ÜLEVAADE Kevadised üritused, millest ei tohi sel nädalavahetusel ilma jääda!

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Loodetavasti lõpetab ilmataat nädalavahetuseks oma vingerpussid, et saaks ikka nina õue pista ja kevadet nautida. Kui aga läheb seekord nõndapidi, et taevast sajab pussnuge ja sooja napib, siis õnneks on nädalavahetuse ürituste kalender kirju nagu pühademuna ning midagi meelepärast leiab vabade päevade sisustamiseks igaüks.

Mitmekesine muusikaassortii

Melomaanidele pole seda vaja ilmselt meelde tuletada, et sel nädalal algab festival ja muusikatööstuse konverents Tallinn Music Week (TMW), mis meelitab kohale entusiastliku publiku nii Eestist kui ka naaberriikidest. Festivalil osalevad muusikaettevõtjad ning kohalikud ja rahvusvahelised artistid, kes esindavad mitmesuguseid muusikavoolusid popist džässini ja raskerokist elektroonilise muusikani. TMW linnalava programm pakub iga päev tasuta kontserte Tallinna paljudes ootamatutes ja põnevates paikades.

Laupäeval mängib vanamuusikaansambel Hortus Musicus erinevate rahvaste ja aegade muusikat, keskajast tänapäevani. Kontsert «See magus piin» toimub Lühikese jala väravatornis.

Ka Tallinnast väljas pakub peagi saabuv nädalalõpp muusikalisi elamusi. Näiteks kevadises suvepealinnas astub Pärnu linnaorkester reedel kontserdimajas üles levimuusika kavaga «Ronkmust». Värvikas levimuusika kava koos linnaorkestri ning armastatud solistide ja bändidega toimub juba teist korda ning sellega tähistatakse 6. aprillil saabuvat Pärnu päeva.

Ja kui põigata kuurortlinnast ülikooli- ja kultuuripealinna, siis sealgi kostitab nädalavahetus väärt muusikaelamusega. Laupäeva õhtul on Vanemuse teatri väikese maja lava ooperi «Cyrano de Bergerac» päralt. See on 1897. aastal Edmond Rostand'i kirjutatud ja samal aastal Théâtre de la Porte Saint-Martinis esietendunud näidend suure ninaga impulsiivsest mõõgakangelasest Cyranost, kes valdab teravat keelekasutust sama oskuslikult kui rapiiri. Ooperi tegevus leiab aset 17. sajandi keskpaigas Pariisis. Võrreldes Rostand'i näidendiga on 1974. aastal Eino Tambergi näidenditekstile loodud kolme vaatuse ja epiloogiga ooper kontsentreeritud kolme peategelase, poeet-sõduri Cyrano, tema ihaldatu Roxane'i ja kadeti Christiani hingelisele maailmale.

Veinist, kunstist ja matkamisest

Mida nädalavahetusel veel teha? Võib minna näiteks veinimessile, mis on ühtlasi suurim Eestis toimuv veinisündmus. Tänavu oma kümnendat toimumisaastat tähistav mess toob neljapäeval ja reedel Kultuurikatlasse kokku tähtsamad veinide maaletoojad ja -valmistajad ning veinisõbrad ja -profid lähemalt ja kaugemalt. Veinimess on suurepärane võimalus tutvuda sadade veinimajadega, degusteerida üle tuhande erineva veini ning saada osa maitsemeeli arendavatest meistriklassidest. Üritusel avalikustatakse konkursi «Aasta vein 2024» võitjad ning paljusid auhinnatud veine saab ka messil degusteerida.

Et on uue kalendrikuu algus, toimub sel pühapäeval Kumus traditsiooniline perehommik. Iga kuu esimesel ja teisel pühapäeval ootab Kumu tunnijuht elava kunsti keskele 4–8-aastaseid lapsi koos nende vanematega. Tunnijuhi juhendamisel tehakse põgusalt tutvust ühe Kumu uue näitusega ja leitakse üles seal peidus olevad lood, küsimused ja tähendused. Lisaks saavad lapsed võimaluse ateljees põnevaid loovtöid katsetada.

Kes aga kontserte, veini ja kunsti juba küllalt mekkinud, võib nädala viimasel päeval võtta suuna Võrumaale Antsla valda, kus toimub seesugune tore ettevõtmine nagu 30 kupli matk Kaikamäel. Kas kusagil mujal Eestis on võimalik ainult 10-kilomeetrise matka jooksul läbida 30 tippu? Ilmselt mitte. Karulas Kaika ümbruses on see tehtav ning otseloomulikult koos toreda matkajuhi ja lugudega loodusest, kultuuripärandist ja kohalike elust. Ilusaid avatud vaateid jätkub samuti küllaga ja matk viib sinna, kuhu ükski matkarada ei vii – imelise Kaika kuplistiku südamesse!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles