Just nii palju maksab toidumürgitus, luumurd ja rolleriga kukkumine eestlaste lemmiksihtkohtades

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Reisisell teab üldiselt väga hästi, mis maksab sihtkohas ööbimine, tass kohvi, transport ja õhtusöök koos pokaali veiniga. Kas oskad aga arvata, mis maksab arstiabi eestlaste poolt palavalt armastatud välisriikides?

Eelmisel aastal registreeriti Seesamis 1837 reisikindlustuse juhtumit ning esikoha selles tabelis hõivasid haigestumiste tõttu ära jäänud või pikenenud reiside hüvitised.

«Kui keskmine meditsiiniabi kahju jääb 400 euro juurde, siis iga paari kuu tagant tuleb ette ka äärmiselt tõsiseid juhtumeid, mille hüvitamiseks kulub mitu korda suurem summa. Harvadel juhtudel jääb ka 100 000 euro suurusest kindlustuskaitsest väheks,» rääkis Seesami reisikindlustuse tootejuht Marit Raag.

Türgis ja Egiptuses kõhuhädad, Tais rolleriõnnetused

Kindlustaja sõnul juhtub enim õnnetusi ja sellega seoses tuleb kõige rohkem haiglaravi arveid kinni maksta eestlaste seas populaarsetes puhkuse sihtkohtades Türgis ja Egiptuses. Seal troonivad kahjude edetabelit toidu ja vee põhjustatud tervisehädad, aga ka päikesepõletused ja kuumarabandused. Arved isegi lihtsana tunduva tervisehäda korral ulatuvad nendes sihtkohtades paari tuhande euroni.

Kaugematest sihtkohtadest on eestlaste seas populaarne Tai, kus paistavad eeskätt silma rolleriõnnetused, mille põhjuseks nii harjumatu liikluskorraldus kui ka teiste juhtide põhjustatud õnnetustesse sattumine.

«Rolleriõnnetus lõppeb tavaliselt kas käe- või jalaluumurruga, lisaks võib inimene vajada paaripäevast haiglaravi. Selline pealtnäha õnnelik õnnetus võib turistile muidu soodsas riigis minna maksma paarkümmend tuhat eurot. Samas on meil parasjagu päevakorras ühe inimese kukkumine rolleriga sedavõrd õnnetul kombel, et kindlustatu vajab tervenemiseks mitut operatsiooni ja ravi kujuneb mitme kuu pikkuseks. Selle juhtumi kahjud võivad lõpuks küündida 100 000 euroni,» tõi Raag näite rolleriõnnetuste maksumustest.

Teiseks kaugemaks populaarseks talviseks sihtkohaks on Bali, mis on reisimiseks igati taskukohane riik, ent kindlustaja sõnul ei saa sama öelda arstiabi kohta. Ka lihtsana tunduva köha ja nohu korral võivad seal kahjud ulatuda 500 euroni.

Mägedes helikopteri abita ei saa

Praegusel aastaajal on paslik rääkida ka suusareisidest, mis nii lähiriikides kui ka kaugemal tihti õnnetusi kaasa toovad. «Mäel võib inimene enda oskustes kindel olla, kuid arvestada tuleb ka võrrandi teiste osade ehk hulljulgete suusatajatega, kelle kiirused võivad ulatuda sõiduauto maanteel liikumisega sarnasteks.

Hiljuti kihutas üks hulljulge suusataja raja ääres instruktoriga harjutanud algajale suusatajale otsa. Viimasel tuli koju minna karkudega ning kahjud kerkisid paari tuhande euroni. Kui aga peaks juhtuma, et kannatanut on vaja ka lennuki või helikopteriga transportida, paneb see kahjusumma veelgi kiiremini suurenema ning reisikindlustuseta inimesel tuleb suureks väljaminekuks ise raha leida,» rääkis Raag.

«Inimesed arvavad, et linnapuhkus, eriti naaberriikidesse, on kiire ja ohutu, kuid meie statistika kahjuks seda uskumust ei kinnita. Kõige rohkem tuleb linnapuhkuste käigus ette kukkumisi, allergiad ja ka toidumürgitusi. Pealtnäha ohutu turistitegevus on jalgrattasõit, kus isegi luumurruta lõppeva kukkumise puhul jäävad kahjud lähiriikides 600–7000 euro vahemikku. Ootamatu pimesooleoperatsioon läks aga ühele kliendile üle lahe asuvas Soomes maksma ligi 1000 eurot,» loetles Raag võimalikke linnapuhkuse kahjusid.

Ameerika on kõige kallim riik haigestumiseks

Kõige kallimad kahjud on seotud terviserikete või õnnetustega. Väljaspool Euroopat algavad sellised kahjud 50 000 eurost ja võivad ulatuda sadadesse tuhandetesse, eriti kui haiglaarvetele lisanduvad kojutoomise kulud. «Kui aga kliendile ei ole lennutransport näidustatud ja ainus viis koju tulemiseks on maismaatransport, lisandub kahjule ka koos haigega reisiva arsti kulu,» täpsustas Raag.

Kalleimad juhtumid on seotud Ameerika reisidega. Näiteks toimus juhtum mehega, keda tabasid Ameerika reisi jooksul esmalt hingamisteede probleemid ja veidi hiljem ka soolepõletik, mistõttu vajas mees ravi lausa kahe juhtumi puhul ning lõplik ravikulu küündis 150 000 euroni. Teise õnnetusjuhtumi puhul küündisid kulud Ameerikas aga lausa 300 0000 euroni.

«Kõige kallim ongi arstiabi Ameerikas, kus isegi pimesooleoperatsiooni eest tuleb välja käia üle 10 000 euro. Seevastu Euroopa Liidus võivad haiglaarved olla väiksemad, eriti kui kannatanul on kaasas ravikindlustuskaart. Viimane annab õiguse saada arstiabi võrdsetel tingimustel kohalike elanikega, mis tähendab, et reisija kanda jäävad sõltuvalt riigist transport haiglasse, visiiditasu ja voodipäevatasu,» tutvustas tootejuht.

Olgu reis lumemäele või troopikasaarele, murevabaks reisimiseks soovitab kindlustaja vormistada kindlustuslepingu kohe pärast reisi ostmist, samuti valida kindlustuskaitse vastavalt sihtkohale ning otsustada, kas puhkusel plaanitavad tegevused eeldavad ka riskiohtliku harrastuse lisakaitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles