KALLIM KUI KULD Oksjonil müüdi maha maailma kalleim sulg

Christin Krass
, ajakirjanik
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Lightfield Studios / Shutterstock

Nüüdseks väljasurnud Uus-Meremaa huia linnu sulg püstitas maailmarekordi pärast seda, kui see müüdi oksjonil maha 46 521,50 Uus-Meremaa dollari (26 267,67 euro) eest, vahendab BBC.

Webbi oksjonimaja teatas, et sulg, mille eest loodeti algselt saada kuni 3000 dollarit, purustas 450% eelmise rekordi, mis oli sama liigi sulgede oma.

Linnu viimane kinnitatud vaatlus leidis aset 1907. aastal, kuid Uus-Meremaa muuseumi andmetel teatati kinnitamata vaatlustest ka kakskümmend-kolmkümmend aastat hiljem.

Huia lind

Huia oli Uus-Meremaal vahilindude sugukonda kuuluv väike laululind, kes oli tuntud oma hüppevõime ja kauni sulestiku poolest. Tegemist oli maooride jaoks pühalinnuga.

Pealikud ja nende perekonnad kandsid nende sulgi sageli peakattena ning ka kauplemises mängisid need olulist rolli. Suled olid maooride jaoks staatuse märgiks. Juba enne eurooplaste saabumist sai haruldane lind kollektsionääride ja moekaupmeeste sihtmärgiks. See viis ka paraku liigi väljasuremiseni.

Esmaspäeval oksjonil müüdud sulg oli suurepärases seisukorras, ütles Webbi oksjonimaja dekoratiivkunsti juht Leah Morris.

Sulg on registreeritud taonga tūturuna maoori valmistatud esemete kaitsmise süsteemi alusel. Seda said osta ainult kollektsionäärid, kellel oli süsteemis litsents ja see ei tohi riigist lahkuda ilma kultuuri- ja muinsusministeeriumi loata.

Allikad: BBC, CCN

Tagasi üles