MATKAJUHID SOOVITAVAD Parim aeg, millal avastada Rootsi mitmekülgset loodust

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Erakogu

Matkajuhid ja rändurid Stiina Kristal ja Kristians Lunins on juba 5 aastat elanud ratastel, sõites koduks ehitatud matkabussiga mööda maailma, seigeldes mägedes ning läbides avastatud ja avastamata radasid. Hiljuti jõudsid nad Eestisse tagasi pärast kolme ja poole kuu pikkust Euroopa rännakut, mille käigus käisid nad kaks korda reisijuhtidena Alpides, enda lõbuks kõndisid Püreneedes ning tagasiteel puhkasid lisaks teistele riikidele ka Rootsis. Kogenud matkajatena on nende sõnul kõige parem aeg Rootsi looduse avastamiseks just sügis, kuid hästi sobib ka talv.

Miks minna Rootsi just väljaspool põhihooaega?

Rootsi pakub aktiivsetetele reisijatele rohkelt tegevust: palju metsasid, erineva pikkuse ja raskusastmega ning hästi tähistatud matkarajad, ronimiseks sobivad kaljuseinad ja rändrahnud. Samuti on Rootsis paljudes kohtades tasuta ja lubatud telkida ja matkaautot parkida, seega looduskauni ööbimiskoha leidmine on imelihtne.

Pikemaks matkaks on Stiina ja Kristiansi sõnul head rajad Rootsis Skåneleden, Siljansleden, Blekingeleden, Höga Kustenleden ja Kungsleden. Põhihooajal ehk hiliskevadel ja suvel võivad paljud tuntumad rajad olla ülerahvastatud, külmal ajal on inimesi väga vähe ja nii saab looduses rahulikumalt kulgeda. Sügisel värvub Rootsi imeilusatesse sügistoonidesse, talvel on oma lumised võlud.

Stiina ja Kristians.
Stiina ja Kristians. Foto: Erakogu

Nüüd novembris veetsid Stiina ja Kristians tagasiteel Eestisse Rootsis kokku umbes nädala. Autoelamuga reisides eelistavad nad vältida linnasid ja suuremaid külasid, looduses ööbimine on rahulikum nii heli- kui valgusmüra poolest. Samuti on hea ärgata loodusradade juures, kus saab hommikul matkata, joosta või rattaga sõita ning mille läheduses on ka ronimiseks sobivad kaljuseinad. Nii olid nad ka sellel reisil kõik ööd looduses: Lindö kämping Ruskeni ja Allgunneni veekogude lähedal, Ombergi looduspargis, mis asub Rootsi suuruselt teise järve Vättern ääres ning Stockholmi lähedal asuva fjordi ääres.

Äppidest ja veebilehtedelt saab loodusreisi planeerimiseks palju kasulikku infot

Matkajuhtide sõnul saab erinevatest äppidest ja veebilehtedelt palju head infot ööbimiskohtade, matkaradade ja muu looduses seiklemiseks vajaliku kohta. Sobiva ööbimiskoha valikul on tänuväärne näiteks Park4night mobiilirakendus, kus saab vaadata teiste jäetud kommentaare, veenduda, et koht on seaduslik ja turvaline. Ka Rootsi reisil valisid nad tänu rakendusest saadud infole oma ööbimiskohad. Kuigi Stiina ja Kristians ei otsusta sageli kämpingu kasuks, siis Lindö oli jäämist väärt: nad olid armsal platsil ainsad külalised ja said platsi haldajalt hommikul ka värskeid saiakesi.

Rootsis reisides tasub piiluda ka veebilehele vindskyddskartan.se/en, kus on ülevaade tasuta kämpingust ja varjualustest Rootsi looduses.

Gaia GPS kaardirakendust kasutavad nad selleks, et järgmisel hommikul uues asukohas ärgates valida trajektoorid, kus teha paar mõnusat matka ning aktiivsem jooksu- või rattaring. Üks autoelamu eelistest on see, et kogu vajalik matkavarustus on alati kaasas, Stiina ja Kristiansi suurde bussi mahuvad nende ronimisasjad, matkariided, jalgrattad, suusad ja ka piisavalt jalanõusid ühe sajajalgse varustamiseks. Ronimishuvilistele soovitavad nad veebilehtesid 27crags.com ja thecrag.com, kust leiab hea ülevaate ronimisseintest ja radadest üle maailma.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Erakogu

Sajuse ja rajuse ilma tegevused aktiivsetele

Kui ette tuleb järjest rohkem sõitmist ja tee viib ka läbi suuremate Euroopa linnade, siis meeldib Stiinale ja Kristiansile külastada ronimiskeskuseid – see on hea võimalus olla aktiivne, aga liiga sajuse ilma korral toas ning pärast sporti soojendada end ka saunas. Matkajuhid on külastanud paljusid ronimiskeskuseid üle Euroopa, aga viimati Stockholmis nähtud Klättercentret jõudis nende edetabelis tugevale teisele kohale (Šveitsis asuva Griffig ronimiskeskuse järel). Stockholmi Klättercentret keskuses olid läbimõeldud ronimisseinad, kolm eraldi ruumi bouldering ronimisstiili harrastajatele, korralik jõusaal ja varustusepood, väga sõbralik kollektiiv ja mõnus kohvik.

Pärast ronimist on hea kostitada end mõnes lähedal asuvas pagarikojas kuuma kohvi ja saiakestega, Stiina ja Kristians said hea elamuse Söderbergs Bageri kohvikust, kus seadsid end valmis eelseisvaks merereisiks. Kiiruse ja mugavuse huvides otsustasid nad Eestisse sõita DFDS laevaga, mis jõuab Rootsi Kapellskäri sadamast Paldiskisse kümne tunniga. Öine sõit võimaldas neil puhata ja akusid laadida, et hommikul uut päeva juba Eestis alustada. Veganitena pakkus neile positiivset üllatust laevarestorani põhjalik taimne ja gluteenivaba toiduvalik.

Matkajuhtide sõnul tasub Euroopas ringi vaadates tutvuda ka DFDSi teiste laevatrajektooridega, nt Prantsusmaa ja Inglismaa vahel sõidab Calais-Dover liin, mis on ideaalne, kui sõidad matkama Wales’i või Šotimaale. Saksamaa ja Leedu vahel sõitev Kiel-Klaipeda liin aitab vältida Poola teedel loksumist, hoiab kokku oluliselt aega ja kütust. Laevaga sõites ei ole pagasile limiiti, kaasa saab võtta kogu oma matkavarustuse ning laevas lihtsalt puhata või natuke tööd teha.

Soovitused matkahuvilistele reisisellidele Rootsi avastamiseks:

  • Fulltofta puhkeala, kus on palju matka- ja jooksuradasid
  • Ööbimiseks on hea Lindö kämping
  • Rootsi suuruselt teine järv Vättern, mille ümber on lopsakas loodus ja palju avastamist
  • Vätterni idakaldal asuv Ombergi looduspark sobib matkamiseks ja rattasõiduks
  • Stockholmis külasta kindlasti ronimiskeskust Klättercentret, kus on palju ronimisseinasid, jõusaal ja saun. Pärast premeeri end maitsvate saiakeste ja kohviga kohvikus Söderbergs Bageri.
  • Reisi DFDS’iga, et vältida linnaliiklust ja jõuda kohale võimalikult kiiresti. Veebruari lõpuni pakuvad nad järgmise aasta reise Eesti-Rootsi liinil ka -20% soodsamalt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles