ÜLEVAADE Mis üritused sel nädalavahetusel Eestis toimuvad?

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Rauno Liivand

Algav nädalavahetus lükkab hoo sisse vastlapäeva tähistamisele. Kuna ilmataat kostitab meid sel puhul korralike pakasekraadidega, tasub vastlate pidamiseks valida vabaõhutegevus, kus saab liikudes sooja naha vahele ja nautida samas ka mõnusat talveilma. Võimalusi õnneks jagub, midagi meelepärast leiab igaüks. Viska pilk peale, mis homme-ülehomme toimumas ja pane nädalavahetuse plaanid paika!

Läki loodusesse!

Sõidud lume- ja härmavaibaga kaetud Eestimaa looduses pakuvad meeldejäävaid elamusi nii suurtele kui väikestele. Piltpostkaardilikult kauneid talvevaateid ei pruugi olla enam kauaks, mistõttu on tagumine aeg koguda pere ja sõbrad kokku ning minna koos Põhja-Kõrvemaa ooside ja rabade vahele kelgukoertega rakendisõitu tegema.

Või siis näiteks õhtuhämaruses Taevaskotta valguskelgumatkale. Matk viib 6–7 kilomeetri pikkusele maagilisele seiklusele läbi Taevaskoja metsade ja on muide jõukohane igaühele. Kes eelistab seda kanti avastada päevasel ajal, saab minna ilusate vaadete matkaringile, mis viib Taevaskoja kaugematesse soppidesse.

Värskes õhus liikumisest saab mõnu tunda ka tõukelgumaratonil mööda Pühajärve. Tavapärasest matkast erineb see matkamaraton selle poolest, et looduses ei liiguta giidi juhendamisel. Matkamaratonil loob iga osaleja oma matka ise – kiire või aeglasema, omaette või seltskondliku, sportliku või vaatleva. Laupäeval on selle talve viimane võimalus võtta osa festivalist «Taliteed Emajõe-Suursoos», mis viib erilise looduselamuse otsija külmunud sooteedele.

Vaatame näituseid

Foto- ja moekunstigurmaanide must-see näitus ehk maailmakuulsa moefotograafi Peter Lindberghi tööde väljapanek Fotografiskas on väärt vaatamine ka kõigile teistele. Lindberghi mustvalgetest piltidest sai alguse selliste supermodellide karjäär nagu Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford ja Christy Turlington ning neid jäädvustusi on võimalik näha ka näitusel «Olemise kergus».

Maailmanime kõrval on nõndasama huvitav meie oma fotoklassiku Juhan Kuusi fotonäitus «Juhan Kuusi portreed. Lähedalt ja isiklikult» Dokfoto keskuses. Kuus on üks tuntumaid Eesti soost fotograafe ja kuigi ta ei pildistanud klassikalisi portreefotosid, räägivad tema tundlik pilk ja julgus inimesi ning sündmusi lähivõtete ja intiimse kaamerakontakti kaudu jäädvustada universaalseid lugusid ühiskonnast, ajaloost, inimlikkusest ja inimväärikusest ning nende peegeldustest.

Looduslembeid kunstisõpru kõnetab kindlasti Kai keskuses eksponeeritud Soome kunstniku Tuomas A. Laitineni ja Eesti kunstniku Kristina Õlleki duonäitus «Tsüanookeanid», mis on uurimus mereökoloogiast ja liikide kohanemisest.

Vastlatele hoog sisse

Vastlapäev on Eesti rahvakalendris üks populaarsemaid tähtpäevi. Eriti meeldib see talve selgroo murdumist märkiv tähtpäev just lastele. Tori hobukasvanduses toimub pühapäeval meeleolukas kogupere vastlatrall. Saapaviskamine, kepphobusterada, põrsaste või kada ajamine, vastlavurri keerutamine ja (lumepalli) veeretamine on tegevused, mida seal lisaks hobusõidule teha saab.

Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis tervitatakse vastlapäeva hoopiski pannkookidega. Vastlahõngulisel pannkoogipühapäeval saab mekkida puupliidil küpsetatud pannkooke, mängida vastlamänge, meisterdada nööbivurri ja tutvuda laudaloomadega.Kes soovib Tallinnas vastlakommetega tutvuda, proovida oma käega linatöid või päris ehtsat vastlakuklit maitsta, seadku sammud Eesti vabaõhumuuseumisse.

Talispordirõõmud

Lumeolud soosivad suusasõpru – neid, kes ise rajal kui ka talisportlastele kaasaelajaid. Otepää võõrustab neil päevil kahevõistluse MK-sarja etappi. See on hea võimalus näha oma silmaga võistlemas nii kodumaised kui maailma parimaid kahevõistlejaid ja Pekingi olümpiamängude medalivõitjaid.

Kes end proovile panna tahab, seda ootab Eesti pikamaasuusatajate sarja Estoloppet kuuluv Alutaguse maraton. Kui pakane õue kuidagi ei kutsu, aga tahaks tipptasemel sporti vaadata, siis sel nädalavahetusel Tartus toimuv Lõunakeskus Trophy 2024 on suurepärane võimalus näha Eesti uisusportlaste paremikku. Teiste seas läheb jääle ka Euroopa meistrivõistluste hõbemedalimees Aleksandr Selevko.

Kuhu veel minna?

Sel nädalavahetusel algav XVII Tallinna talvefestival «Tõsta pilk ja ava süda» ootab kontserdipublikut Tallinna Filharmoonia Mustpeade Majja, Tallinna raekotta ja Rootsi-Mihkli kirikusse. Talvefestivali kontsertidel esinevad Eesti tippsolistid, konkursivõitja Itaaliast ning muusikud Ukrainast ja Hispaaniast.

Viljandis stardib sel nädalavahetusel visuaalkunstifestival Viljandi Tuled. Festivalil pakuvad silmailu valgusinstallatsioonid, mille külastamist rikastab mitmetahuline visuaalkunsti toetav kultuuriprogramm. Et käimas on sõbrakuu, proovitakse eeloleval pühapäeval Võru keskväljakul moodustada inimestest Eesti suurim süda. Mine ja aita rekordit püüda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles