VIIMANE Eesti pole USA lennundusvõimude jaoks esimese kategooria riik. Miks?

Krister Kivi
, ajakirjanik
Uuendatud 22. aprill 2024, 17:29
Copy
USA on rahvusvaheliselt hinnatud turuks, kuhu ligipääs on aga piiratud.
USA on rahvusvaheliselt hinnatud turuks, kuhu ligipääs on aga piiratud. Foto: Lipton sale (talk) / Wikimedia Commons

Meie lõunanaabrid Läti ja Leedu on Ameerika Ühendriikide föderaalne lennundusamet paigutanud IASA lennundusturvalisuse hindamise programmis esimesse kategooriasse, Eesti aga mitte. Selgub, et sellega pole tegeletudki.

Kuna Eesti lennukompaniid ei ole kunagi USAsse reisilende teinud (ega paista seda lähitulevikus ka tegevat), võib tunduda üsna ükskõik, millise hinnangu USA lennundusvõimud Eesti lennuturvalisusele annavad. Kummatigi on lõunapoolsed Balti riigid jõudnud teisele arvamusele. Juba mullu juulis paigutas USA föderaalne lennundusamet ehk FAA Läti rahvusvahelise lennundusohutuse hindamise programmis ehk IASAs (International Aviation Safety Assessment) esimese kategooria riikide hulka, kuhu kuulub ka lõviosa Euroopa Liidu maid. Tänavu aprilli keskel sai sama kategooria kätte ka Leedu, muidugi kuuluvad esimesse kategooriasse ka kõik põhjamaad. «Tänasest alates on USA lennundusturg avatud kõigile Leedus registreeritud lennukitele ja Leedu lennukompaniidele,» rõõmustas Leedu transpordi- ja kommunikatsiooniminister Marius Skuodis.

Tasub märgata, et lennundusturg ei puuduta mitte üksnes reisijatevedu, vaid ka kaupade transporti ja muulaadset lennuteenuste pakkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles