ÜLEVAADE Mis üritused sel pidulikul nädalavahetusel Eestis toimuvad?

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuna vabariigi aastapäev tähendab paljudele tavalisest pikemat nädalavahetust, jõuab eesootavatel vabadel päevadel rohkelt ette võtta – minna näiteks imeliikurite paraadile, kelgusõidule või hoopiski noorte laskesuusatamise maailmameistrivõistlusele. Vaata, mis homsest pühapäevani Eestimaal toimumas on!

Suusatamisest jalgpallini

Otepääl saab näha noori laskesuusatippe, sest Eesti võõrustab taaskord Tehvandi spordikeskuses IBU noorte ja juunioride maailmameistrivõistlusi. Mine ela kaasa tulevastele olümpiavõitjatele ja maailmameistritele!

Sel nädalavahetusel toimub Eestis veel teinegi rahvusvaheline mõõduvõtt – suusaorienteerumise maailmakarikasarja etapp Haanjas. Kui aga kodumaist spordikalendrit vaadata, ei saa üle ega ümber asjaolust, et pühapäeval saab Eesti meistri ja karikavõitja vutilahinguga avapaugu Eesti klubijalgpallihooaeg. Alates käesolevast aastast kannab kohtumine nime A. Le Coq Superkarikas. Superkarika finaalis lähevad vastamisi valitsev Eesti meister Tallinna FC Flora ja mullune Evald Tipneri karikasarja võitja JK Narva Trans. Kohtumine leiab aset Viljandis Männimäe jalgpallihallis.

Võta talvest viimast

Kuna silmapiiril terendavad kevadised plusskraadid, on küünlakuu lõpp tagumine aeg nautida tegevusi, mis eeldavad looduslikku lund ja jääd. Näiteks mine Peipsi äärde karakatitsate paraadile. Karakatitsad on ilmatuma suurte ratastega iseehitatud autod, mida kalurid kasutavad järvejääl liikumiseks. Nende masinate auks on loodud üritus nimega Kallaste Karakatitsa, kus saab näha kõiki Peipsi piirkonna ägedamaid jääsõidukeid. Seega, kui nädalavahetuse käigud on veel lahtised, siis pühapäeval võib võtta suuna Kallaste poole, kus lisaks imeliikurite näitamisele pakutakse ka kohalikku kultuuri ja toitu.

Hoopis omamoodi elamus on sõita elektri fatbike'il ehk maakeeli e-fat-jalgrattal, millega saab matkata Lõuna-Eesti lumisel kuppelmaastikul. Ka kelgusõidud ja -matkad pakuvad mõõdukat füüsilist koormust ning mõnusat looduses olemise võimalust. Valikuvariante, kuhu sõidule minna, on mitmeid. Näiteks Soomaal Tõramaa luhal laiutab taas suur ja lai looduslik jääväljak, kus saab liuelda tõukekelguga. Sobiva marsruudi kelgutuuriks sealsel Jõe-Liisu liuväljal saab koos sõiduvahendi rentimisega kauba peale.

Kelgutada saab ka imetabase Taevaskoja kaugemates soppides, kuhu võiks kaasa võtta pere kõige pisemadki, kes saavad mugavalt kelguistmel jalgu puhates matka kenasti kaasa teha. Kes tahab vabariigi sünnipäeva värskes õhus veeta, siis Otepääl toimub sel puhul traditsiooniline matkapäev. Abivahendiks, millega nii iseenda kui kodumaa terviseks liikuda, võivad olla nii tõukekelk, uisud, suusad, räätsad kui moodsad fat-tõukerattad. Ja kui mootori- või inimjõul liikuvad matkad-sõidud on risti-rästi läbi tehtud, siis on aeg proovida Kõrvemaal rakendisõitu kelgukoertega.

Välja sööma või ekskursioonile

Paljudel on komme tähistada vabariigi aastapäeva väljas einestamisega. Olgu see uhke lõuna või à la carte õhtusöök, igal juhul lisab restoraniminek sellele olulisele päevale pidulikkust ja väärikust. Valikuid, kus lipuheiskamise järel ülevas meeoleolus Eesti sünnipäeva pidada, on õnneks palju. Näiteks Tartus on praegu käimas restoranikuu Maitsev Tartu, mil kultuuripealinna erinevates restoranides saab nautida sõbraliku hinnaga kolmekäigulist erimenüüd.

Üks põnev ja pisut teistmoodi vaba aja veetmise viis on veel. Liviko tehases toimub vabariigi aastapäeva eel ekskursioon, mis viib külalised tehasesse eksklusiivsele ringkäigule. Ekskursioon pakub haruldast võimalust külastada töötavat tootmist, interaktiivset muuseumi ja näha, kuidas jookide valmistamine alates tooraine valikust kuni pudelisse villimiseni päriselt käib. Külastajad peavad olema vähemalt 18-aastased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles