EKSPERT SOOVITAB Vajalikud nipid, mida populaarsesse sihtkohta reisides meeles pidada

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Huvi uute ja eksootiliste reisisihtkohtade vastu Balti riikides kasvab ning nüüd on võimalik ka Eestist otse Sri Lankale lennata. Mida oodata ja kuidas korraldada oma reis India ookeani pärli juurde, et saada parim kogemus? Darja Romančuka, Join UP! Balticu müügi- ja arendusjuht, jagab oma kogemust ja kaheksat olulist nõuannet, mida tasuks enne Sri Lankale minekut teada – et hästi ette valmistuda ja vältida vigu.

Soodne eksootiline sihtkoht Sri Lanka on muutunud kättesaadavamaks kui kunagi varem pärast seda, kui reisikorraldaja Join UP! Baltic käivitas 2023. aasta detsembris reisid esimeste otselendudega Sri Lankale Tallinnast, Riiast ja Vilniusest.

«Esimesed reisijad Eestist on rõhutanud, et neile avaldas muljet Sri Lanka ainulaadsus ja eksootilisus, soojad inimesed, rahu, loodus – hingematvad maastikud, imelised rannad ja rikkalik kultuuripärand,» märgib Darja Romančuka.

Sea Aasia eksootikale realistlikud ootused

Sri Lanka reisi puhul keskendutakse puhkusele hotellist eemal ja keskendutakse sihtkoha loodusimede avastamisele: tohutud ookeanid, laiaulatuslikud teeistandused, enneolematu arhitektuuriga templid ainulaadsetes paikades nagu Dambulla ja mägede sajanditevanused legendid. Muidugi lisab võlu ka kohalike inimeste ehe soojus.

Reisijad peaksid sihtkohta lähenema tagasihoidlikuma ootusega hotelliteenustele, kui näiteks Türgi ja Egiptuse standarditele. Hotellid järgivad pigem Aasia tüüpilisi norme. Saar pakub erinevaid majutusvõimalusi, alates tagasihoidlikest kahetärnihotellidest kalurikülades kuni luksuslikumate peatuspaikadeni, mis pakuvad Aasia hõnguga 5-tärni teenust. Tõeline võti seisneb aga Sri Lanka avastamises.

Sooloreisijate või aktiivset puhkust otsivate seltskondade jaoks võiks sobilik majutus olla hotellid hommikusöögi toitlustustüübiga. Sri Lanka toidupoed pakuvad häid hindu ja mitmekesist tootevalikut. Kui plaanid restoranis lõunat süüa, on hind tavaliselt umbes 7–8 USA dollarit inimese kohta. Perepuhkuse jaoks on saadaval kõik hinnas valik, kuigi see võib olla tagasihoidlikum võrreldes muude sihtkohtadega, näiteks Egiptusega. Väärib märkimist, et veeparkide ja ulatusliku lastele mõeldud infrastruktuuriga perehotellid pole Sri Lankal eriti levinud ning võivad olla ülemäära kulukad.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kontrolli ilma, piirkondi ja randu

Turismi kõrghooaeg, mis sobib ideaalselt rannapuhkuseks ning lääne- ja lõunaranniku avastamiseks, kestab detsembrist märtsini, kui neis piirkondades on kuiv hooaeg – sel perioodil on Sri Lankal kõrghooaeg täies hoos. Õhutemperatuur on 25–29 kraadi ja veetemperatuur 26–29 kraadi ringis. Populaarsed kuurordid on kõige võluvamad ja rahulikumad, kuid võivad olla rahvarohked. Peaaegu kõik Sri Lanka rannad on avalikud, ilma lamamistoolideta. Kohalikud puhkavad randades koos turistidega, osa liiguvad ringi ja müüvad süüa-juua.

Praegu on põhja- ja idaosas mussoonid. Kui plaanid seda saare osa külastada, lisa kindlasti oma pakkimisnimekirja vihmamantel. Mussoonvihmad on tavaliselt lühikesed ja vahelduvad pikkade päikesepaisteliste ilmadega.

Kui rannas lõõgastumine ja tegevused on just sulle, soovitame külastada üht Sri Lanka parimat randa. Bentotas on palju suuri pakettreiside hotelle, mis asuvad peenetel liivaribadel, meelitades peresid oma kuldsete liivarandade, rikkaliku veealuse maailma, uppunud laevavaremete ja värviliste kaladega.

Hikkaduwa kuurort väärib tähelepanu oma merikilpkonnade, puutumatute randade, kaitstud korallriffide, surfamise ja Sri Lankaga tutvumise lähtepunktina. Weligama on tänu liivase põhjaga veele tuntud kui üks parimaid surfirandu Sri Lankal.

Jälgi liiklust

Kuigi Sri Lanka on üsna väike (suuruselt sarnane Leeduga), siis saarel navigeerimine võib kitsaste teede ja sagedaste ummikute tõttu olla keeruline ning aeganõudev. Seega ole valmis, et transfeerid võivad pikeneda teel lennujaama ja tagasi. Sri Lankal sõitmine toimub vasakul pool teed. Sri Lanka liiklusohutuse seisukohalt on oluline asjaolu, et kõnniteed on haruldased, vankriga kõndimine on aga ebamugav ja kurnav, parim valik on tuktukid – hind umbes 20 eurot päev.

Tuktukid on levinud ja soodne transpordivahend, mille keskmine hind on 45–55 ruupiat (0,50–0,60 eurot) kilomeetri eest. Pikemate vahemaade jaoks kaalu rongi või bussi kasutamist. Planeeri oma marsruudid, broneeri piletid võimalusel ette või kasuta organiseeritud rühmaekskursioone ja ära muretse liikumise pärast.

Kanna kaasas kohalikku valuutat

Sri Lankal on kohalik valuuta Sri Lanka ruupia (üks Sri Lanka ruupia on ligikaudu 0,003 eurot). Parimad hinnad sularaha vahetamiseks on saabumisel lennujaamas. Võimaluse korral tee vahetust väiksema väärtusega sularahaga. Kuigi enamikus turismipiirkondade restoranides, kauplustes ja suuremates hotellides aktsepteeritakse eurosid, USA dollareid ning krediitkaarte, aktsepteeritakse kohalikes poodides ja turgudel peamiselt vaid kohalikku sularaha.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Alkohol on kallis ja pühade ajal keelatud

Alkohol on müügil ainult spetsiaalsetes kauplustes. Kõik tooted on imporditud, mistõttu on hind kallis. Riigipühadel, sealhulgas täiskuu päevadel ja usuüritustel, on alkohol restoranides, baarides ja kauplustes keelatud.

Käitu lugupidavalt

Sri Lanka on väga konservatiivne ja religioosne riik. Väldi avalikku kiindumust, valjuhäälset või häirivat käitumist. Riietu sobivalt — ujumisriided on mõeldud ainult randa, pikad varrukad ja kleidid sobivad paremini kohalikega suhtlemiseks. Ka meestel on parem riietuda tagasihoidlikult, mis tähendab õlad ja põlved katta. Väldi Buddha kujutistega riiete kandmist ja budistlike sümbolitega tätoveeringute näitamist.

Taotle viisa

Eesti kodanikel tuleb hankida viisa. E-viisa saab hankida veebis (elektrooniline reisiluba, ETA) eelnevalt või lennujaama saabumisel. ETA viisatasu on 50 USA dollarit, saabumisel 60 USA dollarit. Alla 12-aastastele on viisa tasuta. Maksta on lennujaamas võimalik ainult USA dollarites, aktsepteeritakse nii sularaha kui ka krediitkaarte. Lisaks peavad turistid täitma saabumiskaardi. Pass peab kehtima sisenemise ajal vähemalt kuus kuud.

Ole valmis 12-tunniseks lennuks

Pikad lennud võivad olla igavad, ebamugavad ja kurnavad. Lennud Sri Lankale kestavad 12 tundi: lennu esimeses osas pakume üht tasuta einet ja pudelivett. Lisaks juurde transfeer kuurorti, mis võib Sri Lanka tiheda liikluse tõttu kesta kuni lausa kuus tundi. Lihtsad näpunäited aitavad muuta reisi palju nauditavamaks.

Lõõgastu enne reisile asumist – maga hästi, mine pikale jalutuskäigule või jõusaali, söö, võta pardale kaasa oma padi, mürasummutavad kõrvaklapid, silmamask ja kõik muu, mis aitab lennu ajal lõõgastuda. Soovitame filme, videoid või podcast'e oma seadmetesse alla laadida, sest parda meelelahutussüsteemid ei ole alati töökindlad. Kui reisid koos lastega, paki kaasa palju tegevusi: mängud, mobiilimängud, värvimis- ja kleepimisraamatud jne. Hoolitse kindlasti ka lisanäkside eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles