Mida teha perega Võrumaal?

Foto: Kaspar Orasmäe

Rõuge valla peidetud aarded: avasta Eesti looduse ja ajaloo pärlid

Rõuge vald on tõeline peidetud pärl Lõuna-Eestis, pakkudes aastaringselt lummavaid maastikke ja mitmekesiseid turismiobjekte. See on ideaalne sihtkoht kõigile, kes otsivad rahu, ilu ja seiklust. Siin leidub midagi igale maitsele – alates kõrgetest “mägedest” ja käänulistest teedest kuni ajalooliste mõisate ja haruldaste muuseumiteni.

Kui Sa armastad loodust, on Suur Munamägi kindlasti koht, mida peab külastama. See on Eesti kõrgeim tipp, mis pakub hingematvaid vaateid ümbruskonnale. 14. juulil tähistab Munamäe vaatetorn oma 85. juubeli sünnipäeva, mille peaesinejaks on armastatud laulja Marju Länik. Sünnipäevaüritus tõotab tulla täis meeleolukat muusikat ja meeldejäävaid elamusi, mis jäävad südamesse veel pikaks ajaks.

Rogosi mõis on teine Rõuge valla ajalooline pärl. See 16. sajandi mõisakompleks kutsub avastama kunagiste aadlike eluolu ja jalutama pargis. Esimesed kirjalikud andmed Rogosi mõisast pärinevad aastast 1591, mis annab aimu selle koha rikkalikust ajaloost. Hoonekesed kannavad endas aegade hõngu ja unikaalset võlu, luues atmosfääri, mis viib külastajad ajarännakule läbi sajandite ja nostalgiaradade.

Rõuge Ööbikuorg on tuntud oma lummavate järvede ja roheliste orgude poolest. See rahulik ja maaliline paik on ideaalne koht looduse nautimiseks. Siin asub ka unikaalne Pesapuu vaatetorn, kust avaneb suurepärane vaade kogu orule. Päikeseloojangu vaatamine tornist on tõeline elamus, mis toob rahu ja harmooniat hinge.

Rõuge vallas on rikkalikult maitseelamusi, mida saab kogeda kodukohvikute päevadel, mis toimuvad 27. ja 28. juulil. See on ideaalne võimalus nautida kohalikke toite ja suhelda külalislahkete pererahvastega. Kodukohvikute päevadel on võimalik maitsta traditsioonilisi Eesti roogasid ja avastada uusi maitseid, mis kindlasti pakuvad üllatusi.

Rõuge vald on tuntud oma käänuliste sinka-vonka teede poolest, mis teevad sõitmise ühest vaatamisväärsusest teise tõeliselt seikluslikuks. Ükskõik, kas külastad meid kevadel, suvel, sügisel või talvel, ootavad sind alati hingematvad vaated ja rahulik looduse ilu. Siin saad kogeda kõike, mida üks tõeline loodusesõber ja ajaloo huviline soovib – rohelised metsad, väikesed järved ja maalilised maastikud.

Kutsume sind avastama Rõuge valla ilu ja võlusid. Võta pere kaasa ja tule veeda unustamatu puhkus Rõuge looduse ja ajaloo keskel. Tule ja avasta Rõuge vald – koht, kus loodus ja ajalugu kohtuvad, pakkudes unustamatuid elamusi igale külastajale.

Vaata ka visitrouge.com

Veeda selle suve tervisepuhkus kaaslase või perega Kubija hotell-loodusspaas 

Planeerid suvist tervisepuhkust ning tahad teha toreda tuuri mööda Lõuna-Eestit, nautida kuppelmaastiku vaateid ning õhtuti saunatada ning spaarõõme nautida? Broneeri juba varakult kohad Kubija hotell-loodusspaas.

Võta aega rohkem, kui üks öö ja puhka pisut päriselt, sest Võrumaal kehtib ütlemine: Aigu om! Valides Kubija hotell-loodusspaa tervisepakettidest sobiva, saad just seda, mida kõige rohkem vajad. Soovid laadida akusid ja argipäevadel tormlevast tööelust puhata? Vajad hellitavaid hoolitsusi, turgutavat massaaži või rammestavat und pärast pikka saunaõhtut ja magneesiumiga jalavanne? Igatsed romantilist kvaliteetaega koos oma kaaslasega? Tahad lihtsalt aja maha võtta ja lubada endale murevaba olemist ning mõistliku hinnaga lõõgastust koos rikkaliku hommiku ja õhtusöögiga?

Avasta looduskauneid paiku, laienda silmaringi, naudi puhast eestimaist toitu ning taasta oma tervist. Veeda oma puhkus Lõuna-Eestis, Võrumaa järvede ja metsade keskel, kus jagub tegevusi nii paaridele, sõpruskondadele kui ka lastega peredele.

Tule ja avasta – Pokumaa pakub kultuurielamusi kogu suveks

Tänavu suvel saab Lõuna-Eesti metsade vahel asuvast Pokumaast imekaunis südasuvine muinasjutumaa, kus saab nautida Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna programmi sündmusi ja tähistada kunstniku ja kunstnik Edgar Valteri 95. juubeliaastat.

Armastatud kirjaniku ja kunstniku Edgar Valteri Pokuraamatust inspireeritud Pokumaa teemapark pakub meeleolukaid tegevusi läbi suve. Toimuvad harivad õpitoad, kaasahaaravad kontserdid õunaaias, matkad Pokumaa metsade vahel ja põnevad näitused. Üritusi jagub nii lastele kui täiskasvanutele.

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi raames toimub 12.08-17.08 Võru-, Põlva- ja Pokumaal rahvusvaheline puuskulptuuri ja maastikukunsti sümpoosium Looduse Loodu Loomingus. Teoseid loovad 7 väliskunstnikku ja 6 Eesti kunstnikku. Ühtlasi oodatakse osalema harrastajaid ning eraldi kahepäevane puuskulptuuride valmistamise koolitus kuulutatakse välja peredele ja vanavanematele lastelastega. Sümpoosiumi eesmärk on leida kunsti ja looduse koostoimimise võimalusi, tuues esile looduslike materjalide ilu ja võlu läbi kunstiteoste. Valminud teostega rikastatakse piirkonna külastuskohti, mis jäävad väljapanekuna külastajatele vaatamiseks.

Suve keskpaigas kõlab Pokumaa õunaaias kaunis muusika

Kontserdid toimuvad:

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 aastaga ühtib ka kirjaniku ja kunstniku Edgar Valteri 95. juubeliaasta, mida tähistatakse 21.septembril piduliku tordisöömisega Pokukojas.

Juubeliaastal valmib Edgar Valteri loomingust ajendatud uhiuus muusikal: “Isand Tuutu leiubüroo,” kuhu panustavad tuntud kultuuriinimesed: Leelo Tungal, Janno Põldma ja Priit Pajusaar. Muusikal valmib Eesti Kultuurkapitali abiga ning täpsemat infot on oodata juba sügisel.

Tule ja loo meeleolukaid suviseid mälestusi Pokumaal.

Pokumaa on suvel avatud iga päev: 12.06-31.08 E-P kell 11-18.

Septembris L-P kell 12-16

Loe lisaks: www.pokumaa.ee/ 

Võru Armastatuim Peatuspaik: 21 Aastat Külalislahkust Ränduri Pubis ja Külalistemajas.

Ränduri pubi ja külalistemaja pakub külastajatele meeldivat peatuspaika Võru linnas, kus saab nautida nii maitsvat toitu kui mugavat majutust. Ränduri asukoht on ideaalne neile, kes soovivad tutvuda Võru linna ja ümbruskonnaga. Jalutuskäiguga jõuab Tamula järve randa, Võru uudsele keskväljakule, Kultuurimaja Kandle etendustele ja mitmetesse muuseumidesse.

Ränduri pubis saab nautida kosutavat kõhutäit varahommikust hilisõhtuni. Varajastele seiklejatele on kaetud mitmekülgne hommikubuffee ning ennelõunast hilisõhtuni pakume külastajatele menüüd, kust igaüks leiab endale meelepärase maitseelamuse.

Kauni Eesti suve nautimiseks on pubis avatud väliterrass. Pere pisemad saavad lõbusalt aega veeta pubi mänguväljakul – avastada põnevat ronimislaeva, lasta liugu ning kiikuda.

Ränduri külalistemaja pakub mugavat peatuspaika Teie reisil, olgu see siis lühike või pikk. Külalistemaja pakub erinevas suuruses tube, mis sobivad nii üksikreisijatele, paaridele kui suurematele seltskondadele. Toad on mugavalt ja hubaselt sisustatud, tagades ööbijatele rahuliku ööbimiskogemuse.

Ränduri personal on külalislahke ja abivalmis, alati valmis aitama ja jagama soovitusi kohalike vaatamisväärsuste osas.

https://www.randur.ee/

Tule ja saa osa keskaegsest suveelamusest Vastseliina piiskopilinnuses

Vastseliina piiskopilinnus ja selle ümbrus on kõneainet tekitanud juba alates keskajast. See on legendidest tulvil paik, kus ootavad avastamist 14. sajandist pärit linnuse varemed ja elamuskeskus.

Vastseliina piiskopilinnus on olnud kunagise Vana-Liivimaa võimsaim ja ilusaim ehitis ning keskajal tuntud kui üks olulisemaid Põhja-Euroopa palverändurite sihtkohti.

Väidetavalt toimus 1353. aastal linnuse Püha risti kabelis suur ime, mille kohaselt nähti kahte valges rüüs inimkuju risti seinalt altarile ümber asetamas. Kolmas valges rüüs inimkuju põlvitas altari juures. Kuna juhtunut kinnitasid mitmed inimesed, kirjutasid 1354. aastal Riia peapiiskop ja Tartu peapiiskop paavstile kirja, paludes kiita heaks palverännakud Vastseliina lossikabeli juurde.

Tänaseks on Vastseliina Püha risti kabel paavstilt õnnistuse saanud pühakoht, mida külastavad nii palverändurid kui turistid. Suviti toimuvad linnuses ka kaasahaaravad keskajast inspireeritud üritused.

Sel suvel tuuakse vaatajateni suvelavastus “Salakuulaja Vastseliinas,” mis põhineb päriselulistel sündmustel. Etendus viib publiku 14. sajandi algusesse, kui Vastseliina piiskopilinnuse müüre ründasid Pihkvast saadetud vibukütid. Peategelane Markus saab ülesandeks juhtunu lahendada ja leida salga reetnud isik. Lavastuse eesmärk on luua ajastutruu atmosfäär sümbioosis ürgse looduse ja ajaloolise keskkonnaga.

Lavastused toimuvad 25.-28. juulil ja 01.-04. augustil Vastseliina piiskopilinnuses. Soeta pilet suvelavastusele SIIT.

Linnuserahvas ootab avasüli külastajaid suvelavastust nautima ning tutvustab lisaks kõiki kombeid ja tavasid, mis meile keskajast kaasa on antud.

Loe lähemalt: www.vastseliinalinnus.ee

Foto: Vastseliina Piiskopilinnus

Vastseliina linnuse suvelavastus

  • Salakuulaja Vastseliinas

2024 aasta suvel rullub Vastseliina linnuses lahti keskaegne müsteerium, mis põhineb päriselulistel sündmustel. Vastseliina Piiskopilinnuse autentses miljöös tuuakse välja suvelavastus, mis on valminud Erkki Koorti romaani ”Salakuulaja Vastseliinas” põhjal. Etendus viib meid tagasi 14.sajandi algusesse, mil ühel suvepäeval saabusid Vastseliina piiskopilinnuse müüre ründama Pihkvast saadetud vibukütid. Peategelase Markuse toob linnusesse selge ülesanne, Kagu-Eestis Liivimaa piire kaitsnud Pugola salka on tabanud reetmine ning mees peab leidma süüdlase. Kas süüdlane leitakse või mitte ning millistesse sekeldustesse noormees oma katsumustel satub, kas meeled võib segi ajada ka mõni ootamatu armumine, seda tuleb oma silmaga vaatama tulla. Lavastuse eesmärk on pakkuda publikule ajastutruud atmosfääri sümbioosis looduse ilu ja ajaloolise keskkonnaga.

Külasta lehti:

Palju ruumi, avarust ja hingematvaid vaateid

Kogenud sündmuste korraldajad teavad, et koht, kus üritust läbi viia, on ettevõtmise kordamineku üks oluliseim komponente. Setomaa Turismitalos on võimalik korraldada nii pikemaid seminare, lühemaid koolitusi, töötubasid, kontserte ja etendusi, aga mis kõige peamisem – ka suursuguseid pulmi.

Aga olge te hoiatatud - väga tõsist ajugümnastikat ja tähelepanu vajavate koolituste juures võib lõputu looduse ilu ja lõhnade mäng avaldada „häirivat“ mõju ning ajataju läheb sootuks kaduma.

Taivaalodsõ nulk on suur, valge ja avar ruum, mis mahutab teatristiilis lausa 200 inimest. Laudu on selles ruumis võimalik paigutada mitmel erineval moel, grupitöödeks leiab igaüks oma nurgakese. Tiigi nulk ehk kaminaruum sobib väiksemale seltskonnale, üle 20 inimese ei ole soovitav sinna planeerida. Kui samal päeval suitsusauna ei kasutata, saab ka suitsusauna kaminasaalis läbi viia erinevaid tegevusi.

Välikoolituste läbiviimiseks on sobilik metsanurgake, kus olemas nii suveait kui ka grillikoda. See keskkond on kontoriinimesele parim, et tunnetada looduse poolt pakutavat vabaduse tunnet. Kaasik ees ja kuusik taga - vahepeale jäävad sõnajalad, metsmaasikad ja puravikud ning taamalt kostub ponide hirnumist. Privaatne, värskendav ja meeldejääv saab see kogemus igal juhul olema.

Kõiksugused kontserdid, suvepäevad ja peod saab maha pidada 120-150 külalist (teatristiilis 200 külalist) mahutavas kohas nimega Taivaalodsõ Nulk. Seto ainetel seinamaalingutega peosaalist avaneb miljonivaade järvele ja Meremäe mäele. Külgedelt lahti lükatavad klaasseinad annavad võimaluse nautida suvesooja või varjuda vihma ja tuuleiili eest. Ka nn pika laua pidu mahub siia ära. Võimalik on kaasa võtta omale meelepärane muusika – olemas on kõlarid koos puldiga, kasutada saab mikrofoni. Ainukesena piirkonnas on see maja sobilikuks koosviibimiskohaks ka ratastooliga inimestele.

Tiigi Nulk´i kaminaruum sobib kuni 30sele seltskonnale. Saunamõnusid saab nautida kaminaruumi kõrval asuvas saunas, terrassil on aga mõnus päikeseloojangut vaadata kümblustünnist.

Pulmapeoks on aga soovitav broneerida kogu kompleks – see tagab täieliku privaatsuse. Kompleksi territooriumil leiab mitmeid maagilisi paiku tseremoonia läbiviimiseks.

Paaride lemmikkohaks registreerimise läbiviimisel on Talli ja Tiigi Nulka vaheline roheala, järvekese kaldal. Vaade avaneb Meremäe mäele: mäenõlv, voolav vesi, mets – imeline kooslus. Tulge vaatama, kohapeal saate lasta fantaasial lennata kuidas oma armastust võiks koos pere ja sõpradega tähistada. Siin on palju ruumi, avarust ja hingematvaid vaateid.

Aadress: Mäealuse talu, Kalatsova küla, Setomaa vald, Võrumaa
e-post: seto@setotalu.ee
koduleht: www.setotalu.ee
tel: 5161941

Veeda suvepuhkus Eesti võimsaimas ürgorus!

Üks parimaid viise võtta aeg maha ning nautida suvist loodust on suunduda Võrumaale ja külastada Kütioru keskust. See lummavate vaadetega Eesti suurimas ja võimsaimas ürgorus paiknev puhkekeskus asub vaid 15-minutilise autosõidu kaugusel Võru ning tunni kaugusel Tartu linnast.

Kütioru keskus pakub võimalusi nii rahulikuks looduspuhkuseks kui ka aktiivsemateks tegevusteks. Suvitajad saavad seigelda põnevatel matkaradadel, mis kulgevad ürgoru mäeveergude vahel pakkudes vapustavaid vaateid ning enam kui sajandi vanuste metsade ürgset võlu. Loodusmatkasid võib läbi viia nii omapäi kui ka Kütioru giidide saatel.

Lisaks saab nautida saunamõnusid kõigi mugavuste, grillimisvõimaluse ja oma ujumisterrassiga puhkemajades ning kosutada end vees ja proovida vesijalgratta või SUP lauaga sõitu. Saunamaja saad broneerida SIIT.

Huvilised saavad Kütiorus korraldada ka üritusi – sünnipäevasid, suvepäevasid, laagreid või muid sündmusi. Selleks on peamajas peosaal kuni 50 inimesele koos helitehnika ja toitlustuse võimalusega. Külaliste kasutada on ka suur väliterrass, kus kauneid vaateid nautides sündmus eriti meeldejäävaks muuta.

Keskuses on võimalik majutada kuni 30 inimest - oodatud on nii paarid, pered kui ka väiksemad ja suuremad seltskonnad.

Tule veeda oma suvine puhkus või nädalavahetus Kütiorus!

Vaata lisainfot: www.kutiorg.ee

Copy
Tagasi üles