Täna sada aastat tagasi startis Finnairi päris esimene lend, millel oli üllatav sihtkoht

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Finnairi lennuk.
Finnairi lennuk. Foto: Phil Noble

Finnair tähistab täna oma sajandat lennutegevusaastat, sest 1924. aasta 20. märtsil startis Finnairi päris esimene lend – marsruudiks Helsingi-Tallinn. Lennufirma on nüüdseks lennanud Eestisse 100 aastat ning juba varsti taasalustab lennuliin Tartusse.

1. novembril 1923 asutatud Finnair (tollal tuntud kui Aero O/Y) alustas oma esimest kommertslendu 20. märtsil 1924, teenindades uut lendu Helsingi ja Tallinna vahel. Kõnealune lend väljus Soome pealinnast kell 15.40, pardal 162 kg posti.

Seda uut ühendust teenindas lennufirma esimene lennuk, Junkers F 13 D-335 Regenpfeifer, mis suutis lisaks kaubale ja postile vedada ka nelja klienti. Saksamaal ehitatud vesilennuk oli varustatud suuskadega talviste maandumiste jaoks ja ujukitega suviste maandumiste jaoks.

Täna on Helsingi-Tallinn liin endiselt Finnairi võrgustiku lahutamatu osa, sest kahe pealinna vahel toimub kuni 68 lendu nädalas.

«Oleme väga uhked, et tähistame saja aasta möödumist meie esimesest lennust Helsingist Tallinnasse,» ütleb Finnairi Euroopa turu juht Arunas Skuja. «Eesti on Finnairi jaoks uskumatult oluline turg, mistõttu on suurepärane tähistada nii sajandit Finnairi esimese kommertslennu kui ka sada aastat Balti riikide teenindamise algusest.»

Aastapäev tähistatakse vahetult enne Finnairi otselendude taastamist Helsingi ja Tartu – Euroopa kultuuripealinna 2024 – vahel. Lennuliin käivitub 31. märtsil 2024 ja hakkab lendama 12 korda nädalas Finnairi regionaalse ATR-lennukiga. Finnair on ühtlasi ainus lennufirma, mis pakub otselende Tartust ja Tartusse.

Lennuaeg Helsingi ja Tartu vahel on umbes 40 minutit ning lende teostavad ATR lennukid. Lennud väljuvad Tartust kell 6.00 ja 15.00 ning jõuavad Soome pealinna vastavalt kell 6.40 ja 15.40. Tagasilennud Helsingist väljuvad Finnairi Helsingi sõlmlennujaamast kell 13.50 ja 23.55 ning jõuavad Tartusse vastavalt kell 14.35 ja 00.40 kohaliku aja järgi.

Finnairil on ulatuslik lennuvõrgustik, mis hõlmab üle saja sihtkoha Euroopas, Aasias, Lähis-Idas ja Ameerikas. Finnair pakub sujuvat ja lihtsat ümberistumist lendude vahel alates 35 minutist, kuna kõik lennud toimuvad samast terminalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles