid sügavuti lõõgastada ning viia teeta ajulainetesse. Selline "olevikuteraapia" pakub sügavat lõõgastust ning aitab saavutada täielikku meelerahu kohas, kus puuduvad välised segajad.

Vees sisalduv magneesium tasakaalustab närvisüsteemi, läbi naha organismi imendudes leevendab see valusid, turseid ja lihaskrampe, lõdvestab lihaseid ning mõjub hästi liigestele.

Floatingut saab kombineerida intuitiivse, lõõgastava, aga ka intensiivse massaažiteraapiaga. Südamega asja juures olevad ja kogenud massöörid kasutavad parimaid tehnikaid, et lõdvestada pinges keha ning aidata unustada välismaailm. Massaaž toimib kolmel tasandil, neid korraga tasakaalustades: füüsilisel, emotsionaalsel ning hingelisel. Saadaval on nii kogukeha massaažid kui teatud kehaosadele (jalatalla- ja näomassaaž). Massaažide eesmärk on pakkuda kergust kehast, sügavat rahu ja heaolu.

Nautima saab tulla ka kahekesi – "lux pakett" sisaldab floatingut ja massaaži kahele ning on hea kingitus nii paarile, aga ka sõbrale või sugulasele.

Tänapäeval soovivad inimesed asjade asemel kogemusi, seega on floatingu kinkekaardid populaarsed kingitused, mida tehakse nii lähedastele, õpetajatele, kolleegidele, ülemustele jne. Nimetatud teenused sobivad ka rasedatele.

Kõik see kokku on suurepärane võimalus pühendada aega iseendale ning täita keha ja meel uue energiaga, tunda kergust, värskust ja selgust. Rohkem infot leiab kodulehelt: www.floatingtartu.ee

Imetle kaunist suvist Eestimaad kuumaõhupalli korvist!

Mis tunne oleks hõljuda päikesetõusu või –loojangu ajal taevalaotuses õhupalliga ja näha Eestimaa ilu hoopiski pilvepiiril lendava linnu vaatenurgast? Läti ettevõte B2Fly korraldab imelisi õhupallisõite Pärnu- ja Tartumaa kaunite maastike kohal ning sõidule saab tulla kas üksi, paarina või väikese grupiga.

Õhupallipiloodid Andis ja Daina Bičuki on kirglikud lendajad. Nad armastavad kõike, mis seotud taevalaotusega – olgu selleks siis langevarjuhüpped, paraplaani ja erinevate lennukitega lendamine ning muidugi ka õhupallisõit. Eestiga seob neid huvitav seik – oma esimest õhupalli soetades õnnestus neil saada Eesti lipu värvides õhusõiduk. Üsna Eesti piiri ääres elav paar võttis seda kui ettekuulutust ja nüüd lendavadki nad Eestis. „Mäletan, et kõhklesin veel keelebarjääri pärast, aga rõõmu ja elevuse keel on igal pool sama ning seda me mõistame hästi,“ sõnab Daina.

Õhupalli lennud toimuvad Tartu- ja Pärnumaal. Erinevalt lennukisõidust liigub õhupall taevas täiesti hääletult. See on tõeliselt rahulik ja turvaline viis avastada Eesti lummavaid maastikke – metsi, rabasid, viljapõldusid, lindina looklevaid jõgesid.

Lendamine õhupalliga on nagu tants loodusega, sest nõuab pilootidelt sügavat arusaamist ilmast ja loodusoludest. Ning seda Andis ja Daina juba oskavad – näiteks sätivad nad lennud alati ka pildistamise mõttes parimale ajale. Nii toimuvadki suvekuudel lennud päikesetõusul või paar tundi enne päikeseloojangut. Fotograafiahuvilised nimetavad seda aega „kuldses tunniks“, sest just siis on valgustingimused parimad kõige ilusamate piltide jäädvustamiseks.

Kuidas lendamine toimub?

Lennuseiklus algab lummavast muutumisest – kortsunud kangast saab seiklejate silme all lennuvalmis majesteetlikult hiiglaslik õhulaev. Maapinnalt tõustes tunned aukartust suure looduse ees ja maailm justkui kahaneb su all. Vaata siit, kuidas on õhupallisõitu kirjeldanud seda juba proovinud lendajad.

Korraga mahub sõitma kuni viis inimest, kuid võimalik on tellida ka privaatsõit ühele või tuur kahele. 3-4-tunnine seiklus sisaldab ühte tundi õhus, ülejäänud aeg kulub ettevalmistusele ja justkui teisest maailmast tagasi tulemisele. Usu, selleks kulub aega, sest emotsioonid on laes!

Kuidas tulla sõidule?

Kuumaõhupallisõit on suurepärane viis tähistada meeldejäävalt elu suursündmust nagu pulmad või sünnipäev. See kogemus on imeline kingitus kallile inimesele, toredale perele või väikesele tööseltskonnale.

Kui soovid tulla sõidule, siis vaata kõigepealt erinevaid lennuvõimalusi ja anna meile seejärel teada, millisel kuupäeval sooviksid taevasse tõusta. Võtame sinuga peatselt ühendust ja paneme seikluse nüansid paika.

Tõuseme koos kõrgemale tavaelust, kus pilvepiiril ootavad seiklused ja imelised vaated!

AHHAA uus näitus õpetab ekstreemsetes olukordades toime tulema

Teaduskeskus AHHAA uus näitus “Ahhaa, adrenaliin!” pakub külastajatele põnevat võimalust kogeda ja ületada hirmu, ärevust ning stressi. Näitus aitab õppida, kuidas keerulistes olukordades edukalt hakkama saada.

Näitus keskendub adrenaliini rollile inimese kehas ja kuidas see mõjutab meie võimet pingerohketes olukordades toime tulla. Uue näituse eesmärk on kasvatada külastajates vastupidavust, treenida julgust ja õpetada enesekindlust stressirohketes olukordades.

"Ühiskondlikult on toimunud nihe turvalise lapsepõlve suunas – adrenaliini vähe kogenud lapsed veedavad üha enam aega struktureeritud tegevustes ning ilma raamide ja piirideta keskkonnas toimetulek on muutnud noortele keerulisemaks, kui kunagi varem.” ütles teaduskeskuse juht Andres Juur. “"Ahhaa, adrenaliin!" on otsekui õppus ootamatute või ohtlike olukordade eel, muutes Sind paremini toimetulevaks.“

Näituse kokkupanekul toetasid AHHAA teaduskeskust Kanadas resideeruv neuroteadlane Mari Sild ja Tartu Ülikooli afektiivpsühholoogia professor Andero Uusberg.

Silla sõnul mõjutab adrenaliin virgatsainena ainevahetust, tekitab meelte ning mõistuse teravnemist, suurendab tähelepanu ja keskendumist aga negatiivselt poolelt ka paanikatunnet.

Ta lisas, et adrenaliin on mänginud inimese evolutsioonis lahutamatut osa: "Adrenaliin käivitab kaitsereaktsiooni “põgene või võitle”, mille eesmärk on vähendada ohtliku olukorra tõttu tekkivat kahju inimorganismile, ehk siis, tegemist on olulise ellujäämismehhanismiga.”

Lühiajaliselt adrenaliini koguse suurendamine mõjub immuunsüsteemi tugevdavalt. End teadlikult mitteohtlikesse “võitle või põgene” reaktsiooni tekitavatesse situatsioonidesse sundides paraneb stressiga hakkamasaamine ning tekib ka teatud valmisolek tegelikult ohtlikes olukordades paremini reageerida, märkis ta.

„Pannes ennast proovile “hirmsates” olukordades nagu avaliku kõne pidamine või AHHAA adrenaliininäituse eksponaatide katsetamine, võib paraneda hakkamasaamine, mõtlemine olla selgem ning reaktsioon pädevam igapäeva stressiolukordades.“

Tartu Ülikooli afektiivpsühholoogia professor Andero Uusbergi sõnul võib adrenaliini-rohkete olukordadega silmitsi seismine treenida julgust ja enesekindlust. “Mida paremini me ära tunneme oma keha reaktsioone erinevatele stressoritele, seda paremini oskame nendega toime tulla ja oma tundeid reguleerida.“

Ta lisas, et positiivne stress on inimese arenguks väga vajalik. “Inimese aju otsib järgmist väljakutset, olgu selleks lapsena kihk järjest kõrgemale kiikuda või täiskasvanuna hüpoteetiliste situatsioonide mentaalne läbimängimine. Elevus on inimese sisse ehitatud janu, mis juhatab meid arendavatesse olukordadesse.”

Näitus jääb avatuks kuni novembrini.

Copy
Tagasi üles