Jahmatus Jaapanis: madu pani kiirrongi hilinema

reis.postimees.ee
Copy
L0 seeria shinkansenid hoiavad maailma kiirusrekordit: enam kui 600 kilomeetrit tunnis. Tavaliselt liiguvad kiirrongid Jaapanis umbes poole aeglasemalt, kuid siiski väga täpselt.
L0 seeria shinkansenid hoiavad maailma kiirusrekordit: enam kui 600 kilomeetrit tunnis. Tavaliselt liiguvad kiirrongid Jaapanis umbes poole aeglasemalt, kuid siiski väga täpselt. Foto: Saruno Hirobano

Kiirrongiga Tokyost Osakasse sõitma pidanud inimesed jäid jänest sõitnud roomaja tõttu hiljaks 17 minutit.

Jaapani kiirrongid ehk shinkansen'id on tuntud oma kiiruse ja tiheda graafiku poolest. Tokyot ja Osakat ühendaval Tokaido Shinkanseni liinil on veebilehe Japan Guide andmeil üldiselt neli väljumist kummaski suunas igas tunnis, kuid tipptundidel on Japan Railway Company andmeil väljumiste arv küündinud ka 16 rongini mõlemal liikumissuunal. Opereerimiskiirus Tokaido Shinkansenil on üldjuhul kuni 320 kilomeetrit tunnis, kuid SCMaglevi rongidega on aprillis 2015 saavutatud ka maailmarekord 603 kilomeetrit tunnis. 

Shinkansen'id on ka väga täpsed: keskmine graafikust hälbimine väljumise kohta on 0,2 sekundit. Kui üks shinkansen 2018. aastal Shiga prefektuurist 25 sekundit enne õiget aega välja läks, palus raudteekompanii Japan Today teatel hiljem ametlikult vabandust klientidele põhjustatud suure ja õigustamatu ebamugavuse pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles