ÜLEVAADE Mis üritused sel nädalavahetusel Eestis toimuvad?

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Vabariigi aastapäeva eelset nädalavahetust ei maksa koduseinte vahel mööda saata, sest üle Eesti on toimumas palju põnevaid ettevõtmisi, nii värskes õhus kui ka tubasemaid. Vaata, mida vahvat reedel, laupäeval ja pühapäeval teha saab ning mis muud, kui hakkame sättima!

Suusatama ja siis sööma!

Suusaentusiastid kogunevad sel nädalavahetusel Tartu maratonile. Tänavu uhket juubelit tähistav Tartu maraton on üks maailma vanimaid suusamaratone. Spordisündmusest saab osa ka pealtvaatajana, elades kaasa 63 ja 31 kilomeetri klassikasõidule, 31 kilomeetri vabatehnikasõidule, vintage-sõidule, teatemaratonile ja lastesõitudele. Saata stardipaikades teele tuhandeid osalejaid, seejärel liikuda suusatajatega kaasa ning ergutada nende jõupingutusi teeninduspunktides, see kõlab ju lahedalt!

Kui kõht vahepeal tühjaks läheb, võib põigata kultuuripealinna, kus on käimas restoranikuu «Maitsev Tartu». Ülikoolilinnas saab maitseelamustele pühendatud kuul nautida erinevates restoranides sõbraliku hinnaga kolmekäigulist erimenüüd ja kui Tartus juba olla, siis on mõistlik visata pilk peale ka Tartu2024 programmile.

Nädalavahetusel läheb käima veel teinegi toiduüritus, ToiduNautleja Restoranide Nädal, kus kümne päeva jooksul avavad restoranid üle Eesti oma uksed kõigile gurmaanidele, pakkudes võimalust saada maitsvaid roogasid nautides unustamatuid kulinaarseid elamusi.

Kunstisaalis, kunstisaalis

Kes aga vaimutoitu ihkab, sel tasub sammud seada muuseumisse või mõnele näitusele. Näiteks Kumus on tore kunstisari «Jagatud kogemused», kus seeniorid tutvuvad rahulikus tempos ringkäigul Kumu püsi- ja vahetuvate näitustega. Ekskursioonile järgneb vestlus ja töötuba koos programmijuhi ja kutsutud külalisega Kumu hariduskeskuse ruumides, kus pakutakse teed ja küpsiseid.

Kadrioru kunstimuuseumis on veel viimaseid nädalaid avatud näitus «Kohanemise kunst». Näitus püüab kunsti abil nihestada kultuuri ja looduse vahelisi piire, kaasates nüüdiskunstnikke ja muuseumi kogude teoseid, mis räägivad kaasa liigirikkuse, sõltuvussuhete, ökoärevuse ja jätkusuutlikkuse teemadel.

Kel nägemata Toomas Volkmanni seni suurim isikunäitus «täis minevik» Fotografiskas või siis Eesti naisliikumiste ajalugu tutvustav näitus «Välja ahju tagant!» Vabamus, on nüüd õige aeg nende külastamine plaani võtta.

Kõlagu muusika

Nädalavahetus on ka aeg teha kõrvale pai ning minna kontserdile. Näiteks Vanemuise kontserdimajas toimub kontsert «Rhapsody in Blue», kus tulevad esitusele nii originaallooming kui 20.–21. sajandi heliloojate teoste seaded. Kontserdi kava on mitmepalgeline, et esitleda kuulajale värvikat ansamblikoosseisu ja muusikaajaloos kullaproovi pälvinud teoseid.

Pühapäeval toob legendaarse Dire Straitsi endine liige Chris White koos The Dire Straits Experience'iga Alexela kontserdimaja lavale ühe maailma kuulsaima bändi loomingu. Õhtu jooksul tehakse läbivaade Dire Straitsi parimatest paladest, muuhulgas kõlavad hitid «Sultans of Swing», «Money for Nothing», «Private Investigations» ja paljud teised.

Estonia kontserdisaalis toimuv kontsert «Renessansi kõlamaastikud Pariisis» viib kuulaja ajas veelgi kaugemale, täpsemalt renessansiaegsesse Pariisi. Kontserdil tuleb esitusele prantsuse muusika parim osa – kõrgstiilis šansoonid kuni rahvatantsuni. Ja kes tahab nädala lõpus sõbrapäeva tähistada, siis laupäeval toimub Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis sõbrapäevakontsert, kus akustilisel kitarril esitab oma loomingut muusik Jaan Pehk.

Loodus kutsub

Üks mis kindel: ahhetama panevate looduselamuste vastu ei saa ikka miski, eriti veel siis, kui vabas õhus saab toimetada koos pere ja sõpradega. Tõukekelgumatk Taevaskoja radadel on meeldejääv kogemus nii lastele kui suurtele. Täpselt sama saab öelda ka valguskelgumatka kohta. Kiirustage, kelgumatkajad, kiirustage, sest kevad läheneb ja lund ei pruugi enam kauaks olla!

Rakendisõit kelgukoertega Kõrvemaa kaunis looduses Alaska malamuutide seltsis on pere pisematele otsekui vastlasõidu eest. Kui aga tahaks sõita hoopistükkis jääl ja nii, et saab natuke lihasedki tööle panna, siis jääolud Pihkva järvel on praegu suurepärased elektrifätiga matkamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles